Akıllı telefonlar için güncelleme en çok önem verilen konulardan biri olarak bilinmekte. Öyle ki son dönemlerde telefonların güncelleme desteğine o kadar çok önem veriliyor ki güncelleme desteği almayan modeller tercih edilmemeye bile başladı. Akıllı telefonlarda güncellemenin ne kadar önemli olduğunu düşündüğümüz de zaten bu durum kabul edilebilir bir neden olarak dikkat çekmekte.
Özellikle güvenlik açısından oldukça önemli olan güncellemelerin akıllı telefonlar için hangi açılardan önemli olduğunu daha önceki yazılarımızda da ele almıştık.
Akıllı telefonlarda güncellemenin neden önemli olduğunu öğrenmek için bu bağlantıdan daha önce yazdığımız yazımızı okuyabilirsiniz.
Güncelleme desteğinin akıllı telefonlarda bu kadar önemli olmasının yanı sıra artık gelişen güncelleştirme teknolojileri de dikkat çekmekte. İnternet teknolojilerinin bu kadar çok gelişmediği dönemlerde güncellemelerde genellikle dışarıdan dosya sistemi kullanılıyordu. Öncelikle eski yazılım güncelleme sistemlerinden bahsedelim.
Bilgisayar Aracılığı İle Güncelleme
Akıllı telefonları güncellemek için kullanılan sistemlerden birincisi bilgisayarlar üzerinden güncelleme yapma. Özellikle Apple iPhone akıllı telefonları için daha çok tercih edilen yöntemlerden biri olan bilgisayar bağlantısı ile sistem güncellemesi yapmak için yine Apple’ın iTunes uygulamasını kullanarak telefonunuzu bilgisayara bağlanıp güncellemeleri yapabiliyorsunuz.
OTA Güncellemesi Ve Nasıl Yapılacağı
Bunun dışında artık internet sistemlerinin bir hayli gelişmesi ve mobil veri dahil genel olarak internet paket boyutlarının da yükselmesi hem de oldukça kolay bir sistem güncellemesi olması açısından genelde artık akıllı telefonlar OTA güncellemeleri kullanılıyor. Genel olarak OTA güncelleme sisteminin ne olduğundan bahsedelim.
OTA güncellemesi kelime anlamı olarak Şebeke aracılığı ile güncelleme anlamına gelmekte. Doğrudan akıllı telefon üreticilerinin akıllı telefonlarının güncellemelerini şebeke üzerinden kullanıcılara sunması ile çalışan güncelleme sisteminde yine internet bağlantısına ihtiyaç duyurulur. Doğrudan şebeke üzerinden verilen güncellemeyi yine hiçbir ekstra sistem kullanıma ihtiyaç duymadan sadece akıllı telefonunuz üzerinden tüm işletim sistemi güncellemelerinizi alabiliyorsunuz.
Hem Android hem de iOS işletim sisteminde kullanılan en kolay işletim sistemi güncellemesi yöntemi olan OTA güncellemesi haliyle birçok teknoloji devinin de akıllı telefonları için kullandığı bir teknoloji olarak biliniyor.
OTA Yöntemiyle İşletim Sistemi Güncellemesi Nasıl Yapılır?
OTA yöntemini kullanarak işletim sistemini güncellemeler için yapmanız gereken işlemlerde aslında oldukça basit. OTA üzerinden işletim sistemi güncellemenizi yapmak için öncelikle akıllı telefonunuzun ayarlar kısmına girmeniz gerekiyor.Akıllı telefon üzerinden ayarlar bölümüne giriş yaptıktan sonra ise yapmanız gereken sistem güncellemeleri bölüme girmek. Fakat akıllı telefonların modellerine ve işletim sistemi sürümüne göre bu bölümde değişiklikler olabilir.
Mesela Android’in bazı sürümlerinde ayarlar kısmından önce telefon hakkında bölümüne girmeniz ardından işletim sistemi güncellemelerini yüklemek için yazılım güncellemeleri kısmına giriş yapmanız gerekiyor. Genel olarak yazılım güncellemeleri kısmına girdiğinizde eğer akıllı telefon üreticisi tarafından yeni bir işletim sistemi güncellemesi yayınlanmış ise bu ekranda zaten güncelleme olduğu gösteriliyor.
Mesela diyelim ki Android Nougat güncellemesi alan Galaxy S7 Edge serisi akıllı telefon kullanıyorsunuz. Galaxy S7 Edge Modelinde Android Nougat güncellemesi bu alanda yer alıyor. Buradan güncellemeyi indirmeniz gerekiyor. Genelde bu işlem için yayınlanan işletim sistemi olduğu için dosya boyutu biraz büyük olabiliyor.
Bu nedenle işletim sistemi güncellemelerini indirmek için genelde WİFİ kablosuz bağlantıları kullanılıyor. Zaten birçok telefonda da güncellemeyi internet paketinizin bitmemesi için WİFİ üzerinden indirmeniz öneriliyor. OTA üzerinden güncelleme sisteminde işletim sistemi güncellemesini indirdikten sonrada otomatik olarak işletim sistemi güncellemesi yapılıyor. Genelde birçok akıllı telefon üreticisi tarafından tercih edilen güncelleme yöntemi genel olarak bu şekilde kullanılmakta.