Geçmişe yönelik kalıntıların, tarihi eser niteliğinde gizli kalmış ve araştırma sonucunda ortaya çıkacak bulguların bulunmasına yönelik çalışmalar, eskiden yalnızca kazma kürek gibi aletlerle gerçekleşmekteydi. Bahsettiğimiz dönem oldukça eski olsa da; teknolojik gelişmelerle birlikte, Arkeoloji’de kullanılan teknolojilerin gelişimi de hız kazanmaya devam etti. Yerin altını gösteren aletler, drone uçaklarının yardımı veya kazma için farklı alternatiflere erişmenin sonucunda, artık nerede bir tarihi eser var, eskiye dönük bir kalıntı olduğunu sorunsuz olarak görmek mümkün hale geliyor. Elbette hassas davranmak için yine dikkat edilmesi gerekirken; yine de eskiye oranla artık daha fazla kalıntı ve arkeolojik kalıntılarda kullanılacak malzemelerinde sayısının arttığını görebiliyoruz. Şimdi bu aletleri birlikte inceleyerek, daha fazla bilgi sahibi olabilir; ilerde karşılaşacağınız her türlü aletin de ne işe yaradığını aslında az çok anlayabilirsiniz.
Arkeolojik Kazılarda Kullanılan Aletler
Arkeolojik kazılar yapılmadan önce veya yapıldığı dönemlerde farklı teknolojik aletler kullanılmaktadır. Yardımları konusunda her zaman avantaj elde edilen, hem insan yükünü düşürmek ve daha kaliteli sonuçlar almak, hem de boşa vakit harcamamak için elde edilen bu gelişmeler sayesinde, eskiye oranlar daha rahat kazılar yapıldığını söyleyebiliriz.
– İnsansız Hava Araçları (Drone)
Çok uzakta olan tepelerde, insan girmesinin zor olduğu ve risk alınmayacak kadar uzak bölgelerden görüntü alabilmek, tarihi eserlere ait kalıntılar var mı yok mu anlayabilmek için ihtiyaç duyulan en önemli aletlerin başında İnsansız Hava Araçları gelmektedir. Bu araçlar sayesinde, her zaman farklı bölgelerin incelenmesi sağlanabilirken; aradığınız sonuca da başarılı bir şekilde ulaşmanız mümkün hale geliyor. İstenilen zamanda ve konumda ihtiyaç duyulan görüntülerle birlikte, kazı yapılmaya değer alanlar hemen keşfedilmektedir.
– Sığ Jeofizik Görüntüleme
Bu aletler ise; toprağın altında 1.5 metreye kadar derinliği kaliteli biçimde incelemeye yarar sunan aygıtlardır. Çalışma alanında kullanıldığı zaman, altında çalışma yapılabilir mi, nem var mı, kazı sonucunda ortaya çıkacak zorluklar gibi birçok etkeni sizlere sunabilecek olan bir yapıyı sunan ve inceleme konusunda mükemmel bir çözüm oluşturmayı sağlayan bu aygıtlarla birlikte, problemsiz incelemeler sağlanmaktadır.
– Yer Altı Radarı
Yer altında hangi maddelerin ne yoğunlukta olduğunu belirlemeye yarayan, özellikle altın dedektörleriyle ilişkilendirilebilecek mantıkta çalışan Yer Altı Radarları, 1980’li yıllardan beri kullanılmaktadır. Bulunduğunuz bölge için en iyi sonuçları alabilmenizi sağlayan ve değerli madenlerin haricinde geçmişten günümüze kadar gelmiş olan tarihi eserlere de ulaşılmasını sağlayan bu radarlar sayesinde, sayısız eser ve yer keşfedilmiştir.
– Lidar
Tarihi eserlere ulaşabilmek için ihtiyaç duyulan haritaların çiziminde kullanılan ışınları elde edebileceğiniz Lidar sayesinde, ihtiyaç duyulan alanın 3 boyutlu olarak haritası çizilebilirken; aranılan veya çalışma yapılacak alan hakkında önceden detaylara ulaşmak mümkün hale geldi. Şimdilerde kullanılan ve nerdeyse her alan için 3 boyutlu harita elde etmek için kullanabileceğiniz bir yapıyı sizlere sunan Lidar kullanılarak, geçmişe yönelik kalıntıların elde edilmesi de kolaylaşmaktadır.