Hangi Tarayıcıyı Neye Göre Seçmeliyiz?

Tarayıcı seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken birçok unsur vardır. En çok indirilen tarayıcıyı tercih etmek her zaman yanlış olacaktır. Mutlaka tarayıcı seçerken kendinize en uygun olan tarayıcıyı seçmelisiniz. Yine özellikle de son yıllarda tarayıcıların sayısında artış olmuş durumdadır. Daha bilmediğiniz, adını Firefox, Chrome kadar duyurmamış olan birçok tarayıcı mevcut. Biz şimdilik adını duyurmamış olan tarayıcılara hiç uğramayacağız.

Firefox, Chrome, Safari, Opera, Internet Explorer gibi tarayıcılar sürekli olarak birbirleri ile bir yarış içerisindeler. Firefox lider tarayıcı iken Google’ın yaptığı güzel bir reklam kampanyası beraberinde Chrome şu an için Firefox tarayıcısını kullanım oranı olarak geçmiş durumda.

Tarayıcı Tercih Kriterleri Neler Olmalı?

Evet, Chrome tarayıcısı televizyon kanallarına da verdiği reklam sayesinde liderliği kapmış durumda. Peki ya Chrome, Firefox tarayıcısından daha mı iyi? Yoksa reklamlar ile mi bu kadar çok tercih ediliyor? Aslında bir tarayıcıyı tercih ederken kendinize en uygun olanı seçmelisiniz. Internet Explorer tarayıcısı yavaş olması ve eklenti desteğinin de olmaması nedeniyle onu listemize eklemiyoruz.

  • Eklenti desteği iyi olmalı
  • Kullanılabirlik yüksek olmalı
  • Hızlı ve esnek yapıya sahip olmalı
  • Exploit tarzı saldırılara karşı daima güçlü olmalı

Eklenti desteği iyi olursa tarayıcı içerisinde araç desteğinizde yüksek olur. Yine hızlı olması birçok kullanıcının bir tarayıcıdan beklediği en önemli özelliktir.

Saldırılara Karşı Güçlü Bir Tarayıcı

Yine saldırılara karşı son derece güçlü olan bir tarayıcıya sahip olmalısınız. Çünkü gün içerisinde yüzlerce saldırı yapılmaktadır. Bu saldırılar sonucunda da kötü niyetli kişiler tarayıcınız üzerinden parolanızı, verilerinizi rahatlıkla çekebilmektedir. Yine her şeyden önemlisi tarayıcının bu saldırıları anında tespit edebilmesi önemlidir. Chrome tarayıcısına bakarsak özellikle Facebook üzerinden yayılan “Herkes seyretsin şu ayıp görüntüye bak” tarzı virüsler Chrome içerisinde yer alan bir açıktan faydalanarak çalışmaktaydı. Yani Firefox kullanan kişilere bu zararlı bulaşmıyordu. Linke tıkladığınızda tarayıcınıza bir eklenti iniyor ve onu chrome otomatik olarak yüklüyordu. Kötü niyetli kişiler sizi diledikleri siteye hit olarak gönderebiliyordu. Bu yüzden Firefox tarayıcısı önde gibi gözüküyor. Ancak hız olarak Chrome diyenler de var. O zaman güvenlik mi? Hız mı?

 

Yorum yapın