Iphone kullananlara Css kod tehlikesi
Bildiğiniz gibi geçtiğimiz zamanlarda iphone kullananlar ufak bir açıktan dolayı mesajla yollanan kod (simge) yüzünden telefonlarının çökmesi ve mesajlarına yeniden ulaşamamaları gibi sıkıntılar yaşadılar.
Bu kod hakkında biraz bilgi verecek olursak eğer;
Hindistan dili Telugu’daki( ????) işaretin gönderilmesi ardından mesajın iPhone cihazlarının çökmesine ve mesajlar uygulamasına erişimin engellenmesine yol açtı bu gelen yeni güncelleme ile kolayca ortadan kalktı tabi.Bu durum sosyal medyada ise hızlı bir şekilde yayıldı açıktan doğan mizah anlayışı dahi oldu.
Iphone kullanıcıların dikkat etmesi gereken yeni bir durum daha ortaya çıktı.Önceki açıktan doğan hata cihazların çökmesine sebep olurken bu kod her hangi bir çökme ya da erişim hatası gibi sorunlara yol açmıyor.
Dediğimiz gibi bu durum çok fazla tehdit oluşturmasa da bulunan açık kafalarda yeniden soru işaretleri bıraktı. Elbette açıklar olacaktır fakat büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olmak açık konusunda kullanıcıların tepki göstermesine sebep olmaktadır.
Şimdi bulunan bu açığa gelelim.
15 satırdan oluşan bir CSS kodu Iphone cihazlarını kilitliyor ve cihazın yeniden başlatılmasına sebep oluyor.
Cihazın yeniden başlatılması neden kaynaklanıyor cihaz neleri tehdit olarak algılıyor daha detaylı bakalım.
Bu kodları cihazın tüm kaynaklarını kullanıyormuş gibi algılayan işletim sistemi önlem almak için kendini kilitliyor ve kilitlediği sistemi otomatik olarak yeniden başlatıyor. Şu an da en yeni sürüm olarak kullanılan IOS 11.4.1’de de bu test gerçekleştirildi ve test sonucunda açığın çalıştığını yani cihazın kendini kilitleyip sistemi otomatik olarak yeniden başlattığını tespit edip doğruladılar.
Ama dediğimiz gibi bu kod zararlı değil.Bu tür bir açıkta çok fazla can sıkacak bir durum yok. Çünkü bu kodun kötü amaçlı kullanılması pek de mümkün değil. Bu kod ile verilerin çalınması olanağı yoktur.Cihaza zararlı yazılım yüklenmesi cihazın çökmesi gibi durumlarda söz konusu değil. Bu kodun tek yapabildiği cihazın kilitlenmesine ve otomatik olarak yeniden başlatılmasına neden olmak.
Bu bulunan açıkta CSS kodundan bahsettik. CSS ne demektir şimdi buna biraz değinelim.
CSS tahmin ettiğiniz üzere bir kısaltmadır. “Cascading Style Sheets” kelimesinin baş harflerinden oluşur. Türkçede ise” Basamaklı Stil Sayfası” anlamına gelir.Günümüzde ki tüm tarayıcılar CSS desteklemektedir.
Sıralı Sitil Şablonları olarak bilinen CSS Web sayfalarının biçimsel özelliklerini düzenleyip ve yönettiğimiz kodlar tamamına denir. CSS kodları ile oluşturulan sayfalardaki nesnelerin biçimsel özelliklerini düzenleyebiliriz. Kısa bir örnek verecek olursak eğer bir yazının rengini, boyutunu ve bir çok farklı özelliğini CSS yazarak yönetebiliriz.
Kısacası CSS uzantılı dosyalara kaydedilerek kullanılır görüntüyü hızlı ve etkili bir şekilde değiştirmenize yardım eder düzenlemesi oldukça kolaydır ve web sitelerin de kod fazlalığı gibi durumlara yol açmaz.
Bu yüzden CSS hayatı kolaylaştıran kod olarak tanımlanması doğru olarak kabul edildi.
Web tasarımıyla uğraşan herkesin bilmesi gerektiğini en azından aşina olmaları gerektiği söylenilir,tavsiye edilir. CSS öğrenmesi çok kolaydır bunun yanı sıra faydası ise çok yüksek bir markup dilidir. Web uygulaması geliştiren pek çok geliştiricinin aşina olduğu bu markup dilini öğrenmek elbette ki size hem zaman konusunda hem de kolaylık (basitlik) konusunda büyük fayda sağlayacaktır.
Şunu da belirtmek isterim CSS ile düzenleyebildiğimizi çeşitli görünüm düzenlemelerini (yazı font büyüklüğü,resim boyutunda yapılan çeşitli değişiklikler,yazı renklerinin değiştirilmesi) CSS kullanmadan yalnızca HTML kullanarak da yapabiliriz. Fakat yapmak istediğimiz işler karmaşıklaştıkça (resim saydamlığını üzerinde düzenleme, buton gölgelendirme işlemi, verilen ya da kullandığımız link üzerine gelindiğinde rengin değişmesi) CSS kullanmak size kolaylık sağlayacaktır.