Sprite Sheet (Tümleşik Resim), resimlerin birbirinin peşi sıra dizilmeleri ve resimde yer alan nesnenin, her karede farklı pozisyonunun kullanılması ile oluşturulmuş dizi serisidir. Özellikle 2D modellemelerde animasyon oluşturmak için kullanılan Sprite Sheet (Tümleşik Resim) özelliği birçok alanda da kullanılan animasyon sistemlerden birisidir.
Sprite Sheet Tekniği Tam Anlamıyla Nasıl Oluşturulur?
İlk etapta Sprite Sheet (Tümleşik Resim) sisteminin detayları bira karışık gelebilir. Kullanım şekilleri de bir hayli farklılık gösteren Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniğinin en çok dikkat edilmesi gereken noktası çizimlerdir. Bu tekniği kullanmak isteyen kullanıcıların öncelikle çizimleri oluşturması gerekiyor. Çizimlerde kullanılacak olan teknik ise kullanıcıya kalmış. Bir karakteri ya da animasyon için oluşturmak istediğiniz bir nesnenin öncelikle ilk halini çizmeniz gerekmekte. Nesnenin temel hali olarak adlandırılan bu ilk halden sonra animasyon hareketlerine göre şekillendirmeler yapmanız gerekiyor.
Eğer animasyonda yer alacak olan nesnenin öne hareketini hazırlamak istiyorsanız bu durumda karakterin öne doğru yürüme kademelerini çizmeniz gerekli. Yani yürüyen bir adam çizdiğinizi düşünecek olursak karakterin yürümesi için bir sonraki resimde ayaklardan birinin daha önce olarak çizilmesi gerekiyor.
Diğer bir resim serisinde ise bir sonraki ayağı öne çıkarıyorsunuz. Kısacası bir adım atarken yaşanan tüm olayları çizime döküp ardı ardına sıralamanız gerekiyor. Yaptığınız bu sıralama sonrasında tüm hareketleri tanımlamak gerekiyor. Tanımladığınız bu hareketler animasyon oluşturma aşamasında oldukça gerekli olacak. Bu nedenle çizim aşamalarını belirlerken de oldukça dikkatli olmalı ve oldukça önem vermelisiniz.
Sprite Sheet (Tümleşik Resim) Oluşturma Detayları
Gelelim tekniğin nasıl oluşturulacağına. Öncelikle bu teknikte kullanılan resim uzantısının PNG olması gerekiyor. Hem oluşturulacak olan nesnelerin hareketleri sırasında görüntü de bozulma olmaması için hem de kullanılacak animasyonlar sürekli sahne içerisinde hareket haline yani konum değiştirme özelliğine sahip olacağı için Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniğinde genelde PNG formatı kullanılmakta.
Bunun dışında bilinmesi gereken bir diğer nokta ise resimlerin nasıl toplanacağı. Daha rahat çalışmak ve ayrı ayrı sahneler oluşturmak için öncelikle resimleri bir set halinde hazırlamanız gerekiyor. Yani yukarı da verdiğimiz örnek üzerinden yola çıkacak olursak öncelikle yürüyen adamın yürüme hareketini bir set olarak hazırlamanız gerekmekte. Ardından başka bir hareket tanımlayacaksanız mesela karakter zıplayacaksa o zaman başka bir resim setinde de zıplama hareketini tanımlamanız gerekiyor.
Ancak bu şekilde hem farklı sahnelerde farklı hareketler kullanmak mümkün kılınıyor hem de kullanacağınız hareketleri tek bir seferde animasyona dönüştürebiliyorsunuz. Yani bir yandan daha rahat çalışma ortamı sunulurken bir diğer yandan ise tümleşik sahneler oluşturmak mümkün. Daha sonra oluşturduğunuz tüm bu setleri birbirleri ardına da bağlayabiliyorsunuz. Zaten animasyonun oluşumu da bu şekilde tamamlanmakta. Teknik detay kısmında da bu şekilde animasyonların birleştirilmesi ve sahne adımlarının gösterilmesini işleyeceğiz.
Sprite Sheet (Tümleşik Resim) Sıralama Sistemi
Aslında Sprite Sheet (Tümleşik Resim) sisteminde oluşturulan görsellerin belli bir düzende sıralanmasının önemi büyük. Harekete göre yapacağınız bu sıralama sisteminde ilk olarak kullanıcıların ana karakteri ortaya koyup ardından ise tüm hareket sistemini bu karakterin arkasına bağlaması gerekiyor. Üst üste bir şekilde oluşturulan tüm bu karakterler ise oynatıldığında ana karakterin yaptığı oynatım bir dizi boyunca devam ediyor ve ana görselin arkasına eklediğiniz hareket durumları görselleri tamamlana kadar süreç devam ediyor. Süreç tamamlandığında ise karakter ana resimde yer alan karaktere geri dönüş yapmış oluyor. Bu şekilde hareketli animasyonlar oluşturmanız mümkün kılınıyor. Hareketli animasyon sisteminde en sık kullanılan tekniğin kullanım alanlarına ve amaçlarına geçelim.
Sprite Sheet (Tümleşik Resim) Nerelerde Kullanılıyor?
Eğer mobil oyun alanına ilginiz varsa Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniğini mutlaka duymuşsunuzdur. Bu teknik genelde 2D oyunlarda kullanılan ve karakterlerin hareketi için tercih edilen bir teknik. Sadece oyunların içerisinde karakter hareketleri değil arka planda yer alan hareketlendirme buna ek olarak oyunun dinamik efektleri gibi birçok konuda da Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniği kullanılabiliyor.
Bunun dışında standart olarak animasyon oluşturmak için de söz konusu teknik kullanılmakta. Çok sık görmeye başladığımız çöp adam animasyonlarında 2D düzlem formalarında genelde ilk başvurulan yöntem Sprite Sheet (Tümleşik Resim) yöntemi. Hem diğer yöntemlere göre biraz daha anlaşılır olması hem de çizimi iyi biliyorsanız oldukça kolaylaşması Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniğinin kullanılmasının ana nedenleri arasında. Tüm bu özelliklerini bir kenara bırakacak olursak tekniğin diğer bir kullanım alanının reklam animasyonları olduğunu söyleyebiliriz.
Çok sık kullanılan marka tanıtım videoları, beyaz tahta animasyon filmleri gibi birçok animasyon filminde 2 boyutlu düzlemlerde de Sprite Sheet (Tümleşik Resim) tekniği karşımıza çıkıyor. Fakat baştan beri saydığımız tüm bu alanların dışında oyun alanına ayrı bir yer açalım. Dediğimizi gibi 2D mobil oyun ya da tarayıcı oyunları üzerinde çalışma yapıyorsanız bu alana bir ilginiz varsa mutlaka bu animasyon tekniğini incelemeniz gerekmekte. Elbette bu yöntem dışında da birçok kullanım yöntemi var daha sonraki yazılarımızda bunlara değineceğiz.