Günümüzde web siteleri çok büyük bir önem kazandı, 2000’li yılların başında hiç önemi yokken şimdi işletmeler web sitesine çok önem verdi bu doğrultudada web sitesi yapanların kazancı bir hayli arttı.
Web siteleri açmak için progmalama dilleri bilmek önemli ancak web uygulamalarının gelişmesiyle artık uygulamalar sayesindede siteler oluşturabilmekte
Hangi dilleri öğrenmek gerek?
Web siteleri iki programlama türünden oluşur birincisi ön yüz dür yani frontend’dir. Ön yüz yapmak için kendinizi tasarım alanında geliştirmelisiniz ilerleyen vakitlerde ise html ve css arayüz programlama dillerini öğrenmeniz gerekir bu dilleri öğrenmek diğer dillere göre daha kolaydır çünkü değişken ve döngü gibi yapılar yoktur sadece etiketkler ve bu etiketleri konumlandırma işleri vardır ne kadar kolay gibi görünsede iyi işler çıkarmak için bir süre öğrenmek gerekiyor. Html ve css dillerinin yanında javascript’te öğrenmeniz gerekmekte javascript, html ve css e göre öğrenimi biraz daha zordur, javascript ile animasyonlar, oyunlar ve uygulamalar gibi bir çok projeyi hayata geçirebilirsiniz. Bu 3 dili internet üzerinden kolayca öğrenebilirsiniz youtube üzerinde bu alanda eğitim veren bir çok kişi bulunmaktadır. Frontend kısmı bu dillerden oluşmaktadır peki backend yani arka kısım hangi dillerden oluşmaktadır? Bu diller sunucu taraflı çalıştığı için kişilerin hareketlerine yanıtlar verip onların isteğine göre şekillenebilirler. Php ve Asp.net dilleri en çok kullanılan dillerdir, bunların yanında veritabanlarını ve bağlantılarını öğrenmekte önemli veritabanları artık çok önemli bir pozisyonda gelişmiş her bir sitenin gelişmiş bir veritabanıda bulunur.
Veritabanı nedir?
Veritabanı kavramı karşınıza çok çıkacağı için şimdiden açıklayayım dedim sonradan ne olduğunu merak etmeyesiniz. Veritabanları daha çok karşımıza database olarak çıkacaktır, veritabanları önemli bilgileri sütünlar olarak saklayan bir araçtır. Örnek olarak bir web sitesi yaptınız ve bin kişi sitenize üye bu üyelerin kullanıcı adları, mail adresileri, şifreleri ve kişisel bilgileri gibi bir çok bilgiyi veritabanı üzerinde saklayacaksınız. En çok kullanılan veritabanı işe mysql’dir.
Web siteleri nasıl çalışır?
Web sitesi açmak için önce web sitenizin dosyalarını barındıracağınız bir bilgisayar kiralamanız gerekmektedir daha sonra sitenizi temsil edecek olan bir alan adına sahip olmanız lazım, alan adları .com net gibi isimlerin tamamına verilen addır mesala xxxsite.com bir alan adıdır, alan adı alınırken dikkati olunmalıdır çünkü sitenizi temsil edecek bir diğer unsur alan adınızdır alan adınız sitenizin ne olduğunu belirtmeli ve çok uzun olmamalıdır. Alan adları ve hosting(sitemizin dosyalarının barınacağı kiralık bilgisayar) alacabileceğiniz bir çok firma bulunmakta bu firmalardan belirli ücretler ödeyerek web sitesini barındıracağınız alan adı ve hostinge sahip olabilirsiniz.
Hazır web siteleri nelerdir?
Web sitelerinde artık hazır scriptler oldukça fazla kullanılmaktadır, örnek olarak wordpress blog scripti bir çok blog yazarı tarafından kullanılmaktadır. Neden hazır web sitesi kurayım derseniz hazır web siteleri bir kişi tarafından geliştirilmiş ve hataları giderilmiş gelişmiş yazılımlardır, günümüzde wordpress başta olmak üzere Vbulletin ve MyBB gibi scriptler oldukça fazla kullanılmaktadır. Hazır web siteleri kurmak için alan adı ve hosting kiraladığınız şirketle iletişime geçip sitenize hazır web sitesi kurma isteğinde bulunarak saniyeler içerisinde gelişmiş bir siteye sahip olabilirsiniz.
Web sitesi açarak para kazanılabilirmi?
Web siteleri açarak para kazanmak mümkün, ancak web sitelerinden para kazanmak sanıldığı gibi kolay değildir, ilk olarak bir reklam firmasıyla anlaşıp sitenize reklam eklemeniz gerekmektedir. Günümüzde en çok googleye ait olan google adsense kullanılmaktadır, google adsense reklamlarını sitenize ekledikten sonra kazanç sağlamak için sitenize bir hit akışı olması gerekmektedir. Sitenize giren kullanıcılar ile kazancınız doğru orantılıdır.
Web sitesi hiti nasıl arttırılır?
Web sitenizin hitini artırmak için ilk olarak arama motorlarına sitenizi bildirmeniz gerekmekte, arama motorlarına sitenizi bildirdiğinizde aramalarda web siteniz çıkar ve hitiniz artmaya başlar. Arama sonuçlarında çıkmak için ise düzenli olarak sitenize makaleler eklemeli ve bu makaleleri seo uyumlu yazmalısınız. Düzenli olarak makale girdikten bir süre sonra hitiniz artmaya başlayacaktır bu oranla birlikte kazançlarınız da artmaya başlayacaktır, hitlerinizi dahada çoğaltmak istediğiniz zaman arama motorlarında dahada üst sıralara çıkmanız gerekmektedir. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için Sitenize seo yani arama motoru optimizasyonu yapmanız gerekir, arama motoru optimizasyonu yaptıktan sonra hitlerinde hızlı bir artış olacaktır, seo yaparken dikkat etmeli sitenizi spama düşürmemeye dikkat etmelisiniz.