Su altında makro-fotoğraflar

Makro fotoğrafçılığın hırslı fotoğrafçılar tarafından tercih edilmesinin bir sebebi var. Küçük cisimleri devasa biçimde ve zengin detaylarla gösterebilmesi. Makro fotoğrafçılığın en önemli ön şartı ise 1:1 oranlı gerçek bir lense sahip olmak. Bu tür lensler yakın mesafelere odaklanarak en küçük yapıları büyük fotoğraflara dönüştürebilmekteler. Eğer Makro fotoğraf seviyesinde çekim yapıyorsanız, insanlara yabancı yeni dünyalar keşfedeceksiniz demektir.

Makro fotoğrafçılığın kendine has bir çekiciliği zaten mevcut, fakat bazı artistik dokunuşlarla çekimlerinizi kolaylıkla sanat eserlerine çevirebilirsiniz. Bu dokunuşlardan biri baloncuk kullanımı. Günümüzde bu sanata gönül vermiş neredeyse herkes karbonlaştırılmış su efektinden haberdardır: öğeleri maden suyuna yerleştirirseniz, üzerinde kabarcıklar yaratırsınız – içeriğindeki karbonik asit miktarına bağlı olarak yavaş ya da hızlı. Bunu şişe içerisindeki kamışlarda da gözlemleyebilmeniz mümkün. İster mücevher, çiçek ya da ister dekorasyon objesi olsun, bu baloncuklar hemen hemen her şeyin üzerinde oluşabilmekte. Hareket eden bu kabarcıkların ışık yansıması altında harika motifler ortaya çıkarabiliyor. Tabi bu da fotoğraflarınıza daha özel, lüks bir görünüm kazandıracaktır. Değişik objeler üzerinde bu metodu deneyin. Ortaya çıkan motifler sizi şaşkına çevirecek.

Hazırlık

Biraz su sıçramasına müsait bir yer belirleyin. Bu kolajı kurarken su kabında herhangi bir parmak izi veya başka bir kirliliğin bulunmadığından emin olun. Dolayısıyla mutfak bezi ya da el eleği gibi temizlik malzemelerini yanınızda bulundurmakta yarar var.

Su doldurun

Hazırlıklar tamamlandığında akvaryumu doldurmaya başlayabilirsiniz. Örneğin kabarcık efekti için karbonatlı suyla arıtılmış suyu karıştırmanızı öneririz. Suyun üçte birinin maden, üçte ikisinin de arıtılmış sudan harlayarak mükemmel baloncuklar elde edebilirsiniz.

Kolajın tamamlanışı

Kameranızı tripod’a yerleştirin, tripod’u ise akvaryumun karşısına ve ışık kaynağıyla cama yansıma yapmayacak şekilde hizalayın. Çok fazla ışık kullanarak gölge unsurunu da ortadan kaldırabilir, ışığı değişik yönlerden vererek değişik gölge oyunları yaratabilirsiniz.

Gülün yalnızlığını yüceltin

Çiçekler canlı olmalarından ve yüksek oranda karbonik asit içermelerinden dolayı su yüzeyine çıkacaktır. Bu yüzden su altındaki çiçeğinizi bir yere sabitlemeniz gerekmekte. Bunu tel yardımıyla yapabilirsiniz: telle içerisinden gülün kökünü geçirebileceğiniz ufak bir halka oluşturun. Ağırlık gülü dipte tutmaya yetecektir.

Senaryoları yeniden yapılandırın

Zaman zaman baloncukları camın yüzeyinden temizlemeniz gerekecek – bu iş için basit bir havlu kullanabilirsiniz. Eğer baloncuklar gülün üzerinde de bulunmaktaysa ve giderek büyüyorlarsa, sadece gül sudan birkaç saniyeliğine çıkartın ve yeniden dibe yerleştirin. Yeniden oluşan baloncukların büyüme hızı başta oldukça yavaş olacaktır.

Kamerayı optimal hale getirin

En düşük ISO değerini seçin ve apertürün çok açık olmadığından emin olun. Aksi takdirde objeler pürüzlü çıkacaktır. Eğer flaş kullanıyorsanız, poz süresini 1/125 olarak belirlemeniz önerilmekte. Bunun aksine eğer yoğun ışık altında çalışıyorsanız, çiçek suyun altından devamlı hareket edeceğinden, poz süresini olabildiğince düşükte tutmanız gerekmekte.

Yorum yapın