Pardus Office programları (Kurulumu)

Pardus üzerinden kullanabileceğiniz ofis programlarının başında gelen Libre Office ile ilgili detaylı bilgileri paylaşacağımız yazımızda Libre Office kurulumu ve kullanımı hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlayacağız.

Öncelikle Libre Office programı hakkında ufak bilgiler vermek istiyoruz. Kesinlikle kar amacı gütmeyen bir vakıf tarafından proje olarak sunulduktan sonra Dünya üzerinde birçok geliştiricinin destek vererek oluşturduğu Libre Office programı güvenlik seviyesi yüksek, maliyetsiz ve kaliteli bir yazılım olma yolunda hayatına devam etmektedir. Tüm platformlar için tamamiyle ücretsiz olarak sunulan Libre Office 30 dilde hizmet vermektedir.

Libre Office Pardus Kurulumu

Gelelim Libre Office programının Pardus işletim sistemine kurulumuna.  Öncelikle kurulu olarak gelen Libre Office ‘in kaldırılması gerekmektedir. Bunun için Synaptics paket yöneticisinin arama bölümüne Libre Office yazarak programı bulmanız gerekmektedir. Temiz bir kurulum yapabilmeniz için öncelikle Libre Office’ e ait her şeyi kaldırmamız gerekiyor. Bunun için Libre Office yazılı olan bütün dosyalara sağ tıklayıp “ Kaldırmak için İşaretle” seçeneğini kullanmamız gerekiyor. Bu süreçten sonra ise yapmamız gereken .deb paketlerinin yüklenmesini sağlamak. Download menüsünü kullanarak Libre Office’in son sürümününün .deb paketini indirdikten sonra masaüstüne çıkarıyoruz. Çıkarttığımız klasörün içerisin de bulunan DEBS klasörün de F4 e basarak sudo dpkg -i *.deb komutu ile bulunan tüm .deb paketlerini yüklemiş oluyor. Unutulmaması gereken ufak bir nokta ise yüklemiş olduğunuz Libre Office ‘in İngilizce olarak yüklenmiş olması. Bunu da aynı şekilde download sayfasından Get Libre Office interface translated in Türkçe paketini indirerek masaüstüne çıkarmamız gerekiyor. Sonrasında ise Libre Office yüklerken uyguladığım komutu dil dosyası içerisinde uygulamak Libre Office’inizin Türkçe yapmanızı sağlayacaktır.

Kurmuş olduğunuz Libre Office programında birçok özellik mevcuttur.  Oluşturduğunuz metin, tablo ya da çizim dosyalarını rahatlıkla farklı bir işletim sisteminde ki Libre Office’ler de kullanabileceğiniz gibi, farklı Office programları ile oluşturulan dosyaları da kullanabilir ve hatta PDF dosyalarında farklı bir programa ihtiyaç duymadan açabileceksiniz. Açık Belge Biçimi adı verilen ODF nin de kullanımını sağlayan Libre Office’i Pardusunuz da rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yorum yapın