Yapay Sinir Ağları ve Uygulamaları

YAPAY SİNİR AĞLARI
Bu yazımızda temel olarak yapay sinir ağları nedir, yapay sinir ağları uygulamaları,  yapay sinir ağları örnekleri, yapay sinir ağları kullanım alanları gibi konulara değineceğiz.

Yapay Sinir Ağları Nelerdir?

Yapay Sinir Ağları, beynin sinirsel yapısına dayanan nispeten ham elektronik modellerdir. Beyin temel olarak tecrübeleri öğrenir. Mevcut bilgisayarların kapsamı dışındaki bazı problemlerin gerçekten de küçük enerji verimli paketleri tarafından çözülebileceğinin doğal kanıtıdır. Çünkü benzeri olay daha önceki yaşantıdan yani tecrübelerden tahmin edilir. Bu beyin modellemesi, makine çözümleri geliştirmek için daha az teknik algoritmalar sunar. Hesaplamaya yönelik bu yeni yaklaşım, sistem aşırı yüklemesi sırasında kısmen sıkıntı çıkarabilir.
Biyolojik olarak ilham alan bu bilgisayar yöntemlerinin, bilgi işlem endüstrisinde bir sonraki önemli ilerleme olduğu düşünülmektedir. Basit hayvan beyinleri bile, şu anda bilgisayarlar için imkansız olan işlevlere sahipler. Bilgisayarlar defter tutmak veya karmaşık matematik işlemlerini yapmak gibi şeylerde çok iyidirler. Ancak bilgisayarlar, geçmişin bu kalıplarını, geleceğin eylemlerine göre olumlu-olumsuz karar üretemez. Yapay sinir ağları nedir sorusunu cevapladık ama daha iyi anlayabilmek için örneklerle anlatmaya devam edelim.

yapay-sinir-aglari-kullanim-alanlari

Günümüzde biyolojik araştırmalardaki ilerlemeler, doğal düşünme mekanizmasının anlaşılmasını daha da kolaylaştırmaktadır. Bu araştırma, beyinlerin bilgileri kalıp olarak depoladığını gösteriyor. Bu kalıplardan bazıları çok karmaşıktır ve bireysel yüzleri farklı açılardan tanıma yeteneğimizi sağlamaktadır. Bilgiyi kalıplar olarak depolamak, bu kalıpları kullanmak ve daha sonra problemleri çözmek, bilgi işleminde yeni bir alanı kapsıyor. Daha önce belirtildiği gibi bu alan, geleneksel programlamayı kullanmamakla birlikte, büyük paralel ağların oluşturulmasını ve belirli problemleri çözmek için bu ağların eğitimini içermektedir. Bu alan aynı zamanda geleneksel bilgi işleminden çok farklı olarak sözcükleri, davranışları , tepki vermeyi, kendini organize etmeyi, öğrenmeyi, genelleştirmeyi ve unutmayı da kullanıyor.

Yapay sinir ağları nedir daha iyi anlamak için farklı bakıştan olaylara bakalım. Yapay sinir ağları, makine öğrenmesinde kullanılan biyolojik sinir ağlarından esinlenilen istatistiksel öğrenme modelleridir (beyin gibi merkezi sinir sistemi). Bu ağlar birbirine mesaj gönderen birbirine bağlı “nöron” sistemleri olarak temsil edilir. Ağdaki bağlantılar girdi ve çıktılara dayalı olarak sistematik olarak ayarlanabilir, böylece onları denetlenebilir öğrenme için ideal hale getirir.
Sinir ağları, özellikle makine öğrenimi ve bilişim bilimleri konusunda az deneyime sahip insanlar için korkutucu olabilirler! Fakat ufak ufak kodlama yaparak yapay bir beyin yaratmanın zevkini tadacaksınız.
Yapay sinir ağları uygulamaları için bir kaç şart vardır ki bunlar; biraz programlama bilgisi, lise Matematik bilgisi ve basit matris işlemlerine hakim olmaktır. Bunun dışında ekstra bilgiye gerek yoktur.

Yapay Sinir Ağları Kullanım Alanları

Yapay sinir ağları günümüzde yeni yeni duymaya başladığımız bir yapı olsa da aslında son 5-6 yıldır üzerinde çok çalışılan bir sistemdir. Yapay sinir ağları uygulamalarına göz attığımızda, neredeyse her sektörde yapay sinir ağları kullanılabilmektedir. Örnek vermek gerekirse Google’ın yapay zekasının en son bir şiir yazabildiğini duymuştuk. Bir yapay zeka düşünün, şiir yazabiliyor. Bunu da daha önce okutulan kırk bin şiire göre yapıyor. Yani ilk önce öğreniyor, sonra kendisi yapıyor. Tıp ki bir insan gibi!

Yapay sinir ağlarının bir diğer bilinen uygulaması ise MJ Futures şirketinin üzerinde çalıştığı ve yapay sinir ağları kullanan hisse senedi tahmin programıdır. Bu program ile yüzlerce hatta binlerce günün tüm borsa verileri öğretiliyor ve bugün için hisse senetleri için tahminler yapabiliyor. Hatta sırf bu program ile iki yılda % 199.2 kazanç sağladığı iddiaları var.

yapay-sinir-aglari-kullanim-alanlari

Bir yapay sinir ağı kullanmak çok kolaydır. Fakat o yapay sinir ağını oluşturmak çok zordur. Yapıyı oluşturduktan sonra verileri tanımlamak kalıyor. Gerisini ona bırakıyoruz. Fakat bir program düşünün ki kendi kendine öğreniyor. Bu durum ileride büyük sıkıntılar çıkaracak gibi duruyor. Keza günümüzde kendi kendine “kod yazabilen” yapay zeka üretildiği haberleri okuyoruz. Bu tip gelişmeler bilimi ileri taşıdığı gibi güvenliği geriye götürüyor. Özellikle yapay zekaya sahip robotların geliştirilmeye çalışıldığı bugünlerde, geleceğimiz için kaygılanmamız pek de yersiz olmayacaktır.

Yapay sinir ağları nedir, yapay sinir ağları uygulamaları,  yapay sinir ağları örnekleri, yapay sinir ağları kullanım alanları başlıklarına teker teker göz attık.  Eğer bu yazımıza yeterli ilgi, okunma ve yorum gelirse yapar sinir ağları uygulamalarına daha hızlı geçebilir.

Yorum yapın