Telsiz Sistemleri

Telsiz Sistemleri

Telsizler, günümüzde kara, deniz ve hava şartlarında kullanılmaktadır. Bunun yanında sabit, araç ya da el şeklinde de gruplara ayrılabilmektedirler. Çalışma sistemlerine göre incelediğimizde de HF, UHF ve VHF şeklinde detaylandırmalarda bulunulmaktadır. Analog ya da dijital olarak ayrılabilecek olan modellerde her türlü iletişim sorunlarına çözüm bulunabilmektedir.

Dijital Telsiz Nedir?

Gelişmiş teknolojik destekler arasında kullanılan dijital telsizler, güçlü sinyaller ile iletişim kurulmasına yardım eden bir düzenektir. Bu telsizlerde gürültü bastırıcı sistemler de bulunmaktadır. Sayısal olarak sistemlerin artması sayesinde analog telsizlerden daha hızlı olduğunu söyleyebiliriz. Analog telsizlerde gürültü sorunu her zaman vardır. Dijital telsizler düzenek olarak bu gürültüleri en aza indirgemek için kurulmuştur.

Üstün teknoloji ile tasarlanan ve her zaman kaliteli iletişim sistemi için kullanılan bu düzenekte yazılım desteği de kullanılmaktadır. Bu yazılımlar sayesinde hışırtılı gürültülerden uzak bağlantı kurulabilmektedir. Birçok kişi arasında bağlantı kurulması için kullanıcı grupları ayarlanmaktadır. Ne kadar çok grup artarsa o kadar çok frekans bant sayısı da artacaktır. Kısıtlı olarak kanallar ile çalışan analog telsizlerden daha farklı ve güncel bir sistem olduğunu söyleyebiliriz. Onlarca belki de yüzlerce konuşmanın bir arada yapılabileceği sistemin kurulmasını sağlamaktadır.

Analog Telsiz Nedir?

Eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş olan telsiz sistemlerinden biri analog telsizler olarak gösterilmektedir. İletişim kurulması için ilk zamanlarda kullanılmış olan sistemler bunlardır. El ya da araç telsizleri olarak ikiye ayrılmaktadırlar. Polisler tarafından kullanılan aygıt sistemi de aslında analoglar tarafından desteklenmektedir. Eski teknoloji olduğu için gürültülü ve hışırtılı yani kalitesiz ses ile karşılaşmak mümkün. Her zaman için gelecek ve üstün teknolojik destekleri sunabilmek için gelişmelere açık olduğunu da belirtebiliriz. Günümüzde çok fazla grup ve kullanıcı bağlantısı kurabilmek için bu telsizler yetersiz kalmaktadır.

Analog Ve Dijital Telsizlerin Farkı

Aralarında birçok temel farklılığın bulunduğu bu telsizlerde kalite farklılığı temel alınmaktadır. Bunun yanında sayısal yönden destek alınması ile ilgili de kıyas yapılabilmektedir. Band genişliğinin incelenmesi de gerekir. Kanallar arasındaki erişim tekniklerinin de farklılıkları bulunmaktadır. Bir taraftan da kişisel olarak çağrıların yönetilmesi konusunda da düzenlemelere bakılmalıdır. Digital ve analog telsizlerin farkları kullanılan teknolojiler bazında karşılaştırılabilir. Analoglarda olmayıp da dijital telsizlerde bulunan üstün teknolojiler; TETRA, DMR, RoIP, APCO P25, Dpmr şeklinde sıralanabilir. Kanal erişimlerinde kullanılan teknolojilere baktığımızda ise yine aynı teknolojilerin yanında TDMA TETRA, FDMA APCO, FDMA DPMR, SIP protokolü RoIP şeklinde sıralamalar da yapılabilmektedir.

Kullanılan iletişim kanallarında da üstün bir teknolojiden bahsetmek mümkündür. Hem analog hem de dijital sistemlerde kullanılan sistemler ileriye dönük gelişmeler ile desteklenmektedir. Son zamanlarda dijital telsizler kullanılsa da halen analog devrinin de devamının geldiğini bilmekteyiz. Sorunsuz ve kaliteli iletişim ve geniş bir bant sisteminde tabi ki ilk tercih dijital sistemler olmalıdır.

Yorum yapın