Duplexer Nedir, Ne için kullanılır ?

DUPLEXER

Duplexer, frekansları farklı olan hem alıcı hem de verici cihazlarda bulunan değişik sinyalleri zayıflatmadan etkili olarak kullanmak için oluşturulan bir sistemdir. Bir nevi çiftleyici görevi görmektedir. Anten ile kullanılması gerekmektedir. Bir tür cihaz olarak görev yapmaktadır.

Duplexer Niçin Kullanılır?

Frekanslarda her zaman yüksek sinyallerin kullanılma gibi bir durumu varsa RF sinyalleri, doğrudan bir verici çıkışı aracılığı ile alıcı antene bağlandığında radyoların alıcıları zarar görebilmektedir. Alıcıların hassasiyetini kaybetmesi de mümkündür. Üstelik yanında farklı ve yüksek gürültülü seviyede sinyal varsa zayıf sinyaller duyulamayacaktır. Böyle durumlarda zayıf alıcıların daha da güçlenmesini sağlamak için duplexer kullanılması gerekmektedir. Aynı zamanda alıcı ve verici olan antenlerin aynı anda bağlanması sağlanmaktadır. Bu bağlantı esnasında alıcıların ve vericilerin anahtarlar ile bağlanması gerekmektedir. Aynı anda bağlanmalarına gerek olmadan çalışmaları desteklenecektir.

Duplex Nasıl Çalışır?

Genelde kullanılan malzemeler iki radyoyu bağlamak için kullanılır. Bunun yanında full-duplex çalışmasına da destek olunmaktadır. Sistemi birleştirebilmek için aynı kanal üzerinden iki tane birbirinden ayrı frekansların kullanılmasına izin verilmelidir. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak özel radyo sistemlerinin hızlandığına şahit olabilmekteyiz. Bu sayede tx ve rx tarafından tetiklenen duplex işlemlerin çalışmalarına devam edilmektedir. Yalnız bu bahsedilen sistem full duplex çalışmaları değildir. 45 Mhz sahibi olan röleler bir duplexere aynı anda bağlanıp aynı anten üzerinden alışveriş yapılmaktadır.

Röle Ne Demek?

Günümüzde sokaklarda, bina tepelerinde sıklıkla gördüğümüz antenlere aslında röle denmektedir. Bu rölelerin amacı radyo frekanslarını arttırmak ve sinyallerin güçlü bir şekilde alınmasına destek olmaktır. Bunun içinde duplexer kullanılması gerekmektedir. Duplexer sistemlerinde kullanılacak olan röleler en önemli parçalardır. Rölelerin görevleri;

Hem maliyeti hem de yer sınırlamasını azaltmak

Kaliteli iletişim sağlamaya destek olmak

Anten kablosu konusunda yapılan masrafları indirgemek

Vericilerin neden olduğu duyuş hassasiyetini azaltmamak

Geniş bantlarda kullanılan gürültünün azaltılmasına destek olmak

Çevresinde bulunan diğer sistemlerin etkilenmesine engel olmak

Giriş frekansı haricinde bulunan diğer tüm frekansların reddedilmesini sağlamak vb.

Duplexer İçin Neden İki Anten Kullanılır?

Alıcıların sinyalinin enterfere edilemediği zamanlarda makul uzaklıklarda yerleştirilmiş olan iki tane anten bulunur. Duplexer olmadığı zamanlarda kullanılması gereken araç bu iki anten olmaktadır. Bunun için de iki tane iletim hattının olması gereklidir. Vericinin ve alıcının arasında izolasyon bulunmalıdır. Frekanslar, bantlar, vericilerin özellikleri düşünülmesi gereken özel durumlardır. Bu konuda hassasiyet özel olarak incelenmelidir. Yalıtımda ise 80 ile 100 arasında dB gücü hesaplanmaktadır.

İki tane anten kullanıldığı zaman tür, mesafe, pozisyon gibi hususlara da dikkat edilmelidir. Aynı kule üzerindeki antenlerin hepsi vericiler ile mekanik yapıların izolasyonu uyum içinde olmalıdır. Rölelerin de her zaman kontrol altında olması gerekmektedir. Ek olarak çalışmalar yapılarak vericilerin olumsuz etkilerine karşı koruma alanı oluşturulmalıdır.

Yorum yapın