Roip Nedir – Roip Kullanım Alanları

Roip Nedir – Roip Kullanım Alanları

RoIP, Radio Over IP kelimelerinden elde edilmiş ip şebeke yani ( Internet, Intranet, LAN ) üzerinden telsiz sistemlerinin haberleşme temelinin çözümüdür. Sistem bileşenleri ağ içerisinde bağımsız olarak konumlandırıldığı için ağ içinde barınan tüm analoglar  ( HF / VHF / UHF konvensiyonel cihazlar ) bunun yanında sayısal telsiz değerleri ( Tetra, APCO, DMR, dPMR, DPR ) gibi telsiz unsurlarının entegre olması sonucu kullanılan teknoloji anlamına gelir. Uydu ve karasal telefon sistemlerine de entegre edilebiliyor. Ayrıca tüm ses servislerini destekliyor, kontrol algılama sistemleri sayesinde farklı ortamlarda bulunan sinyalleri merkez biriminde birbirleri ile uyumlu hale getirir.

Roip Kullanım Alanları oldukça geniştir. Metro ve Tren güzergâhları, Havalimanları, Madenler, Enerji Üretim Tesisleri gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bunun dışında devlet kurumlarında bile Roip kullanımı yapılmaktadır. Kent Güvenliği ile ilgili Kamu Kurum ve Kuruluşları olan Polis, İtfaiye, Sivil Savunma ve Sağlık teşkilatları tarafından kullanılmaktadır. Roip bu tarzdaki devlet dairelerinde entegre edici haberleşme aracı olarak kullanılmaktadır. Roip belli bir sistem üzerine göre kullanılmaz, her sektöre özel tasarlanmış yazılımlar ile kullanılmaktadır. Özel tasarım yazılım ve donanımlar sayesinde ihtiyaçlara yönelik çalışma uygulanır. Metro ve Trenler için farklı bir Roip yazılımı gerekmektedir. Bunun yanı sıra donanımsal olarak da farklı tarzda bir çalışma uygulanır ve yüzde yüz kullanıcı ihtiyacına cevap veren Roip sistemleri üretilmiş olur.

Roip Sistemi Nasıl Çalışır?

İlk olarak analog ve radyo sistemlerinin bağlantısını yapan cihazı anlatalım. Analog Radyo Köprüsü adı verilir. Bu cihazda PTT (Push To Talk) internet bağlantı ve Ethernet çıkışları yer alır. Burada oturum denetimi SIP ile sağlanır, seslerde RTP üzerinden iletilir.

Roip Oturum Denetçisi çok sayıda bağlantıya sahiptir ve bunun için ara yüz içerir. Bu ara yüzler PSTN, GSM ve SIP olarak bilinir. Bu cihazı tarif edecek olursak analog telsizler için FCT cihazı olarak tanımlayabiliriz.

Roip Oturum Yöneticisi analog telsizler ile iletişimin oluşturulması için kanal yapılmasını ve iletişimin gerçek zamanlı ilerlemesini sağlar. İhtiyaç olursa PSTN, GSM, VoIP bağlantılarının gerçekleşmesini sağlar.

Roip ile çok sayıda şey yapılabilir. Pek çok iletişim teknolojisini birleştirmesi nedeniyle saha çalışanlarının işini kolaylaştırmaktadır. Sahada çalışan bir mühendis RoIP sayesinde farklı bir yerdeki ofisi arayabilir.

ROIP telsizi ve analog telsiz tek bir kanaldan haberleşme imkânı sunar. Uzak mesafeden haberleşme işlevi de bu tarzda yerine gelir. Sağlam bir alt yapı oluşturulursa sınırsız bir kapsama alanı oluşturulur. Roip alt yapısı kurulan bir yerde telsizler antenden antene birbirlerini görebilirler. Radyo frekansları üzerinden birbirleri ile iletişime geçerler. Roip alt yapıyı Ankara ve İstanbul’a kurduğumuzu düşünecek olursak iki şehir arasında telsiz ile haberleşmeyi çok rahat bir şekilde gerçekleştirebiliriz.

Yorum yapın