SEO İçin 20 Tavsiye
Bu yazıda sizlere kısa bilgiler eşliğinde SEO hakkında bilgiler vereceğiz. Bu yazıdaki amacımız sizleri sıkmak olmadığı için gereğinden fazla kısa cümlelere yer vereceğiz.
1-Kalite bir domain firmasından .com uzantılı anahtar kelimenizi içinde barındıran bir alan adı alınız. Kısa olması tercihimdir.
*Uzun süredir aktif olmuş domain alınız. Domaininizin uzun yıllar kullanılmış olması sektörde yıllardır yeriniz olduğunu ve Google tarafından güven kazanmış domain haline gelir. Bunun da faydasını SEO’ da göreceksiniz.
*Domaininizi güvenilir firmalardan almanızı tavsiye ederim. Birkaç ay sonra bakmışınız ki çalıştığınız şirket kapanmış.
*Kısaca şöyle özetleyebiliriz. Eski bir şirket ve eski bir domainle işe başlayınız.
2-Sitenin alt yapısını Wordpress, Blogger ve Joomla gibi sistemler üzerine kullanın. Kullanımı hem kolay hemen hemen her şey hazır ufak kodlarla oynama yaparak istediğiniz tasarımları elde edebilirsiniz.
*Wordpress ve Joomla kullanacak olan arkadaşların hosting alması gerektiğini bir kez daha hatırlatalım. Site işlerine yazmaya meraklıysanız başlangıç olarak Blogger’ı sizlere öneriyorum.
3-Sitenizde menü kullanmaya özen gösterin. Sizlere tavsiyem bir menüyü Sağ tarafa diğer menüyü de head (üst) kısma koymanızdır. Sağ sidebar ve Head kısmına ekleyeceğiniz menüler sitenizi giren okuyucular için kolaylık sağlayacaktır. İstedikleri kategorilere hızıca erişme fırsatı bulacaktır.
4-Sitenizde hakkımda, gizlilik politikası, sizlere ulaşabileceği bir iletişim sayfası kesinlikle olmalı. Olmalı diyoruz ama bir o kadar da görünür yer de olması çok önemli bir faktör.
5-Sitedeki yazıların sayfaların link yapısı kısa ve konuyu anlatacak türden olmalıdır.
6-Siteniz için Site haritası ve robots.txt dosyasını oluşturun. Site haritası sayesinde siteniz hızlı bir şekilde indexlenirken robots.txt sayesinde ise indexlenmesini istemediğiniz sayfaları ekleyerek Google arama motorunda gözükmesini engelleyebilirsiniz.
7-Sitenizde yazılarınız özgün yani kopya içerik bulundurmamalı ve herkesin dikkatini çeken popüler konular olmalı. Yazacağınız yazıları bir başkasının da paylaşma gereği duyan yazılara yönelebilirsiniz.
8-Yazılarınızla alakası olan resimler seçiniz. Yazdığım yazıda SEO ile ilgili resim değil de başka konu hakkında bir resim koysam konunun bütünlüğünü bozacaktır SEO ‘ yu kötü anlamda etkileyecektir.
9-Makalenizin ilk 100 kelimesinin içinde anahtar kelimeniz yer almalıdır.
10-Yazdığınız makaleye site içi link vererek sitenizin site içi link yapısını güçlendirmiş olursunuz. Bunun bir faydasını da sitenizdeki hemen çıkma oranlarının azaldığını görerek fark edeceksiniz.
11-Sitenizi Türk dizinlerine ekleyin.
12-Sitenize ait olan özel bir sosyal medya profili oluşturmalısınız. Bu hesapların marka değeri yaratması için her profilde aynı resimlerin olması gerekir.(Yapmazsanız Marka güvenirliğiniz azalır)
13-Sitenizde yazılan yazıları hem kişisel sosyal medya sayfanızda hem sitenizin sosyal medya hesapları üzerinden paylaşarak etkileşim yaratabilirsiniz.
14-Blog ziyaretlerinde bulunarak yorum bırakınız. En kolay reklam şeklidir. Denemenizi tavsiye ederim.
15-Sitelerinizi büyük forumlarda tanıtınız. Siteniz için backlink sağlamış olacaksınız.
16-Aynı sektöre hitap eden başka siteler bularak onlarla çapraz link değişimi teklifinde bulunuz. Karşılıklı fayda çerçevesinde iki site sahibi de yararlanmış olacaktır.
17-Siteniz kesinlikle mobil uyumlu olmalıdır. Son zamanlarda yapılan araştırmaya göre mobil kullanımının bilgisayar kullanımın önüne geçtiğini insanların artık internette surf’ü mobil üzerinden yaptığı görülmektedir.
18-Belirli zaman aralıklarıyla backlink sayınızı arttırmaya çalışın. Alacağınız backlinklerin kaliteli olmasına özen gösteriniz. Daha çok sizin sitenizden kaliteli ön sıralarda olan sitelerden backlink almaya çalışınız.
19-Yazınıza resim atarken resmi optimize etmeyi unutmayınız. Sitenizin hızını ciddi ölçüde etkilemektedir. Bu ölçümü yapmak için de Google Page Speed İnsights aracını kullanabilirsiniz.
20-Hiti yüksek olan sitelerde tanıtım yazınızı banner ‘inizi yayınlatınız. Geri dönüşü çok etkili olacaktır.
Kısa ve öz bir yazı olduğunu düşünüyorum. SEO ‘ nun ne kadarını anlattık diye sorarsanız aslında bu daha %1 kısmı gibi bizi takip edin. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere…