iPhone Akıllı Telefonlarına Virüs Bulaşması Nasıl Engellenir?

Akıllı telefon modelleri içerisinde bu sene elde etmiş olduğu satış rakamlarıyla beraber iPhone serisi öne çıkmaya başladı. Serinin elde ettiği satış rakamlarının yeni rekorlar kırdığını ve bu sene yayınlanan modellerin Apple tarihine geçtiğini de biliyoruz. Kısa süre önce yayınlanan raporlarla beraber netlik kazanan satış durumu konusunda yeni seri iPhone 7 Plus akıllı telefonlarının da markanın en çok satan Plus modeli olduğu açıklanmıştı. Apple’ın elde etmiş olduğu bu başarı bir andan ilginin tekrar Apple akıllı telefonlarına dönmesini sağladı.

 

Apple’ın mobil işletim sistemi olan iOS işletim sistemiyle beraber Android işletim sisteminin karşılaştırmalarının başladığını gördük. Karşılaştırmalarla beraber yeni bir soru daha ortaya çıktı. Hangi işletim sistemi daha güvenli? Mobil işletim sistemi alanında virüslerin adete kol gezdiği dönemlerde en güvenli işletim sisteminin hangisinin olduğu tartışmaları devam ederken yapılan son araştırmalar ise iOS’un bu konuda önde olduğunu ortaya koymuştu. Apple’ın mobil işletim sisteminin önde olmasının nedeni ise bu serinin virüslere karşı çok daha başarılı olması. Hatta iOS işletim sistemlerine virüs bulaşmadığını belirten iddialı açıklamalar bile var.

Tabi ki bu açıklamalara doğru demek ise mümkün değil. Çünkü genelde yapılan tüm bu açıklamalar iOS’un tek yönden değerlendirilmesi sonrasında işletim sisteminin içe kapanık olması nedeniyle yapılan yorumlar. Bunun dışında tabi ki iOS işletim sistemlerini kullanan cihazlara da çok kolay olmasa da virüs bulaşabiliyor. Peki ama iPhone akıllı telefonlarına Nasıl virüs bulaşıyor? Kullanıcıların alabilecekleri önlemler neler?

iPhone Akıllı Telefonlarında Virüs

iPhone akıllı telefonlarına virüs yüklenmesinin en temel nedeni işletim sisteminde değişiklikler yapılması. Aslında kullanıcıların stabil olan iOS işletim sistemini kullanmaları durumunda kullanıcıların güvenlik sorunu en aza indirilmiş oluyor. Fakat bunun dışında birçok kullanıcı son dönemde Jailbreak adı verilen işletim sistemini genişleten uygulamaları kullanıyor. Bu yazılımlar sonrasında iOS işletim sisteminin uygulama yüklemelerine karşı katı kuralları da aşılmış oluyor.

Kullanıcıların istedikleri durumlarda farklı uygulamaları da işletim sistemine yüklemelerinin önü açılıyor. Bu gibi bir durumda artı olarak istediğiniz uygulamaları kullanabiliyor olmuş olsanız dahi söz konusu uygulamaların içerisince çok sık rastlanan virüsleri fark edemiyorsunuz. Bu nedenle güvenlik isteyen kullanıcıların Jailbreak kullanımından uzak durması gerekiyor. Aksi halde virüs sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir. Hatta büyük olasılıkla da kalınıyor.

ios virüs

Dışarıdan Uygulama Yüklemek Oldukça Riskli

Hemen her uygulamanın desteklenmediğinden bahsettik. Fakat Jailbreak işlemine gerek kalmadan bile bazı yöntemlerle dışarıdan iOS işletim sistemlerine uygulamalar yüklenebiliyor. İşte bu konuda kullanıcıları uyarmak gerekiyor. Aslında resmi uygulama mağazasının dışında hiçbir uygulamayı yüklememek gerekiyor. Ancak bu şekilde uygulamaların neden olacağı güvenlik sorunlarının önüne geçilebiliyor. Bunun dışında ne olduğunu bilmediğiniz uygulamaları da kullanmamız gerek. iOS işletim sistemine virüs atmak için en çok kullanılan yöntemlerden birisi bu.

Maillere Dikkat

iOS işletim sisteminde virüs bulaştırmak için çok sık kullanılan yöntemlerden birisi de sahte mailler. Kullanıcıların bu konuda da mutlaka dikkatli olmaları gerekiyor. Aksi halde gelen sahte bir maile tıklanması ya da maillerin içerisinde yer alan linklere tıklanması durumunda akıllı telefonunuzun kontrolü başka kullanıcıların eline geçebiliyor. Bu gibi olumsuzluklarla karşı karşıya kalmamak için yapmanız gereken mail uygulamalarında güvensiz olarak gösterilen mailleri kesinlikle açmamanız. Ayrıca güvensiz olarak işaretlenen mailleri doğrudan silmenin de oldukça önemli olduğunu da söylemek gerekiyor. En azından virüs bulaşma riski en aza indiriliyor.

 

Yorum yapın