WhatsApp Messenger Nasıl Kuruldu ?

WhatsApp Messenger Brian Acton ve Jan Koum tarafından ABD’de, Kaliforniya eyaletindeki kurulmuştur. 32 farklı dil seçeneği ve iOS, Android, Windows Phone ve BlackBerry desteği ile en geniş desteğe sahip sohbet uygulamasıdır.

Aslında bu iki arkadaşın garip bir hikayesi var. 2007 yılında kafalarındaki bu proje iş başvurunda bulundukları facebook ve twitter tarafından reddedilmişlerdir. 2009 yılında ise projelerini kendileri hayata geçirme kararı almışlardır ve 2010 yılında WhatsApp kurulmuştur.

İlk zamanlar WhatsApp sürekli çöküyor ve çeşitli hatalar veriyordu işte bu zamanlar uygulamayı kullanan Koum’un Rus ve arkadaşları ile Brian Acton ile sınırlıydı.Projenin istedikleri gibi gitmediği ortadaydı ve bu duruma daha fazla dayanamayan Koum Rus pes edip başka bir işe odaklanacağını söylemişti fakat Brian Acton onu durdurmuş ve kendinden emin bir şekilde şunları söylemiştir: ” Kendine bir kaç ay daha şans tanı eğer şimdi vazgeçersen tam bir salaksın demektir “ Bunun üzerine projeye devam etmişlerdir.

Kısa zamanda büyük bir popülariteye kavuşmuştur. WhatsApp Messenger üzerinden gerçekleşen iletişim trafiği Ağustos 2012’den Ocak 2013’e kadar %75 oranında artarak 2012 yılında ise toplamda %500’e ulaşmıştır. Bu sonuçlarla dünyada kayıtlı kullanıcı sayısı en yüksek olan siber hizmetler arasına da girmiştir. Günümüze daha yakın tarihlere bakarsak eğer 2016’da Facebook kurucusu olan Mark Zuckerberg WhatsApp Messenger’ın artık kendilerine katıldığını açıkladı. WhatsApp artık Facebook tarafından 4 milyar USD nakit para, 12 milyar USD hisse senedi ve 3 milyar USD sınırlandırılmış hisse senedi karşılığında satın alınmıştı
( yaklaşık 19 milyar dolar ) ve satın alındığından itibaren iki katı kullanıcıya sahip oldu.

Peki şu an WhatsApp‘ın geldiği konum nedir ?
Dünya genelinde 800 milyon insan tarafından kullanılıyor ve bu sayıya her gün 1 milyon kişi ekleniyor. Her gün 30 milyar mesaj gönderimi oluyor. Ayrıca yaklaşık 700 milyon resim 100 milyon video paylaşımı yapılıyor.
Ayrıca WhatsApp bugün NASA’nın 2014 yılı toplam bütçesinden daha çok değere sahip olan bir firmadır.

Konuyu biraz daha genişletirsek eğer boşanma davalarında kanıt niteliği taşıyan bir uygulamadır WhatsApp. Bir örnek verecek olursak eğer İtalya’da geçtiğimiz yıl gerçekleşen tüm boşanmaların %40’ında kanıt yerine geçmiş ve üzerine düşen görevi hakkıyla yapmış diyebiliriz.
WhatsApp web konusuna gelelim.Yaklaşık 3 yıl önce yayınlanan güncelleme ile hayatımıza girdi. WhatsApp Web, aslında telefonunuzda kullandığınız WhatsApp uygulamasının bilgisayar tabanlı uzantısıdır. WhatsApp üzerinden gönderdiğiniz ya da size gelen tüm iletiler senkronize olduğu için bu iletileri telefon ve bilgisayarınızdan görebilirsiniz.

Telefonda verilen kod ile kolaylıkla giriş yapılabiliyor ve kimi insan web kullanmayı daha rahat buluyor.
Tabi bunun yanında dezavantaj diyebileceğimiz bazı sorunlarında ortaya çıktığını iddia ediyorlar. Örnek verirsek eğer WhatsApp Web kullanımı ile bilgisayarlara zararlı yazılımlar yüklemeye çalışan birçok sayfanın ortaya çıktığını söylüyorlar. Antivirüs üreticisi Kaspersky ise bu tür sitelerin bazılarının kullanıcıları spam listelerine eklediğini, bazılarının trojan ve banka bilgilerini toplayan zararlılar dağıttığını söylüyor.

Bu tehditten korunmak için oldukça kolay bir çözüm var. Kullandığınız WhatsApp Web’in resmi web sayfası olduğundan emin olursanız sorun kalmayacaktır.

Şunuda belirtmek istiyorum;

WhatsApp uçtan uca şifreleme sayesinde mesajlaşma işini son derece güvenli bir hale getirmiş olsa da görüşmelerinizin bir şekilde dinlenmesi hala mümkün olabiliyor.
Bunlara da bir iki örnek verelim:
mSpy adındaki yazılım, aramalar, web’de gezinti, metin mesajları, WhatsApp görüşmeleri ve fazlasını bir sunucuya geri gönderiyor bu basit bir olay fakat tüm bunlar için telefonunuza bir uygulamanın yüklenmesi yeterli oluyor.

Bu nedenle telefonunuza mSpy gibi zararlı uygulamaları yüklemediğinden emin olmalısınız ve kontrol etmelisiniz.

WhatsApp görüşmelerini dinlemeye yönelik daha tehlikeli bir yöntem daha var o da MAC spoofing.
Kendi telefonunun MAC adresi ile sizin cihazınızın MAC adresini değiştiriyorlar ve bu durumda sizin haberiniz dahi olmadan mesajlarınız karşı tarafın eline kolayca geçebiliyor.

MAC spoofing’ten korunmanın yolu ise çok basittir telefonunuzu güvenmediğiniz kişilere vermemek gibi klişe çözümleri vardır.

Gelen güncellemeler ile değişen bu uygulama hayatımızın içine iyice yerleşti ve daha fazla gelişeceğinden de eminiz.

Yorum yapın