Parçacık Karakter Modelleme Tekniği Nedir? Nasıl Kullanmak Gerekli?

Parçacık Karakter Modelleme, çizim teknikleri içerisinde animasyon oluşturmak için kullanılan tekniklerden biri olarak bilinmektedir. Animasyon için resimlerin parçalar halinde oluşturulmasını sağlayan Parçacık Karakter Modelleme teknik ile birçok alanda animasyon oluşturmak mümkündür. Resim parçaları oluşturma temelli olan yöntem mobil oyun alanında da kullanılmaktadır.

Parçacık Karakter Modelleme İle Mobil Oyun Modelleri

Eğer mobil oyun yapıyorsanız ilk gündeme gelen nokta mobil oyunlarınızın içerisinde kullanacağınız görseller olacaktır. Mobil oyunlar içerisinde yer alan görselleri oluşturmak oyunun temellerini oluşturmak için de ilk adım olarak gösterilebilir. Hem oyun içi atmosferi oluşturmak hem de oyun içerisinde kullanıcılara hitap edecek olan noktaları oluşturmak için oyunda yer alan grafiklere oyun içi görsellere önem vermek gerekli.

Kullanılacak olan modeller için ise belli modelleme tekniklerine başvurulmakta. Bu modelleme teknikleri ile beraber 2D oyunlarınızı kolaylıkla oluşturabiliyorsunuz. Daha önceki yazımızda tümleşik resim tekniğini ele almıştık. Şimdi ise Parçacık Karakter Modelleme tekniği hakkında biraz bilgi verelim.

Parçacık Karakter Modelleme Tam Olarak Ne Anlama Geliyor

Bir modelle tekniği olarak karşımıza çıkan Parçacık Karakter Modelleme tekniğinde adından da anlaşılacağı gibi karakterleri parçalarıyla ele almak gerekiyor. Bunu bir örnek ele alarak açıklamamız gerekecek. Örneğimizi kolay kademeden başlatalım. İlk olarak bir çöp adam için modelle yapmak istiyorsunuz. Oyun içerisinde 2D olarak çöp adam hareketi oluşturmak istediğinizde ise karşınıza animasyon gerekliliği çıkıyor. Bu teknik için mutlaka animasyon oluşturmaya ihtiyacınız var.

Parçacık Karakter Modelleme işleminde ise animasyon oluşturmak için çöp adamı parça parça ele alıyoruz. Özellikle hareket halinde olacak olan parçaları daha da önem vererek oluşturmamız gerekecek. Parçaları oluşturduktan sonra ise bu parçaları standart olarak birleştirip çöp adamımızı tamamlıyoruz.

Parçacık Karakter Modelleme

Yani oluşturduğumuz kollar, bacaklar, eller gibi tüm parçaları birleştirdikten sonra tam bir model karşımıza geliyor. Karşımıza gelen bu model standart model halinde kullanılıyor. Parçacık Karakter Modelleme tekniğinde hareket oluşturmak içinse bir sonraki parça birleştirmesinde hareketin ilk hali ile birleştirme yapmanız gerekiyor.

Yani biraz daha açacak olursak bir sonraki resimde karakterin yürümesi gerekiyorsa parçaları birleştirirken çöp adamın ayağının birini daha önde birleştiriyoruz. Tıpkı tümleşik resim tekniğinde olduğu gibi bu teknikte de tüm animasyon hareketlerini parçaları farklı şekilde kullanarak ardı ardına sıralıyoruz. Ardından resimlerin hepsi ile bir animasyon düzeni oluşturmamız mümkün kılınıyor. Animasyon yaparken kullanacağınız yöntemler ise değişiklik göstermiyor.

Parçacık Karakter Modelleme Artıları Neler?

Parçacık Karakter Modelleme tekniğinin tümleşik modellere göre hem avantajları hem de dezavantajları var. Öncelikle sistemin avantajlarından bahsedelim. Eğer bir oyun için düşünecek olursak bu yöntem ile hemen her parçacığı ayrı ayrı kodlama gibi bir ayrıcalığını oluyor. Yani kullandığınız sistemde hareket edecek parçaların bile içerisinde hareket edecek noktaları ayrı ayrı kodlama gibi ayrıcalıklarınız oluyor.

Bunun dışında parça temelli bir çalışma yapıldığı için yapılan bir hatada tüm görsel değil sadece oluşturduğunuz bölgedeki hatayı düzelmeniz yeterli oluyor. Kaldı ki oyunlarda bu çok sık kullanılan tekniklerden bir tanesi.

Avantajları genel olarak bu şekilde sıralanabilecek olan tekniğin olumsuz yönleri de yok değil. Özellikle tümleşik resim teknolojisi ile karşılaştırdığımızda bu teknik ile modellenmiş olan resimler tam bir PNG formatında olmadığından resimlerde bozulmalar yaşanabiliyor. Eğer birleşimde hata yapılırsa ya da istenen düzeyde bir birleşim elde edilemezse bu durumda da doğrudan oyun içerisinde ya da animasyon içerisinde görsel hataları ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Oyunların içerisinde bir anda anlamsız şekillere dönüşen nesnelerde de zaten genelde bu tip hatalar bulunuyor.

Parçacık Karakter Modelleme

Parçacık Karakter Modelleme Nasıl Yapılmalı?

Tüm bu sistemle beraber genel bir yorum yapmak gerekirse aslında Parçacık Karakter Modelleme teknolojisinin genel olarak çok daha dikkatli modelleme yapmak gerekiyor. Kullanılan model parçalarının doğru bir şekilde çizilmemesi, birleştirme sırasında tam uyum sağlanamaması gibi birçok durumda animasyonlarınız içerisinde ciddi hatalar alabiliyorsunuz. Yaşanan sorunların önüne geçmek için mutlaka Parçacık Karakter Modelleme sisteminde çok daha dikkatli modelle yapmak ve tıpkı tümleşik modellemede olduğu gibi sonraki hareketlerinde ardı ardına sıralanması gerekiyor.

Parçacık Karakter Modelleme Nerelerde Kullanılıyor?

Bu sistem dediğimiz gibi animasyon oluşturmak için kullanılan bir çizim sistemi. Bu nedenle aslında kullanım alanları da oldukça geniş. Özellikle 2D mobil oyunlarda animasyonlar tasarlanırken kullanılan teknikler olarak karşımıza çıkan tekniğin genel animasyon filmler oluşturulurken de kullanıldığını biliyoruz. Oldukça kullanışlı olması ve nitekim biraz daha kolay olması ile tercih edilen yöntemlerden biri olan bu modelleme ile farklı çalışmalar yapmakta mümkün. Sadece belli başlı noktalara dikkat etmek ve yapılan çalışmalarda kullanılan çizim parçalarının uyumuna dikkat etmek gerekiyor.

Hatta mümkünse öncelikle oluşturacağınız nesinin tam halini modellemeniz ardından parçalara bölerek parçacık modelleme sistemini kullanıp farklı şekillerde birleştirmeniz mümkün. Fakat buna rağmen tümleşik resim sisteminde daha akıcı animasyonlar oluşturulduğunu da belirtelim.

Yorum yapın