Öncelikle eski demirbaşlardan bahsedelim… 3D Tasarımcılar bilirler Vray’i. Özellikle 3D Studio Max ve Daha sonrasında Sketchup gibi programlara uyumlu olarak çıkarttığı sürümleri ile dünya’nın birçok bölgesinde sanırım en çok kullanılan render motoru oldu.
Bilmeyenler için de Render Motoru nedir ne değildir öncelikle ondan bahsedelim… Basit olarak Render dediğimiz tanım hani şu çizimi yaptıktan sonra gerek ışık gerekse malzeme hesapları yaptıktan sonra bize kaliteli bir şekilde üstünde ince ayarlar yapılırsa fotoğrafa yakın görüntü yapılmazsa da paint tadında görseller ortaya çıkmasını sağlayan sistemdir. Render Motoru’da bu görevi farklı programlama ve kod bilgisi dahilinde farklı özelliklerle yapan program eklentilerine verilen isim…
Birçok render motoru bulunmakta MentalRay, Vray, Fstorm Render vb… Peki nedir bunların arasındaki fark hangisini kullanmalıyım ya da neden şu render motorunu seçmeliyim ve üstünde uzmanlaşmalıyım gibi birçok soru gelebilir bu işe yeni başlayan arkadaşlar hatta profosyonel kullanıcılarda bile…
İlk olarak CPU ve GPU tabanlı olarak 2 kategoriye ayırmalıyız bu render motoru işini. Bir inceleyecek olursak…
Yeni nesil render motorlarında hem cpu hemnde gpu özelliği ile gelmektedir.
Aynı yazılım şirketinin hem cpu hemnde gpu tabanlı render yazılımı satmaktadır.
Bu listede uzar gider.
GPU(Ekrantı)Tabanlı Render Motorlar
Chaos Group V-Ray RT,OTOY OCTANE,Arion,FurryBall RT,Redshift,Moskito,Cycles,Indigo,Thea Presto Render,Nvidia IRAY+,Fstorm,Toolbag
CPU (İşlemeci) Tabanlı:Vray,Mental,RAY,Iray,Corona,KeyhShot,Maxwell,LuxRender,Thearender,Arnold
Evet yukarıda gördüğünüz gibi GPU ve CPU tabanlı olmak üzere ilk olarak render motorları bu kısımda ayrılıyor. Bazıları çıtır çıtır çekirdek çitlerken işlemcide bazıları da Ekran Kartınızı zorluyor. Dolayısıyla ekran kartı çok da iyi olmayan biri işlemci tabanlı bir render motorunu seçerse daha verimli bir performans alması süpriz olmaz. Bildiğiniz gibi kaliteli bir render saatlerce hatta animasyonlar da günlerce haftalarca ve aylarca sürebiliyor. Bu nedenle yvakit kazanmak ve deneme renderleri oluştururken daha hızlı bir ön izleme kaydetmek için öncelikle donanımıza göre bir render motoru seçmelisiniz.
Neyse Konu dağıldı. Asıl amacımız burda Yeni Nesil Render Motoru “Corona Renderer’i ” tanıtmak olacak. Genellikle Türkiye değil global anlamda tüm Dünyada ağırlıklı olarak Vray tercih edildiği için Vray ile kıyaslama yaparak Corona Renderer’i açıklamaya çalışacağım.
Corona Renderer Hakkında Kısa Bilgi…
Prag’da Çek Teknik Üniversitesinde Ondřej Karlík tarafından 2009 yılında geliştiriliyor. Fakat 2017 ’de Ondřej Karlík’in 2 ortak arkadaşıyla açtığı bu şirket Chaos Gruba katılarak tam büyüme zamanlarına giriyor bizim de bu Corona Render ne imiş dediğimiz zamanlar tam da bu aralıklara denk geliyor. Bu nedendir ki bu aralar adını 3D dünyasında çokça duyduğumuz Corona Render’iben de TEKNOLTAN ailesine duyurma ihtiyacı duydum.
Avantajları Nedir?
Öncelikle Corona Render Menülerinin ne işe yaradığını kapsamlı olarak öğrenmek isteyenler aşağıdaki linkten inceleyebilirler.
1.) Render süresi ayarlayabilme…
Gördüğünüz gibi Time Limit bölümünün yanında render süresini belirleyebileceğimiz bir başka bölüm bulunmakta burda saat dakkika belirterek render süresini kendiniz belirlemeniz mümkün tabiki bu yeterli derecede size süper görüntü çıkartacak diye birşey yok fakat Vray’de böyle bir süre girmemiz mümkün değil bilgisayar ne kadar sürede işlem yapıyorsa o kadar süre beklemek zorundayız. Bu da Müşterinize bir çizim sunmanız gerektiğinde vakit kazanımı açısından oldukça önemli bir yer taşıyor….
2.) Pass Limit & Noise Limit Mantığı
Yine resimde göreceğiniz üzere Pass Limit ve Noise Limit bölümleri yer almakta. Render işi ile başı belada olanlar Noise’nin ne anlama geldiğini iyi bilirler. Lekedir efenim Leke. Kabus gibi küçük küçük benekler ve Corona’nın en güzel mantığı Pass Limit mantığı ile çalışmasıdır. Belirli bir Pass değeri girersiniz her pass geçişinde fotoğraf daha da netleşir fakat Noise seviyesi her render sonunda yeterli derecede pürüssüz olmayabilir. Eğer kusursuz bir render istiyorsanız buraya o pürüssüzlük yani Noise Level Limitini girerek muhteşem sonuçlara ulaşabilirsiniz. Vray’de yine böyle bir ayarlama malesef yok. Ayrıca dediğim gibi Vray’de bir değeri aşırı derecede yanlış girseniz günlerce süren bir render ile karşılaşırsınız ki bu kabustur. Binlerce Pass geçer durur len noluyor nerde yanlış yaptım der durursunuz render bitene kadar. Burda da pass limit devreye giriyor işte Pass Limit koyarak örneğin 100 değeri vererek 100 pre pass ’dan sonra render işlemi sonuçlanıyor. Hayırlı olsun… Büyük avantaj…
3.) Renderi Durdurma ve Daha Sonra Devam Ettirebilme
Kendisi özelliklerin efendisi, benim de en sevdiğim yıllardır beklediğim özelliktir. Render’i belirlediğiniz zaman aralıkları ile kaydeder. İsterseniz elle de kaydedebilirsiniz ve daha sonra bu kaydettiğiniz yarım kalan ya da durdurduğunuz renderi devam ettirebilirsiniz kaldığınız yerden. Dolayısıyla 3 saat süren bir render sonunda tam render işlemi bitecekken elektrikler kesildiğinde Allah’ım al canımı demezsiniz… Harika bir özellik, eğerki elektrik kesintisi olduğunda ya da canınız sıkıldığında bilgisayarı yavaşlattığı süre zarfında renderi durdurma ihtiyacı hissederseniz durdurup daha sorna devam ettirebiliyorsunuz. Ve yine bu özellik vray’de var mı tabiki yok… 🙂
4.) Interactive Render Modu
Interactive render modu diye birşey yapmış Ondřej Karlík baba. Nedir bu ?
Çizim yaparken bir yandan eğer güçlü bir işlemciniz varsa hem çizip hem de render sonucunu yaptığınız ışık ve malzeme ayarlarını üst ekranda görebiliyorsunuz. Gözünüzde canlanması açısından aşağıdaki video’yu izleyebilirsiniz.
5.)LightMix Özelliği
Bildiğiniz gibi Vray’de ışık değerleri ile ilgili ayarlamaları yaptıktan sonra yapacak birşey kalmıyor. Render sonunda ne çıkarsa o… Eğer render prepasında beğenmezseniz ışığı tekrardan ayarlama yapıp kullanıyorsunuz. Fakat Corona’da işler farklı. Işıklara tanımlayacağınız 1-2 komutla render işleminden sonra ışığın şiddeti ve rengi ile oynamak mümkün bu da gündüz renderinin gece geceyi ise gündüz yapma gibi ve farklı ışık renkleri ile farklı atmosferler yaratabilme imkanı sağlıyor kullanıcılara yine başarılı bir özellik daha ilgili videoyu yine aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
Tabiki Corona’nın avantajları bunlarla bitmiyor daha buna benzer dolu özellik ile kullanıcılara sunulmuş. Diyeceğim o ki bırakın Vray’i falan bitmiş artık. Yeni ufuklara yelken açın. Hem zaman hem de kullanış açısından daha farklı ve verimli kullanabileceğiniz bir render motoru kesinlikle öğrenin hem öyle zor da değil.Umarım farkları hissedebilmeniz için bir ön ayak olmuştur yazı. Faydalı olması dileğiyle..
Teşekkürler harika bir paylaşım ne kadar açıklayıcı ve motive edici bir paylaşım emeğinize saglık
Sonunda insan evladı kullanabilsin diye bir render motoru yapılmış sanki. Çok değerli bir paylaşım çok teşekkürler ama devamını da bekleriz. Yeni olduğundan Corona ile ilgili Türkçe bilgi çok az, birkaç seri daha yapsanız fena olmaz, şimdiden teşekkürler efenim.