Google sürekli olarak tarayıcı sisteminde güncellemeler yapıyor. Google tarafından tarayıcı sistemlerinde yapılan tüm güncellemeler ile beraber sürekli olarak sistem değişiklikleri de kullanıcıların karşısına çıkıyor. Aslında son kullanıcılar için yani internet sitesi ziyaretçileri için çok fazla dikkat edilmeyen çok fazla öne çıkmayan bu sistem değişiklikleri yayın yapan site sahipleri, blog sahipleri gibi kullanıcılar için ise büyük önem taşımakta. Özellikle sitelerinizin arama motorlarında öne çıkması için kullanılan SEO yani arama motoru optimizasyonu için yapılan bu sistem değişiklikleri büyük bir önem taşımakta. Google’ın yaptığı değişikliklerden sonra öne çıkan SEO inceliklerinden biri ise Benzer Anahtar Kelimeler sistemi.
Benzer Anahtar Kelimeler Sistemi Nedir? Ne İşe Yarar?
Bu noktada ilk olarak Benzer Anahtar Kelimeler sisteminden biraz bahsedip ardından nasıl bir kullanım yapılması gerektiğini ele alalım. Şöyle ki aslında bu konuda sitelerinizin içerisinde yer alan içeriklerde yaptığınız anahtar seçimleri ile doğrudan alakalı olan bir konu.
Genelde sitelerde içerik girişi yapılırken yazıya ya da sitenin kriterlerine göre bir anahtar kelime seçimi yapılmakta. Yaptığınız bu anahtar kelime seçimi ise SEO için en önemli konulardan bir tanesi. Özellikle seçtiğiniz anahtar kelimeyi yazı içerisinde ne kadar oranda kullandığınız oldukça önemli. Yazının kelime belirlenen oranlarda anahtar kelime kullanımı yapmanız SEO için ilk adım. İşte Benzer Anahtar Kelimeler bu rakamlarla alakalı olarak karşımıza çıkıyor.
Şöyle ki normalde seçtiğiniz bir anahtar kelimenin yazı içerisinde %6 oranında kullanılması gerekiyor. Fakat kullanıcılar bilmeden anahtar kelime kullanımında Benzer Anahtar Kelimeler sisteminden kaynaklı olarak sorunlar yaşamakta ve fazla anahtar kelime kullanımı yaptığı için Google tarafından spam listesine düşmekte.
Durumu bir örnekle açıklayalım. Diyelim ki teknik servis üzerine bir hizmetiniz var ve bunun için bir site açtığınız. Teknik servis sitenizde yer verdiğiniz içeriklerde de haliyle “tamir” kelimesini öne çıkardığınız. Birçok içeriğinizde de seçtiğiniz tamir kelimesine ek olarak içeriklerinizde “onarım” kelimesine de yer verdiğiniz. Mantık olarak sitenizin hem tamir hem de onarım kelimeleri üzerinde yükselmesini sağlayarak Google üzerinden sitenize iki kelime üzerinden de hit gelmesini amaçlıyorsunuz. Fakat aslında “tamir” kelimesi ile “onarım” kelimesi eş anlamlı olan iki kelime.
Bu nedenle siz iki kelimeyi farklı farklı değerlendirip iki kelime üzerinden de yükselmek istediğinizde tam tersi bir durum ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Her iki kelimenin de anlamdaş olmasına karşın farklı gibi algılanıp yazıda defalarca kullanılması yazıda aşırı bir anahtar kelime kullanımına neden olmakta.
Bu durumda da yazınız doğrudan Google filtrelere takılacaktır. Hatta sadece yazınız değil bir süre sonra Google tüm siteyi aynı şekilde değerlendirir. Bu durumda da Google’ın filtresinden sitenizi çıkarmanız oldukça zor ve çoğu zaman mümkün olmayan bir işlem olarak dikkat çekmekte.
Doğru Kullanım Nasıl Yapılmalı?
Bu noktada Benzer Anahtar Kelimeler sistemi aslında çok dezavantajlı, çok da tehlikeli bir sistem olarak gösterilebilir. Fakat aslında doğru bir kullanım yaparsanız tam tersi olarak sistemin çok daha hızlı bir yükseliş elde ederek Google sıralamalarında ilk sıralara kadar çıkmanızı sağlayacaktır. Peki doğru kullanım nasıl yapılmalı?
Öncelikle söz konusu durumun farkında olmanız gerekiyor. Yani yukardaki örneğimize göre değerlendirecek olursak öncelikle “tamir” kelimesi ile “onarım” kelimesinin Google için aynı şekilde değerlendirileceğinin farkında olmanız gerekiyor. Ardından yazılarınızda ve siteleriniz de bu kelimelerden kullanım yoğunluğu sınırını geçmeden anlam bütünlüğü içerisinde yazılar oluşturmanız gerekiyor.
Zaten Google benzer anlamlı kullandığınız kelimelerin neler olduğunu da anlıyor. Bunu en çok kullanılan bir örnek üzerinden açıklayalım. Diyelim ki “SEO nedir?” gibi bir yazı hazırlamanız gerekiyor. Yazı içerisinde kullanacağınız “Arama motoru optimizasyonu nedir?” ya da “arama motoru optimizasyonu nasıl yapılır?” şeklinde ifadelerde Google tarafından anahtar kelime seçimi ile alakalı olduğu algılanacak olan seçimler olacaktır.
Bu şekilde kelimelerle oynayarak seçtiğiniz kelimelerle ilgili çok daha açıklayıcı yazılar elde edebilirsiniz ki Google’da zaten kullanıcılar için bu yazıların daha yararlı ve daha uyum içerisinde olduğunu algılayıp ön sıralara çıkmanızı sağlayacaktır. Fakat bir kez daha hatırlatalım oluşturulan yazı düzenin de anlamdaş ya da benzer anahtar kelime seçimlerine kelime yoğunluğunu aşmadan yani yazıyı spama düşürmeden bir çalışma yapmanız gerekiyor.
Başarılı Bir makale