Telefonumun şarjı çok çabuk bitiyor ne yapmalıyım ?

Telefonlarımızın akıllı olması ile birlikte telefonlardan beklentilerimiz de değişti. Eskiden sadece konuşma ve mesajlaşma için kullandığımız telefonları günümüzde fotoğraf-video çekme ve gönderme, sosyal medya hesapları takibi, mail-posta kullanımı, işimizle ilgili birtakım uygulamalar ve takip sistemleri gibi farklı alanlarda kullanmaktayız. Telefonların kullanım alanlarının farklılaşması ile birlikte şarj süreleri de bu oranda düşmüştür. Eskiden telefonların şarjını haftada 1 kez yaparken günümüzde gün içinde 2 kez şarja takmaktayız.

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte çabuk biten pillere çözüm üretilememesine hala aklım ermiyor doğrusu. Birbirinden akıllı ve teknolojik cihazlar üreten firmalar neden bir tane sağlam pil üretmiyor? Acaba bu bir satış stratejisi mi?

Telefonunuzun şarjının çabuk bitmesi oldukça can sıkıcı bir konudur, şimdi bu yazıda telefon şarj süresini uzatabilmeniz için yapmanız gereken şeylerden bahsedeceğiz.

Telefonların Şarj Sürelerini Uzatmak İçin Yapmanız Gerekenler

3G, 4G gibi veri servislerini kullanmadığımız zaman kapatmalıyız. Çünkü bu servisler şarj süresi üzerinde büyük oranda etkilidir ve şarjın çabuk bitmesini sağlar. Bunu kapatarak yada dışarıda 2G gibi düşük hıza çekerek şarjın hızlı bitmesinin önüne geçebilirsiniz.

Telefonlarımızın arka planında çalışan tüm uygulamaları sık sık kapatmayı alışkanlık haline getirmeliyiz çünkü bu uygulamalar bizden habersiz sürekli çalışarak pilimizi sürekli harcamaktadır.

Telefonlarımızın pilini hızlı harcayan bir diğer unsur ekran parlaklığıdır. Ekran parlaklığımızı otomatik yaparak bunun önüne geçebiliriz. Ya da manuel olarak sürekli değiştirmeli ve kısık değerde tutmalıyız.

Titreşimi kapalı tutmalıyız, mesajlaşırken mesaj geldiğinde telefonun titreme özelliğini kapatmalıyız. Böylece pili daha uzun kullanabiliriz.

Bildirim ışığı da telefonun pil ömrünü kısaltan bir diğer uygulamadır. Varsa eğer bilgirim ışığını kapatmalısınız.

Telefonun arka plan güncellemeleri ve arka plan uygulamlarını kapatmalısınız, bunun için ayarlar bölümünden uygulamalar alanına girerek telefonun arka planda çalışan ve güncelleme yapan uygulamaları deaktif konuma getirin. (Ben tüm sosyal medya hesaplarının senkronizasyonunu kapattım ve şarjım inanılmaz artış gösterdi)

Hücre bilgi ekranı kullanıyorsanız bunu da kapatmanız pil ömrünüzü artıracaktır.

Piyasada yer alan bataryalarda lityum piller yer almaktadır. Dolayısıyla bu pillerin bitmesini beklemeden şarj etmemizde hiçbir sorun ortaya çıkmayacaktır. Bu yüzden lityum bataryaları sonuna kadar kullanmadan %40 da bile şarj edebilirsiniz ki etmelisiniz. Pil performansınızı artırmak için pilin tam bitmesini beklemeyin.

Pil performansını artırmak veya olumsuz yönde etkilememek için telefonu elektriğe takılı halde bırakmamak gerekmektedir. Pilimiz dolduğunda elektrikten çıkarmak gerekir bu şekilde pil performansı daha uzun olacaktır.

Telefonda hareketli tema kullanmamalıyız, bu temalar pil gücünü hızlı şekilde tüketen uygulamalardır.

Her zaman orijinal şarj aleti kullanmalıyız, orijinal şarj aleti ve diğer aksesuarlar kullanmak telefonumuza olumlu yönde etkileyecektir. Orijinal şarj aleti kullanmak şarj performansımızı da olumlu etkileyecektir.

Telefonumuzun pili çok hızlı bitiyorsa orijinal pil satın alarak değiştirdiğimizde pil gücünün orijinal şekline geri döndüğünü göreceksiniz. Çünkü pilin bir ömrü vardır, 200-300 kez dolum sonrasında ciddi şekilde pil tahrip olmaktadır ve enerjisini muhafaza edememetedir.

Wifi, Bluetooth, Mobil veri gibi uygulamalar telefonunuzun şarjının düşmanları olarak bilinir. Bunları dışarı çıktığınızda etkisiz hale getirdiğinizde pil gücünüz daha iyi muhafaza olacaktır.

Bunların dışında pil tasarruf modu her zaman pilinizi korumada faydalıdır. Dışarıdaysanız ve pilinizin bitmesini istemiyorsanız piliniz %40 seviyelerine indiğinde pil tasarruf modunu açarak pilinizin hemen bitmesini engelleyebilirsiniz. Çünkü pil tasarruf modu pilinize düşman olan uygulamaları kapatacak veya sınırlandıracaktır.

Fazla CPU harcayan uygulamaları test ederek bu uygulamalardan kurtulun veya arka planda çalışmasını ve senkronize etmesini engelleyin.

Sürekli güncel yazılımları kullanın telefonunuzu düzenli olarak varsa yeni sürüme güncelleyin.

Düzenli şekilde şarj etmeyi bir alışkanlık haline getirin. Aniden pilinizin bitmesini istemiyorsanız pilinizi günün belli saatlerinde düzenli olarak şarj etmeyi alışkanlık edin.

Telefonunuzdaki kullanmadığınız ve işinize yaramayan uygulamalardan kurtulun. Bu uygulamalar arka planda çalışarak pilinizin bir kısmını gereksiz yere harcamaktadır. Pek çok uygulama kullanılmadığı zaman bile arka planda aktif olarak veri işlemektedir. Bu gibi durumlardan kurtulmak için bu uygulamaları temizleyin.

Telefonunuzun kullanmadığınız uygulamalarını sürekli olarak kapalı tutun. Örneğin GPS’e ihtiyaç duyduğunuz zaman açın normal zamanlarda bu ve bunun gibi özellikleri kapalı tutun.

Bu seçenekler pilinizi daha uzun şekilde kullanmanız için önerilerimizdir. Eğer bu tavsiyelerimize uyabilirseniz telefon şarj süresinin daha da uzun gittiğini ve eğer günü çıkaramıyorsanız gününüzü rahat şekilde çıkaracağınızı göreceksiniz.

Yorum yapın