Google Fuchsia işletim sistemi

Google Fuchsia işletim sistemi hakkında genel bilgi

Google yıllar önce ilk Android işletim sistemini piyasaya sürdüğünde bu kadar büyüyüp piyasadaki telefonların %80 inde kullanılacağını hiç düşünmemişti. Bu yüzden Linux çekirdeğini kullanarak üzerine bir sistem inşa etmeye karar vermişlerdi. Ancak günümüzde telefonların büyük bir kısmında kullanılmaya başlanması Google’ın yüzünü ve kasasını güldüren en önemli gelişmelerden birisi. Android’in açık kaynak kodlu olması günümüzdeki gücüne ulaşmasını sağlayan en temel durumlardan birisi olarak karşımıza çıkıyor. Yani Android’i Android yapan temel etken açık kaynaklı bir yazılıma sahip olmasıydı.

Durum böyle olunca sürekli gelişen, değişen dünyada bu kadar popüler olan işletim sistemi üzerinde çalışma yapılmasa olmazdı. Çalışmalar başladı ve uzun süreli yapılan çalışmalar sonucunda Google Fuchsia adında bir işletim sistemi görücüye çıkmaya başladı. Henüz test aşamalarının devam ettiği işletim sistemi Android’in yerini alması bekleniyor.

Android sistemin hantal kalması ne kadar değiştirilse ve Ar-Ge çalışmaları yapılsa da üzerine konulan özellikler sürekli geliştirilse çekirdeğin Linux tabanlı ve hantal olmasından dolayı Google Fuchsia işletim sistemi üzerinde çalışmalara başladı. Google Fuchsia, (Fuşya)’nın adı küpe çiçeğinden gelmektedir. İngilizcesi Fuchsia olan küpe çiçeğinin adı yeni işletim sistemine verilmiş durumda.

Google Fuşya işletim sisteminde Linux çekirdeğinden tamamen kurtulmuş durumda ve kendi Magenta çekirdeğini kullanıyor.

Fuşya işletim sisteminin en temel özelliklerinden birisi hem mobil cihazlarda hem de bilgisayarlarda tam uyumlu ve verimli olarak çalışabilmesi. PC ve mobil cihazlar dışında araçlarda, akıllı saatlerde gibi farklı kullanım alanlarında da esnek şekilde çalışabilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir.

Google Fuchsia’nın Anroid’den Farkı

Google Fuşya işletim sistemi’nin esnek ve verimli olmasını sağlayan temel sebep, Linux çekirdeği yerine Google’un Magenta çekirdeğini kullanması.

Google Fuchsia işletim sistemi ile ilgili geliştirmeler ve çalışmalar halen devam ediyor ancak alınan bilgilere göre 2018 yılında Google’dan bu konuda bir tanıtım ve açıklama gelebileceği yönünde.

Google Fuchsia işletim sistemi ile pek çok cihazda tam uyumlu olarak çalışabilecek olan evrensel bir işletim sistemi tasarlamayı hedefliyor. Android ile sadece mobil ve tabletlerde oldukça kasasını doldurmayı başaran Google, Fuchsia ile tüm cihazlarla uyumlu olabilecek PC, mobil ve dahasını içine alan pek çok farklı cihazla uyumlu bir işletim sistemi amaçlıyor.

Google Android işletim sistemi ile satılan her android cihazdan kar elde etmektedir. Piyasada bulunan tüm Android işletim sistemine sahip olan cep telefonları, tabletler, buzdolapları, televizyonlar ve dahası.. Tüm bu Android işletim sistemine sahip olan cihazlar Google’un kasasını doldurmaktadır.

Fuchsia ile bunu bir adım ileri taşımayı hedefleyen Google, desteklediği cihaz kapasitesini daha da artırarak gerek mevcut Android cihazların gerekse PC’lerle tam uyumlu çalışan bir yazılım geliştirmenin peşinde. Google Fuchsia ile ilgili yeni bilgiler ulaştığında sizlerle paylaşmaya ve sizlere aktarmaya devam edeceğiz.

Yorum yapın