Web sayfanızın yayınlanması ve içeriğinin depolanması işlemine hosting denir. Bu işlemi yapan ve server/sunucu olarak adlandırılan bilgisayarlara sahip firmalardan hosting hizmeti satın alarak siteniz için bir barınma alanı kiralamış olursunuz. Özetle hosting, sunucular üzerinde, web sayfanıza özel olarak ayrılmış bir alandır.
Web Hosting Türleri nelerdir?
Paylaşımlı Hosting
Tek bir sunucunun birden fazla site barındırmasına paylaşımlı hosting denir. Bir başka deyişle; sunucunun hafıza, işlemci gücü ve disk alanı gibi kaynaklarının birden fazla site için paylaştırılmasıdır. Paylaşımlı hosting ekonomik olsa da yoğun trafiğe ya da çok fazla veriye sahip web siteleri için yeterli değildir.
Dedicated Hosting
Dedicated hosting web sitenizin depolanması ve yayınlanması için kullanılan sunucunun tamamının sitenize ayrılmış olmasıdır. Kiraladığınız sunucunun kullanımı sadece size özel olduğundan Dedicated hosting hem geniş hacimli veri depolamayı mümkün kılar, hem de sitenizin trafiği yoğunlaştığında sayfanızın hızında sıkıntı yaratmaz.
Veri güvenliği ve siber güvenlik açısından da bu hosting türünün, sisteminizin güvenliğini artıran rolü yadsınamaz. Tüm bu güzellikler nedeniyle Dedicated Hosting diğer hosting hizmetlerine göre daha pahalıdır. Ancak, tek bir fiziksel sunucu üzerinden hizmet sağlaması, arıza söz konusu olduğunda sistemi zor durumda bırakacağından bulut hostingin yüksek erişebilirlik konusunda daha avantajlı olduğu düşünülebilir.
VPS Hosting (Virtual Private Server)
VPS, bir sunucun kendi içinde başka sanal sunuculara ayrılmış olması ve bunların her birinin tek bir hosting müşterisine kiralanması olarak tanımlanabilir. Paylaşımlı hostinge göre daha güvenli, dedicated hostinge göre bütün bir sunucuyu kiralamadığınız için daha düşük maliyetlidir.
Özel yazılımlar, uygulamalar ve ek hizmetler ile kendi gereksinimlerinize göre kolaylıkla özelleştirme esnekliği sunar. Disk alanı ve trafik limitleri bakımından paylaşımlı hostingten daha avantajlıdır.
Bulut Hosting
Bulut sunucu sanal ortam üzerinde bulunduğu için depolama sorunu yoktur. İş hacmine göre kaynakların azaltılıp artırılabilmesi nedeniyle bulut sunucular donanımı sabit olan dedicated sunuculardan daha esnektir.
Bulut Sunucular ile web sayfanızı ziyaret edenler, kendisine en yakın lokasyona bağlanır, bu da daha hızlı erişim anlamına gelir fakat dedicated sunucu tek bir lokasyondan hizmet sunduğu için, uzak lokasyonlardan bağlananlar dezavantajlı olabilir.
Maliyetinin hesaplı, kurulumunun hızlı olması gibi özelliklerle de cazip bir seçenek gibi görünen bulut sunucuların belki de en büyük handikapı verilerin aynı anda farklı lokasyonlarda bulunması nedeniyle güvenlik açığı yaşatma olasılığıdır. Bu nedenle güvenlik çözümleriyle öne çıkan bir hosting firmasını tercih etmeniz, endişelerinizi yok edebilir.
WordPress Hosting
WP hosting, donanım ve sistem özellikleri bakımından bir Wordpress sitesinin, en iyi performansla çalışması için özel olarak yapılandırılmış hosting hizmetidir. Hız, güvenlik, kullanım kolaylığı, yedekleme, güncelleme gibi tüm detaylarda web sitenizin sorunsuz çalışmasını hedefler.
Reseller Hosting
Web tasarımcıları ve kurumsal web tasarım firmalarına özel, birden fazla web sitesinin barındırıldığı Reseller Hosting; bayi hosting olarak da adlandırılır. Müşterilerin kendi hosting hizmetini, girişimcilere ya da küçük işletmelere sunarak kar elde etmesini amaçlar. Sunucu bakımı, donanımı, ağ altyapısı, güvenlik önlemleri gibi çok sayıda teknik detayla kendi hosting sağlayıcınız ilgileneceği için uzmanlık gerektirmez.
Sınırsız Hosting
Sınırsız hosting, kaç adet web sitesi barındırılacağı, kaç adet subdomain kullanılacağı, disk alanı, trafik, e-posta kotası gibi özelliklerden bazılarının ya da tamamının limitsiz olarak sağlandığı hosting hizmetidir.
Web Hosting Nereden Alınmalı?
Hosting alırken hızlı teknik destek verebilen, güçlü teknolojik alt yapıya sahip, deneyimli hosting firmaları tercih edilmelidir.
Hosting Fiyatları Neye Göre Değişkenlik Gösterir?
Hosting paketlerinin fiyatları, her bir web sitesi için fiziksel sunucularda ayrılmış olan ram, işlemci ve ssd disk alanı gibi kaynakların boyutuna ve her sunucuda barındırılabilecek maksimum web sitesi adetine göre değişkenlik gösterir.