WordPress Hız Optimizasyonu İçin Öneriler

İnternet sitelerinde en çok kullanılan sistemlerden biri kesinlikle WordPress olmaya başladı. Çok kısa bir süre içerisinde hem daha kolay bir kullanım sunması hem de içerik ekleme kısmımın oldukça kolay olması ile birlikte kısa bir süre içerisinde WordPress en çok kullanılan sistemlerden biri haline geldi ve bu başarısını da sürekli olarak arttırmaya da devam ediyor. Haliyle WordPress sistemleri için bilinmesi gereken püf noktalarında önemi sürekli olarak artış göstermeye devam ediyor. Tüm bu sistemlerle beraber en çok önem verilen konu ise WordPress Hız Optimizasyonu konusu. Öncelikle bu noktada hız optimizasyonun neden gerekli olduğundan bahsedelim.

WordPress Hız Optimizasyonu Neden Gerekli?

WordPress site kullanıcıları için çok önemli bir konu olan hız sitenin hitine doğrudan etki eder. Şöyle ki kullanıcı siteye geldiğinde girdiği içeriğe ya da girdiği sitenin anında görüntülenmesini ister. Yayınladığınız içerik ne kadar kaliteli olursa olsun ya da içerikte bahsettiğiniz konu ne kadar iyi olursa olsun site hızı iyi değilse kullanıcı bu içeriğe girmek için bekleme süresini tercih etmeyecektir.

Zaten rekabetin çok fazla olduğu internet ortamında içeriklerinizin hız sorunu olması ve anında görüntülenmeyerek kullanıcıyı bekletmesi ziyaretçilerin siteden ayrılmasına neden olacaktır. Çok daha rahat gezilen çok daha kısa sürede sayfa görüntülemeleri yapılabilen siteler haliyle ziyaretçiler tarafından da tercih edilen ve siteler olarak öne çıkmakta.

Sadece ziyaretçiler açısından değil kendi açınızdan da düşünün. Kimse beklemeyi sevmez ve bekletmeyen, hız sorunu olmayan siteler rakiplerinden bir adım öne geçecektir. WordPress Hız Optimizasyonu site hızınızı arttırmanız için düzenlemeniz gereken ayarlar olarak değerlendirilebilir.

Site Hızı İçin Öneriler

Sunucu Seçimine Dikkat: WordPress Hız Optimizasyonu için ilk dikkat etmeniz gereken konu siteniz için seçeceğiniz sunucunun özellikleri olacaktır. Bunu sitenizin donanımsal hızı olarak da değerlendirebilirsiniz. Site içerisinde kullanacağınız içeriklere ve sitenizin durumuna göre en iyi sunucu seçiminizi yapmanız gerekiyor. Sunucuların Ram, işlemci ve ne kadar kullanım oranı ayrıldığı gibi konulara bu konuda çok önem verilmesi gerekiyor.

Bu kriterleri ise çok iyi seçmeniz gerekli. Eğer sitenizin ihtiyacı olandan az sunucu seçimi yaparsanız hız sorunları ile karşı karşıya kalırsınız. Tam tersi olarak sitenizin ihtiyacının çok üstünde sunucu seçimi yapmanız da ekstra masraflara neden olacaktır. Bu nedenle en ideal seçimi yapmalı ve mümkünse sunucu alırken yeterli bilginiz yoksa destek almanız gerekir.

Kodlama Düzenine Dikkat Etmek: WordPress Hız Optimizasyonu işlemi site kurulurken daha ilk etaptan dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bu noktada veri tabanınızdan kodlama düzenine kadar hemen her noktaya dikkat etmeniz gerekiyor. Daha düzenli ve gereksiz kod yığınlarından arındırılmış olan bir kodlama düzeni de hız için oldukça önemli bir başka konu olarak dikkat çekmekte.

Tasarım Açısından Hızlandırma: Sitenizin hızı için tema doğrudan etkili olan bir etkendir. Tema içerisinde kullanılan görseller tasarımlar ve benzeri ögelerde doğrudan WordPress Hız Optimizasyonu için önem taşıyan konular. Bu noktada özellikle CSS sistemlerine ve site içi görsellerine dikkat etmeniz gerekiyor.

Sadece tema içerisinde yer alan görsel optimizasyonları değil bunun dışında sitenin içerik kısmında yer alan kullandığınız yazı içi görsellerde de sıkıştırma sistemlerine gidebilirsiniz. Resim ölçülerini değiştirmeden resim boyutlarını düşüren birçok sistem var. Bu sistemleri ve programları kullanarak site içerisinde kullanılan görselleri optimize edebileceksiniz. Bu sayede site açılma hızlarını da doğrudan etkilenecektir.

HTML Kodlarını Sıkıştırmak: Bu alanda kullanacağınız birçok program var. Sitelerinizde yer alan ana HTML kodlarını %70 oranına kadar sıkıştırabilmenizi sağlayan programlar kullanarak HTML kodlarını sıkıştırmayı tercih etmenizde site hızlarına doğrudan etki edecektir. Bu şekilde WordPress Hız Optimizasyonu konusunda en etkili adımlardan da birini atmış oluyorsunuz ki zaten söz konusu sıkıştırma işlemi ile beraber site alanınızda da açılma oluyor.

Gereksiz Ağırlık Yapan Kısımlar: WordPress Hız Optimizasyonu konusunda tüm bu yukarıda saydığımız maddelere dikkat ederek sitenizi oluşturduğunu diyelim. İlk etapta WordPress siteniz beklediğiniz gibi oldukça hızlı olacaktır.

Fakat bir süre sonra siteniz yavaşlamaya başlayacak. ”WordPress sitem neden yavaşladı?” gibi birçok soru da gelmekte. Bu durumun nedeni site kullanıldıkça sitede biriken gereksiz veri tabanı dosyalarıdır. Mesela sitenizde içeriklerine gelen yorumlardan spam olanlarını düzenli aralıklarla temizlemeniz gerekli.

Yoksa bu size ekstra bir yük oluşturacaktır. Bunun dışında eklentilere de dikkat etmeniz gerekiyor. Mesela diyelim bir eklenti kullandığınız ve eklentiyi beğenmeyip kaldırdığınız. Bu durumda eklentinin veri tabanındaki dosyalarını da temizlemeniz gerekebilir. Aksi halde eklenti için gereksiz kalıntı kodlar siteyi ağırlaştıracaktır. Aynı şekilde taslak olarak kalan içerikleri ya da gereksiz kullanılan içerikleri de bu şekilde kaldırmanız sitenizi hızlandıracaktır.

Tüm bu noktalara dikkat etseniz bile içerik sayınız arttıkça sitenizin hızı düşecektir. Siteniz büyüdükçe bu nedenle sunucu değişiklikleri yapmayı düşünebilirsiniz.

Düzenli Açılış Hızı Analizleri Yapmak: Yapacağınız ayarlamalar sonrasında ise hem SEO hem de ziyaretçilerinizin sitenizi tercih etmesi konusunda en iyi çözümler elde etmek ve sitenizde hız sorunu yaşandığında anında düzenlemeler yapabilmek için de mutlaka düzenli aralıklarla site açılış hızınızı kontrol etmeniz gerekiyor.

Düzenli aralıklarla site açılış hızını test etmeniz WordPress Hız Optimizasyonu sorunu oluştuğunda da anında haberinizin olmasını sağlayacaktır. Bunun dışında sitenizin durumu hakkında da bu şekilde bilgi edinebilirsiniz. Söz konusu test sistemi için ise kullanılabilecek olan birçok sistem olduğunu da belirtelim. Ücretsiz bir şekilde birçok sistem deneyebilirsiniz.

Yorum yapın