Otomobil (Arabaların) Teknik Özellik,Terimleri.

Hayatımızda lüksten öte, temel ihtiyaçlar arasını alan Otomobiller, teknik özellikleriyle birlikte, direkt olarak fiyat artışına sebep olmaktadırlar. Aradığınız temel özelliklerin yanı sıra, lüksünüzü korumak ve güvenliği arttırmak için, performansa direkt etki eden unsurlara ulaşmak için, araçların teknik özelliklerini bilmenizde her zaman fayda vardır. Otomobil Teknik Terimler genelde İngilizce olmasının yanı sıra, daima isteklerinize cevap verecek yeterlilikte sunulan teknik detaylarını anlamanızla birlikte, verdiğiniz yüksek tutardaki ücretlerin sizlere etkilerinin ne olacağını en iyi şekilde anlamanız, daha sonraki dönemlerde araç alırken bu özelliklere dikkat etmenizi sağlayacak temel nitelikleri taşıyacaktır. Aradığınız en dolu araçlarda bile motor ve motor aksamında yer alan, araç içerisinde daima işinize yarayacak teknik özelliklerle birlikte, doğru seçimler yapmanız kolaylaşacaktır.

Bir otomobilde bulunan veya bulunmasını isteyeceğiniz teknik özellikleri ve terimleri sizlere tanıtacağız.

PGM-FI (Programlanmış Yakıt Enjeksiyon Sistemi) Nedir?

Yüksek performansta daha az yakıt tüketimini temsil eden PGM-FI, tamamen az tüketime odaklandığı gibi; aracınızın gidişinde ve çekişinde de performanstan düşmemesini sağlayan özel bir sistemdir. Genellikle Honda marka araçlarda karşımıza çıkan bu özellik, aynı zamanda motosikletlerde de kullanılmaya başlanmıştır.

VTEC / i-VTEC Nedir?

VTEC, aracın motorunun çalışması sırasında, emme ve egzoz supapları arasında bindirmenin sürekli hale getirmesini sağlayan motor teknolojisidir. Genellikle 5500 devirde devreye giren bu özellikle birlikte, i-VTEC motorlarda bu devir 3000’e kadar düşürülmüş ve daha kullanışlı hale getirilmiştir. Motorun düşük devirde yüksek performans vermesini sağlayan VTEC özelliğiyle birlikte iyileştirilmesiyle ortaya çıkarılmış olan i-VTEC daha kullanışlı ve performanslı bir motor anlamına da gelmektedir.

Hava Soğutmalı Disk Nedir?

Aracın ön kısmında bulunan disklerin arasında belli bir miktar boşluk bırakılmasıyla birlikte, aradan geçen havayla beraber disklerin yol kat etmesi sonucunda ısınmasını hızlandıran sisteme hava soğutmalı disk sistemi adı verilmektedir. Normal şartlarda uzun sürecek olan ve durduğunuz yerde soğumaya geçecek olan disklerin, havayla teması sonucunda daha hızlı soğumasını sağlayan sistem, oldukça kullanışlıdır.

McPherson Süspansiyon Nedir?

Maliyet açısından diğer süspansiyon sistemlerinden daha düşük olan McPherson yani bağımsız Süspansiyon önden çekişli araçlarda ve hafif binek araçlarda sıklıkla tercih edilmektedir. Araçlarda genelde motorun yan şekilde konumlandırılmasıyla birlikte performansın arttırılması sağlanırken, süspansiyon sisteminin de daha rahat çalışmasını sağlayan unsurdur.

TOE Kontrol Bağlantısı ve Viraj Denge Çubuğu Nedir?

Araç üretilirken önden çekişli araçlarda ön tekerlere, arkadan çekişli araçlara ise; arka tekelere dışa doğru verilen kuvveti dengeleyen bölüme TOE Kontrol Bağlantısı adı verilmektedir. Eğer önden çekişli ve içe doğru destek veriliyorsa TOE-In, arkadan çekişli ve arkaya doğru destek veriliyorsa, TOE-out olarak da adlandırılmaktadır. Viraj Denge Çubuğu ise; aracınızın virajlara girerken savrulma da arka taraftan kaymaması için koyulmuş ekstra çubuktur. Bunun sayesinde, daha yüksek performansla virajlara girebilir, kontrolü de daha rahat sağlayabilirsiniz.

Araç Denge Kontrol Sistemi Nedir?

Araçların virajla girerken, virajda gaz keserken veya gaz verirken aracı daha rahat kontrol edebilmesini sağlayan Araç Denge Kontrol Sistemi (VSA), özellikle yağmurlu ve kaygan yollarda direksiyonun çekim yönüne doğru daha fazla destek vererek, sürücünün kontrolü toplaması içinde etki sağlamaktadır. Her türlü dengesiz koşulda devreye giren bu sistemle, sürüş güvenliği sağlayabilmeniz amaçlanmaktadır.

Acil Durum Fren Desteği Nedir?

İlk olarak Volvo tarafından kullanılan ve şimdilerde birçok araçta varlığını gösteren Acil Durum Fren Desteği, gazdan ayağınızı çekme hızına göre fren hassasiyetini ayarlayan bir sistemdir. Ani durumlarda frene dokunduğunuz anda yere çakılma hissi vererek hemen durma sağlayabilen bu özellikle, kaza oranlarında düşüş gözlemlenmiştir.

Harekete Duyarlı Elektrikli Direksiyon Sistemi Nedir?

Aracınızın hareket ettiği esnada karşıdan gelen tehlikeleri algılamasıyla birlikte, harekete olan duyarlılığı ön plana çıkarmayı sağlayarak aracın ani manevra yapabilmesine olanak sağlayan sisteme, Harekete Duyarlı Elektrikli Direksiyon Sistemi denir. Özellikle araçların ani bir şekilde veya karşınıza çıkacak yayalarda direkt olarak manevra yapabilmenize sağlayan sistem, güvenlik önlemi olarak kullanılmaktadır.

Immobilizer Nedir?

Bir kısmı aracın anahtarında, diğer kısmı aracın kontak kısmında yer almasıyla birlikte, parçalar birbirine temas etmesi sonucunda ancak aracın çalışmasını sağlayan sisteme Immobilizer denilir. Bu teknoloji sayesinde, araç düz kontak yapılamazken, aracın güvenliği artar ve çalınma olasılığı düşer. Ancak anahtarın kaybedilmesi durumunda, ciddi miktarda masrafa ulaşabilirsiniz.

ISOFIX Nedir?

Uluslar arası standartta yolcu koltuğunu araca yerleştirme sistemine ISOFIX adı verilmektedir. Aracınıza en güvenli şekilde çocuk koltuğu eklemek için bu yöntemi kullanabilir, çocuğunuzun sağlığını ve hayatını güvence altına alabilirsiniz.

ECON Fonksiyonu Nedir?

Aracın performansını düşürmeden, en az yakıt tüketimini sağlamasını gerçekleştiren sisteme ECON Fonksiyonu denilmektedir. Sürücünün gaz verme yoğunluğu ve sertliğine göre yakıt kullanan, klima kullanımıyla da maksimum seviyeye çıkan tasarruf sayesinde, oldukça ekonomik bir kullanım sağlamaktadır.

Elektrikli Park Freni Nedir?

Yüzde 30 eğimli olan yollarda devreye giren, bir butonla çalışan Elektrikli Park Freni, aracın geriye kaçmasını arka tekerleklerin otomatik olarak fren konumuna gelmesini sağlayan sistemdir. Bu sayede, aracınızı eğimli yollarda bile güven park edebilirsiniz.

Frende Tutma Özelliği Nedir?

Aracınızı frenleyerek durduğunuz zaman, ayağınızı frenden kaldırsanız bile otomatik Frende Tutma Özelliği devreye girmesi sonucunda, kırmızı ışıkta veya herhangi bir noktada durduğunuz zaman hem frene basmak durumundan kurtulup, hem de sağlam bir duruş sağlayabilirsiniz. Araca gaz verdiğiniz andan itibaren devre dışı kalan özelliktir.

Hız Sabitleyici (Cruise Control) Nedir?

Aracınızın özellikle uzun yola gittiğiniz zamanlarda, belli bir hıza ulaştıktan sonra, tamamen sizin tercihinize göre tek bir tuşa basarak sürekli aynı hızda gitmesini sağlayan özelliğe Hız Sabitleyici adı verilmektedir. Tekrardan frene veya gaza basana kadar, aracınız aynı hızda seyredecektir.

EBD (Fren Güç Dağılım Sistemi) Nedir?

Aracınızda fren uyguladığınız zaman, ön kısmın yere yakınlaşması ve arka kısmın aynı oranda havaya kalkması sistemin EBD (Fren Güç Dağılım Sistemi) denilmektedir. Bu sayede, aracınızın daha sağlam bir kontrolle durmasını sağlayıp, ne kadar sert frenleme yaparsanız da, o kadar sağlıklı duruşla karşılaşmanıza imkan tanımaktadır.

ASR (Çekiş Düzenleme Sistemi) Nedir?

Patinaj, her zaman tekerlere ve aracınızın ön düzenine zarar veren bir kalkış şeklidir. ASR yani Çekiş Düzenleme Sistemi, aynı zamanda Anti Patinaj Özelliği sağlayan bir sistemdir. Aracınıza ilk kalkışta veya ikinci viteste ne kadar fazla gaz verirseniz verin, birden kalkmasını engelleyen bir sistem olarak tanımlanabilir.

Yokuş Kalkış Destek Sistemi Nedir?

Çok dik yokuşlarda devreye giren Yokuş Kalkış Destek Sistemi, aracınızın otomatik olarak frenleme ve kalkışta yeterli gaz vermesini sağlayan sistemdir. Yokuşlarda aracınızın geriye kaçarak olası kaza riskini tamamen ortadan kaldıran bu sistem sayesinde, sağlıklı bir kalkış sağlayabilir, problemsiz yolunuza devam edebilirsiniz.

Sunroof Nedir?

Özellikle spor araçlarda sıklıkla rastladığımız SunRoof, aracın üst kısmında pencere şeklinde açılmış alandır. Otomatik olarak ve elle açılan türleri olan SunRoof ile aracınızın tavanının bir kısmının açılmasını sağlayıp, hem hava girişini hem de spor bir görüntü elde etmeniz sağlanmaktadır.

Rodaj nedir / Rodajı Doldurmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Rodaj, yeni araçlar ve motoru yenilenmiş araçlarda, motor içerisinde yer alan ve yerleşmesi gereken parçaların yerine oturup, birbirilerine alışmalarını sağlayan bir uygulamadır. Özellikle eski model araçlarda kesinlikle yapılması gereken bu uygulama, yeni nesil araçlarda da yapılması tavsiye edilir. Bu sayede, motorun oturması ve performanslı çalışması sağlanabilir.

Rodajı doldurmak veya yerine getirmek için, 1000 ila 3000 kilometre arasında bir yol yapmanız gerekir. Bu yolu sabit hızda değil; değişken hızlarda ve gaza sonuna kadar basmadan, 3000 devri geçmeden sürdürmek önemlidir. Eğer daha fazla gaz verir ve son sürate ulaşmaya çalışırsanız, motor dişlilerini ve yağı yakmanız muhtemel olacaktır. Ancak ilk 3000 KM boyunca, 3000 devri aşmadan ve değişken hızlarda aracınızı kullanmanız, sağlıklı bir rodaj için gereklidir.

Yorum yapın