Yıldızları kusursuzca fotoğraflayın

Profesyonel astro-fotoğrafçılar bu iş için özelleştirilmiş ekipmanlarla gece manzaralarını harika şekilde fotoğraflayabilmekteler. Fakat doğru ipuçları, akılcı bir planlama ve biraz zahmetle, kendi bütçenizde kendiniz de şahane sonuçlar elde edebilirsiniz.

Asto-fotoğrafçılıkta planlama her şey. Temiz ve serin gecelerde yıldızlar daha parlak olacağından projeniz için harika sonuçlar verecektir. Fotoğrafınızın kalitesine mevsimler, ay durumları, sıcaklık, hava ve ışık kirliliği de ekti etmekte. Bu yüzden elinizdeki en iyi seçenek, tası tarağı toplayıp, kendinizi dağlara (ya da daha tenha bir yere) vurmanız. Asıl seansa başlamadan önce ilk olarak yıldızların ve ayın istenilen bir noktadan fotoğrafını çekin.

Astro-fotoğrafçılıkta ideal olan geniş açılı lensler kullanmaktır. Lensin apertürü ne kadar geniş olursa, sensöre ulaşan ışık miktarı da bir o kadar artacağından, yıldızlar resminizde daha belirgin görünecektir. Normalde optimal keskinliği yakalamak için iki uzatma kullanırken, yıldızlı gecelerde sensöre daha çok ışığı iletmek için apertür kullanmanız daha mantıklı.

Aşmanız gereken bir diğer engel de poz süresi: Gezegenimizin güneşin etrafında devamlı dönmesinden dolayı, gökyüzünde nokta büyüklüğündeki yıldızların anlık görüntüsünü yakalamak için oldukça hızlı bir tepki süresi gerekmekte. Minyatür kameralarda tepki süresi 500, APS-C sensörlü kameralarda ise 300/fokal uzunluk yeterli olacaktır. Bu 20 milimetrelik fokal uzunluk için 25 ya da 15 saniyeye denk gelmekte. Artık ISO hassasiyeti ile görüntünüzün parlaklığını da kontrol edebilmeniz mümkün.

Uygun yerin bulunması

www.lightpollutionmap.info gibi sitelerden dünyanın neredeyse her noktasındaki ışık kirliliğini ölçümleyebilmeniz mümkün. Bu gibi sitelerden fotoğrafçılığa uygun, temiz bir gökyüzüne sahip yerleri belirleyebilirsiniz. Tepe ya da insanların yaşamadığı noktalar projeniz için gitmeniz gereken yerler.

Vaktinde varış

İlgili fotoğrafçılık noktanıza vaktinden önce varmanız, geç gelmenizden çok iyi olacaktır. Böylelikle günışığında kameranızı kurabilir, güzel bir motif belirleyerek, kendinizi astro-fotoğrafçılığa hazırlayabilirsiniz. Motifinizin mavi saatte fotoğrafını çekmeyi de unutmayın. Böylelikle bir taşta iki kuş vurmuş olacaksınız.

Kameranın ayarlanması

Şimdi kameranızda lensinizin apertürünün manuel moduna ayarlayın ve baş parmağı kuralı ile poz süresini hesap edin. ISO hassasiyeti ile yıldızların parlaklığını ayarlayabilmeniz mümkün. RAW formatında çekim yaparak düzenleme sırasında etki alanınızı arttırabilirsiniz.

Titretmeden çekin

Kameranızı tripod’a yerleştirin ve çekim sırasında sarsılmaları önlemek için ayna tetikleyiciyi etkinleştirin. Fotoğrafı deklanşör ile çekmek yerine zamanlayıcıyı ya da uzaktan komut cihazı kullanın..

Doğru odağı bulma

Lensi manuel modda sonsuza odaklayın. Objektif herhangi bir şekilde odaklanamazsa bu noktada kamerayı odaklamak için bir el feneri ile uzak bir noktaya ışık tutun. Odaklamadan sonra otomatik odaklamayı devre dışı bırakın.

Pürüz gidericiyi ayarlayın

Seçeceğiniz bir RAW dönüştürücüyle derinlik ve parlaklık kaydıraçlarını kullanarak yıldızların ışık yoğunluğunu kontrol edebilmeniz mümkün. Beyaz dengesiyle oynayarak gece gökyüzünün renk dengesini daha doğal bir hale getirebilirsiniz. Eğer resminizde yüksek ISO hassasiyetine bağlı pürüzler bulunmaktaysa, pürüz gidericiyi de kullanmaktan çekinmeyin.

Yorum yapın