Android Telefonlarda Overclock Yapılır Mı?

Akıllı telefonlar artık tıpkı bilgisayarlar gibi görev yapabiliyor. Akıllı telefonların bilgisayarlar gibi görev yapmasını sağlayan etken aslında akıllı telefonların işletim sistemleri gibi gösteriliyor. Peki gerçek böyle mi? Sorunun cevabı hem evet hem de hayır. Gerçekten akıllı telefonları bilgisayar gibi gösteren özelliklerin başında işletim sistemine sahip olması geliyor ama bu tek neden değil. Bunun dışında telefonların içerisinde yer alan işlemci, RAM bellek gibi teknik donanımlarda akıllı telefonları daha çok bilgisayarlara yaklaştırmakta.

Bu yönü ile dikkat çeken akıllı telefonlarda bilgisayar birimlerinde olduğu gibi teknik donanımların olması tabi ki akıllı telefonlarında belli başlı kriterlerinin öne çıkmasına neden olmakta. Akıllı telefonlarda performans konusunda bu şekilde öne çıkan noktalar arasında.

Belli Bir Süre Sonra Akıllı Telefonlarda Performans Düşer Mi?

Özellikle Android akıllı telefonları için bu konuyu ele alacak olursak performans konusunda en çok merak edilen konu belli bir süre sonra akıllı telefonlarda performans düşüşlerinin olup olmayacağı. Bu noktada hemen belirtelim sadece donanım araçları olarak gözükse de işlemci RAM bellek gibi konulara bağlı olarak akıllı telefonlarında zaman içerisinde performansları düşebilir.Özellikle Android işletim sistemi diyoruz çünkü Apple’ın iPhone serisi akıllı telefonlarında bu durum çok daha etkisiz olarak karşımıza çıkıyor. Yani bu akıllı telefonlar çok daha uzun süre yüksek performans değeri sunabiliyor.

Android Overclock

Android telefonlarda ise performans düşüşlerine neden olan birçok kriteri şöyle sıralayalım;

Uzun süreli kullanıma bağlı olarak ön bellek içerisinde veri birikmesi. Ne kadar düzenli olarak ön bellek temizlemesi yapsanız da uzun kullanımlarda bu performans düşüşlerine neden olabiliyor.

Bir diğer neden ise hem işlemcilerin hem de RAM belleklerin kullanım ömürlerinde ciddi düşüşler yaşanması. Yine uzun süreli kullanımlara bağlı olarak işlemcilerin kullanım ömürlerinden kaynaklı bir şekilde ciddi oranda performans düşüşleri ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz.

Kısacası zaman içerisinde Android akıllı telefonlarda da çeşitli etkilere bağlı olarak yavaşlama yaşanabildiğini belirtelim. Tüm bunlarla beraber söz konusu akıllı telefonların tıpkı bilgisayarlarda olduğu gibi hızlandırma işlemleri de yok değil. Özellikler Android işletim sistemlerinde bu gibi sistemler dikkat çekiyor.

Android Overclock Mümkün Mü?

Bu noktada en çok merak edilen konu Android akıllı telefonlarda tıpkı bilgisayarları olduğu gibi Overclock işlemi yani işlemci hızlandırma işleminin yapılıp yapılamadığı. Teknik olarak bakıldığında Overclock işlemi akıllı telefonlarda içerisinde de aslında yapılan bir işlem olarak dikkat çekiyor.

İşlemci modeline göre bu şekilde akıllı telefonunuzdan çok daha yüksek bir performans elde etmeniz mümkün kılınıyor. Yani Overclock işlemi amacına ulaşıyor. Genelde Root işlemi sonrasında yapılabilen Overclock işleminin akıllı telefonlarda yapılması ise kesinlikle önerilmemekte. Peki ama neden?

Android Overclock

Android Overclock Neden Yapılmamalı?

İşlemci hızlandırma işlemi işlemcinin stabil çalışma değerlerinden çok daha üste çıkarılarak sınırları zorlayıp yüksek performans elde etmesi ile beraber açıklanabilir.

Overclock hakkında daha detaylı bildi için bu yazımıza bakabilirsiniz.

Bilgisayar işlemcilerinde çok sık bir şekilde karşımıza gelen bu işlem akıllı telefonlarda da yapılsa da kesinlikle önerilmiyor. Peki ama neden bu işlem önerilmiyor? Çünkü işlemcini hızının artırılması ile beraber ısıda artış gösteriyor ve birçok akıllı telefon bilgisayarlarda olduğu gibi herhangi bir soğutucu birimine sahip değil. Bu nedenle telefon elinizde alev bile alabiliyor.

Söz konusu ısı durumu dışında ayrıca Overclock işlemi telefon işlemcilerinin ömrünü çok fazla kısaltmakta ve aynı zamanda batarya kullanımını da bir hayli zora sokmakta. Ayrıca yaşanan bir sorunda telefonunuz garanti dışı da kalıyor. Tüm bu nedenlerden dolayı akıllı telefonlarda Overclock işlemi kesinlikle önerilmemekte

Yorum yapın