Teknolojik gelişmelerle beraber artık teknolojiyle beraber birleştirilen birçok yeni sistem ve birçok yeni teknoloji ürünüyle karşılaşmaya başladı. Gelişen teknolojinin bu şekilde hemen her alana etki ettiği bir gerçek. Yeni teknolojik gelişmeler ile beraber bu şekilde ortaya çıkan teknolojilerden birisi de 3 Boyutlu Çizim Kalemi.
Eskiden sadece standart kurşun kalemlerle beraber kullanılan standart çizim kalemlerinin çizimlerde kullanıldığını ve bu alanda herhangi yeni bir teknolojinin kullanılmadığını söylemek gerek. Gelişen sistemlerle beraber ise artık 3 boyutlu modellemelere izin veren yeni kalemler ortaya çıkmaya başladı. Son dönemde bir hayli gündem olan yeni nesil 3 Boyutlu Çizim Kalemi teknolojisinin nasıl çalıştığı ise en çok merak edilen konuların başında geliyor? Peki bu kalemleri ayrıcalıklı kılan ne? Kalemler nasıl çalışıyor bakalım?
3 Boyutlu Çizim Kalemi Sistemi
Aslında kalemlerin çalışma mantığı bildiğiniz silikon tabancalarıyla hemen hemen aynı. Silikon tabancalarında genel mantık bir silikon şeridinin silikon tabancasına takılması ve tabanca tarafından ısıtılması ile alakalı. Öncelikle tabanca sert haldeki silikonu ısıtıyor ve şekil alabilecek bir hale getiriyor. Bu şekilde sıvı hale gelen silikonu ise istediğiniz bölgeye sıkarak kullanım yapıyorsunuz.
Sıktığınız silikon ise donduğunda işlem tamamlanmış oluyor. Bu şekilde silikon tabancası ile kullanım zaten hemen herkes tarafından biliniyor. Geçelim aynı mantık ile çalışan kalem sistemine.
3 Boyutlu Çizim Kalemi Çalışma Mantığı
Genel olarak 3 Boyutlu Çizim Kalemi içinde kullanılan sistem genel mantığı ile aynı. Kalemlerle beraber model çizim yapmanız içinde kalemlerin içerisine ABS adı verilen özel bir madde takılıyor. Oldukça ince olan ve farklı renk seçenekleri ile alınabilen bu plastik uçları kalemlere yerleştiriyorsunuz. Kalem içerisinde ise yine silikon tabancalarında yer alan mantık kullanılıyor. Kalem içerisinde yer alan sistemlerle beraber ABS plastik maddesi anlık olarak ısıtılıyor.
Tabi bu noktada satın alacağınız kalemin özellikleri de oldukça önemli. Biraz daha pahalı ve biraz daha profesyonel olan kalemlerde sadece saniyeler içerisinde ısınma sağlanabiliyor. İçerisinde yer alan plastik malzemenin ısınması sonrasında ise kalemle çizim yapar gibi sıvı ile katı arasında bulunan yumuşatılmış plastik maddesini kullanıyorsunuz. Bir nevi bu plastik madde mürekkep olarak kullanılıyor.
Boşlukta Çizim Seçeneği
3 Boyutlu Çizim Kalemi için en çok konuşulan sistem ise sadece bir yüzey üzerinde değil boşlukta da çizim yapabiliyorsunuz. Şöyle ki çizime başladığınız noktada diyelim ki bir kule şeklinde plastiği yukarı doğru taşıdığınızda plastik madde çok kısa bir süre içerisinde donduğu için çok kısa bir süre içerisinde boşlukta da çizim yapma şansı elde etmiş oluyorsunuz.
Bu durumu sağlayan dediğimiz gibi plastik maddenin çok kısa bir süre içerisinde donabiliyor olması. 3 Boyutlu Çizim Kalemi dışına çıktıktan sonra kısa süre içerisinde bu plastik anlık olarak donmaya ve formunu kazanmaya da başlıyor.
Farklı Hammadde Kullanmak Mümkün Mü?
3 Boyutlu Çizim Kalemi için kullanılan sistem ile beraber ısıtma mantığı üzerinden gidildiği için genelde plastik madde kullanımı yapılıyor. Plastik madde kullanımını dışında merak edilen bir diğer nokta ise kalemlerde farklı hammaddelerin kullanılıp kullanılamayacağı. Yani 3 Boyutlu yazıcılarda kullanıldığı gibi metal ya da alüminyum gibi maddelerle de çizim yapılıp yapılamayacağı da merak konusu olan bir nokta.
Fakat ısıtma mantığı üzerinden düşünecek olursak 3 Boyutlu Çizim Kalemi içerisinde metal maddeleri ısıtacak kadar yüksek sıcaklıkların elde edilmesi hem kaleme hem de kullanıcıya zarar verebilir. Bu nedenle farklı bir teknoloji görmeden bu sistemle farklı hammadde seçimleri mümkün olmayacak gibi duruyor. Tabi teknolojinin ne kadar hızlı geliştiğini düşünecek olursak bu şekilde bir sistemi de görmemiz hayal değil.