Akıllı Telefonlarda Dahili Pil Mi Çıkarılabilir Pil Mi Tercih Edilmeli?

Akıllı telefonlar arasında tercih yaparken artık çok daha fazla seçeneğimiz var. Akıllı telefonlar pazara ilk giriş yaptığında Samsung, Apple gibi dev markalar sektörde tek tercih edilen ve tek öne çıkan markalar olarak dikkat çekmiş olsa da şimdilerde alternatif oldukça fazla.

HTC, Huawei, Sony, LG, Asus gibi birçok markanın farklı özelliklerle olsa da birçok şekilde öne çıkan amiral gemisi akıllı telefonları da bulunuyor. Peki akıllı telefon alırken tüm bu alternatifler arasında nasıl olacak da seçim yapabileceğiz? Aslında kullanıcıların akıllarını en çok karıştıran soru da bu.

Güncelerde hatta haftalarca akıllı telefon seçimi konusunda karar veremeyen birçok kullanıcı var. Haksızda sayılmazlar zira şöyle bir durum söz konusu kimi akıllı telefonlar işlemcileri olarak daha iyiyken kimi akıllı telefonlar ekranları ile daha öne çıkıyor. Bazıları teknik özellikleri bazıları ise tasarımları ile öne çıkıyor.

Her açıdan öne çıkan akıllı telefonlar ise fiyat bakımından uçuk modeller oluyor. 3-4 bin TL gibi fiyat bandında yer alan bu telefonlarda da eksiklikler olunca kullanıcılar bu kez daha zor durumlara düşebiliyor. Akıllı telefonlarda seçim yaparken dikkat çeken birçok detaya bu şekilde her açıdan yaklaşıp tek tek ele almak gerekiyor.

Tüm teknik özellikler ve tasarım detayları bir yana dursun biz şimdi akıllı telefonlarda kullanılan piller hakkında bir ayrı ele alacağız. Akıllı telefonlarda kullanılan pil türlerinin nasıl olması gerektiği nasıl seçimlerde nasıl sonuçlar yaşanabileceğine bakacağız?

Akıllı Telefon Pil Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Son dönemde Note 7 serisinde yaşanan sorunlar, ardından en üst segment olarak gösterilen akıllı telefonlar olarak gösterilen iPhone serisi akıllı telefonların iPhone 6 serisinde yaşanan pil sorunları nedeniyle Apple’ın özel bir pil değişim programı başlatması aslında akıllı telefonlarda göz ardı edilse de pil seçimlerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor.

Bu noktada kullanıcıların karşısına ise genel olarak iki seçenek çıkıyor. Birincisi dahili olarak kullanılan telefona entegre olarak gelen piller bir diğeri ise harici yani çıkarılabilir pil seçenekleri. İki pilin durumunu artılarını eksilerini karşılaştırarak bu durumu ele almak gerekiyor.

Arıza Onarımları Konusunda Hangi Pil Nasıl Ayrıcalık Sağlıyor?

Diyelim ki akıllı telefonunuz dahili pil kullanan bir model. Bu durumda akıllı telefonunuzda pillerle ilgili sıkıntı yaşandığında pil değişimi yapmanız mümkün olmuyor. Özellikle en sık yaşanan sorunlardan biri olan pil şişmesi sorunu ile durumu ele alırsak diyelim ki telefonun pili şişti. Bu durumda dahili pillerin kullanılması halinde akıllı telefonda arka kapakta şişme olduğunu görerek pilinizin şiştiğini anlıyorsunuz. Bu durumda ise yapabileceğiniz pek fazla bir işlem yok. Daha çok akıllı telefonunuzun servise gönderilmesi ve pil değişimi yapılması gerekiyor.

Aklınıza şu gelebilir pilleri kendiniz değiştirmek isteyebilirsiniz. Fakat bu durumda karşınıza ilk çıkan sorun telefonun sökülmesinin gerekmesi. Telefonun markasına göre değişmekle beraber bu işlem hemen her telefon kullanıcısının yapabileceği bir işlem değildir. Özellikle telefonu sökerken pil paneline ulaşana kadar telefonun ekran entegre devresini koparak tamir edilemez daha doğrusu çok daha yüksek masraflara tamir edilebilen sorunlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bu ilk olumsuz nokta olarak karşınıza çıkıyor. Bir diğer ikinci olumsuz nokta ise garanti durumu. Birçok marka dahili pillerinin kullanıcı müdahalesi ile açılması yani telefonun arka kapağının açılması durumunda telefona dış müdahale edildiği için telefon garanti dışında kalabiliyor.

Tersi olarak pil sorunlarından kaynaklı olsa bile telefonu servisi vermeniz durumunda ise belli bir süre servis arıza tespiti beklemeniz ardından pil değişimi beklemeniz gerekiyor. Yani kısacası yaşanan herhangi bir pil aksiliği durumunda dahili pil kullanan akıllı telefonlarda yapılacak işlemler çok daha can sıkıcı ve uzun işlemler olabiliyor.

Buna karşın harici pil bulunan modellerde ise sadece pilin yerine yeni bir pil almanız yeterli oluyor. Ardından arka kapağı açarak pil değişimi yapmanız durumunda yaşanan pil sorunu da tamamen çözülmüş oluyor. Üstelik bu durumda garanti şartları da çiğnenmemiş oluyor ki en önemli etkenlerden birisi bu.

Dahili akıllı telefon pilleri

Pil Temizliği

Akıllı telefonların pillerinin enerjiyi veren uçları zaman içerisinde hava şartlarına bağlı olarak oksitlenebiliyor. Aslında dahili pillerde bu durum yaşanmaması için pillerin tamamen havasız bir ortamda üretilmesi sağlanarak bu tarz sorunlar önlenmiş oluyor. Fakat bu durum hem tam anlamıyla koruma sağlamıyor hem de üretim sırasında Apple’da yaşanan sorun gibi yanlışlıkla da olsa bir hata yapılması durumunda bu kez yine pil değişim sorunlarında anlattığımız şekilde onarım sorunları karşımıza çıkıyor.

Fakat tam tersi olarak çıkarılabilir pillerde ise belli aralıklarla pil uçlarını temizleme fırsatınız var. Ayrıca pil uçlarını temizlemekle kalmayıp isterseniz belli aralıklarla pilleri değiştirebilirsiniz bile. Buda ekstra olarak bir ayrıcalık şeklinde karşımıza çıkıyor.

Telefonun Resetlenmesi

Gelelim biraz daha teknik bir konuya. Telefonlarda yaşanan sorunlar nedeniyle bazen sürekli telefonunuzun yeniden başlaması sorunu ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sürekli olarak telefonunuzun yeniden başlaması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda ise entegre pillerde kurtarma moduna da giriş yapamıyorsanız yapabileceğiniz herhangi bir müdahale bulunmuyor.

Fakat entegre olmayan pillerde ise bu gibi bir sorunda pillerin çıkarılmasını sağlayarak resetleme döngüsünü bozma şansınız bulunuyor. Bu açıdan baktığımızda da akıllı telefonlarda harici pil kullanımı bir adım öne çıkmayı başarıyor. Tabi pili çıkartmanın yeterli olmadığı durumlarda anakart arızalarında pek fazla bir şey değişmeyecektir Yine de en azından resetleme döngüsünü durdurmanız mümkün olacaktır.

Dahili akıllı telefon pilleri

Isınma Sorunları

Öne çıkan bir diğer fark ise ısınma sorunu. Bu durum entegre pil kullanan akıllı telefonlarda daha sık karşılaşılan bir sorun olarak bilinse de aslında mantık olarak çok bir fark yok. Asıl fark şu telefonunuz ciddi bir şekilde ısındıysa ya da beklenmedik bir ısınma sorunu ile karşı karşıya kaldıysanız bu durumda harici pil kullanımı yapılan akıllı telefonda en azından pili çıkartıp ısınma sorununa önlem alabilirsiniz. Fakat aynı durum entegre pillerde geçerli değil.

Eğer telefonun içerisinde bir sorun varsa ya da telefonun içerisinde bir soğutma sistemi yoksa bu durumda entegre pillerde yaşanan ısınma sorunu telefonun kendi kendine alev almasına kadar sonuçlara neden olabiliyor. Bu sorunların önüne geçmek içinde yine harici pil kullanan bir model tercih edilebilir.

Tasarım Ayrıcalıkları

Yazımızın başından itibaren sürekli olarak entegre pillerin daha az avantajlı olduğundan bahsettik. Peki entegre pillerin avantajları yok mu? Elbette var. Özellikle tasarım konusunda ele alacak olursak entegre pillerin büyük bir ayrıcalığı olduğu daha ince ve daha stabil bir akıllı telefon tasarımı ortaya koyabildiğini de belirtelim.

Bu noktada sürgülü bulunan hat ve hafıza kartı bölümleri ile çok daha kolay kullanımda elde edebiliyor olmanız akıllı telefonların entegre pillerinin özellikle tasarımsal açıdan artı kazandıran sistemler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabi harici pil kullanan birçok modelde de yine tasarım konusunda başarılı çözümler de görebiliyoruz.

Yorum yapın