TDP (Thermal Desing Power), kelime karşılığı olarak ısıl tasarım gücü olarak bilinen ekran kartlarında ve işlemcilerde ısı yayma kapasitesi olarak bilinmektedir. Bir işlemcinin birim zamanda yük altında çalışırken ortaya çıkardığı ısı enerjisinin Watt türünde değerini ifade etmektedir. İşlemci ısısı ile doğrudan ilişkilidir.
Özellikle işlemcilerde ve ekran kartlarında önem verilmesi gereken TDP değeri sadece ısı değeri değil doğrudan performans konusunda da etkili olan bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Bu değerin yüksek olması durumunda nasıl olumsuzluk karşımıza çıkıyor? TDP değerinin düşük olması durumunda ise nasıl avantajlar sağlanır? Hepsini daha detaylı olarak inceleyelim.
TDP Değeri Yüksek Olursa Nasıl Olumsuzluklar Yaşanır?
Şimdi işin biraz daha detaylarına inelim. Özellikle bu durum işlemci konusunda etkili olan işlemcilerde daha çok öne çıkan bir durum. Eğer TDP değeri yüksekse işlemcilerin ısı yayma kapasitesi daya yüksek olduğu için işlemcilerin yaşayacağı ilk sorun ısınma sorunu olacaktır. Isınma sorunu yaşanması ile beraber işlemcilerin performanslarında ciddi düşüşler yaşanabiliyor. Hatta ısınan işlemcinin performansının düşmesinin kaçınılmaz olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Bunun dışında işlemcilerin düşük performans göstermesi de tek olumsuz yön değil. Ekstra olarak işlemcilerin daha düşük performans sunmasının yanı sıra ısınmaya bağlı sistemde de sorunlar yaşanabiliyor. Diğer bileşenlerde de ısınma sorunu oluşturabilecek olan yüksek TDP değerinin yük altında daha da yükselmesi bilgisayarın yeniden başlama sorunu ile karşı karşıya kalmasına kadar ilerleyebiliyor.
En büyük sorun olarak ısınma sorunun yanı sıra yavaşlama sorunu gibi sorunlara neden olan yüksek TDP değeri bunun dışında ekstra olarak güç tüketimi yapılmasına da neden oluyor. İllaki TDP değeri yüksek olan işlemciler daha fazla enerji harcayacağı gibi bir şart yok ama genelde yüksek TDP değerinde özellikler işlemci yük altındayken daha fazla güç tüketimi yapılıyor. Laptop serilerinde ciddi sorunlara neden olan bu değer pil sürelerinin çok kısa bir aralıkta karşımıza çıkmasına neden oluyor. Kısacası işlemci seçimi yaparken TDP değerinin düşüş olmasına önem vermek gerekiyor.
TDP Değeri Düşük Olmasının Avantajları Neler?
Şimdiye kadar TDP değeri yani işlemcilerin ısı yayma kapasitesi ne kadar yüksek olursa o kadar olumsuz bir durum ile karşı karşıya kalacağımızdan bahsettik. Şimdi ise bu değerin düşüş olması ile işlemcilerin ne gibi ayrıcalıklar sağladığından biraz bahsedelim. TDP değeri düşük olan işlemcilerin en büyük avantajları hız aşırtma işleminde büyük bir ayrıcalık yaratmasıdır.
İşlemcilerin maksimum hız değerlerinin üzerine çıkmasını sağlayan işlem olarak bilinen Overclocking işleminde en büyük sorun üç artışı yaşanırken aynı zamanda ısı artışı da yaşanmasıdır. Isı artışının bu tür bir işlemde tehlikeli boyutlara ulaşarak işlemcilerin yanmasına bile neden olduğunu söyleyebiliriz. Bu noktada TDP değeri düşük olan işlemcilerin hız aşırtma işleminde daha çok alternatif, daha esnek bir sınır sunduğunu da söyleyebiliriz.
Bu durumun hız artışına sağladığı katkı tartışılmaz. Fakat şunu da hatırlatalım bir işlemcinin TDP değerinin düşük olması ile avantajlı hale geleceği anlamına da gelmiyor. Bu noktada başka değerlerle beraber TDP testlerinin ne kadar etkili olduğuna da dikkat etmek gerekiyor. Özellikler işlemci hız aşırtma işlemlerinde önem verilecek bir konu.
TDP Değeri Son Yorum
Genel olarak teknik konuda bilgisayarı aktif olarak kullanan bir kullanıcıysanız, yani şöyle ki eper bir oyunu daha yüksek performans ile oynamak için işin mutfağına inip işlemci hız aşırtma işlemlerinden tutunda, ekran kartı hız değerlerini değiştirebiliyorsanız bu durumda TDP değeri mutlaka dikkat etmeniz gereken bir değer. Ama eğer standart bir bilgisayar kullanıcısıysanız bu durumda da sadece böyle bir değer olduğunu bilip daha avantajlı işlemcileri tercih etmeniz yeterli olacaktır. Bu değer daha çok profesyonel kullanıcılara hitap ediyor.