Femtosaniye Lazer Teknolojisi İle Katarakt Son Buluyor

Göz hastalıkları arasında ülkemizde en yaygın görülen rahatsızlıklardan birisinin katarakt olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız sağlık teknolojileri arasında gerçekleştirilen ilerlemeler katarakt alanında da kendisini göstermiştir. Bu alanda son teknolojilerden birisi olarak kabul edilen Femtosaniye lazer teknolojisi hakkında ve katarakt rahatsızlığı konusunda sizlere detaylı bilgi vereceğiz.

Katarakt Nedir?

Birçok kişinin henüz katarakt hakkında net bir bilgi sahibi olmadığını görebiliyoruz. Katarakt rahatsızlığı göz merceğinizin zaman içerisinde saydamlığını yitirmesidir. Göz bebeklerinizin hemen arkasında yer alan mercek bir süre sonra matlaşmaya başlar ve bulanık görmenize sebep olur. Bu durumda kişilerdeki görme yetisinin kalitesinde düşüş olacaktır. Tıp dünyası henüz bu merceği yeniden saydam hale getiremediği için tek çözüm olarak ameliyat görülmektedir. Katarakt genellikle yaşa bağlı olarak gelişme kaydeden bir durum olsa da kişinin doğmasından itibaren her yaşta görülme ihtimali vardır.

Kataraktın Belirtileri Nedir?

Kataraktın en büyük belirtileri arasında kişinin görme kalitesinde düşüş olması yer almaktadır. Mercek matlaşmaya başladığı için kişinin görüş mesafesinde azalma yaşanır. Kataraktın mercekte oluşma yerine göre şikayetin büyüklüğü değişiklik gösterebilir. Çekirdek kataraktının gözü hızlı bir şekilde miyoplaştırma özelliği vardır. Diğer katarakt tiplerinde ise merceğin değişikliğine bağlı olarak astigmat oluşma ihtimali vardır. Gözünde katarakt olan bir hasta baktığı yerlerde genellikle gölgeler görür ve renkleri soluk ya da zor gördüğü için seçme evresinde zorlanabilir.

Kataraktta Son Teknoloji Femtosaniye Lazer Teknolojisi

Katarakt cerrahisinde femtosaniye lazer teknolojisinin yardımıyla beraber gözün içerisinde yer alan tüneller, merceğin içinin ufak dilimlere bölünme işlemleri ve göz merceğini ön zarının soyulması gibi işlemler yapılmaktadır. Bu şekilde ameliyat daha düzgün ve hassas bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu yöntem hekim açısından konforlu olduğu gibi hasta açısından da oldukça güvenilir bir yöntemdir. Femtosaniye yöntemiyle uygulanan katarakt ameliyatlarında riskin diğer yöntemlerle uygulanan katarakt ameliyatlarına göre daha az olduğunu söyleyebiliriz.

Tek Ameliyat İle Katarakttan Kurtulmak Mümkün Mü?

Katarakt ameliyatı yapılacağı sırada göz merceği boşaltılır ve yerine yenisi yerleştirilir. Ameliyat esnasında hastaların ihtiyaçları da baz alınarak gerektiği takdirde astigmatizmanın da ortadan kalkmasına yardımcı olacak göz içi mercekleri kullanılarak sadece tek bir ameliyat ile astigmat, hipermetrop ve miyop gibi göz sorunları da düzeltilebilir. Bu şekilde ameliyat olan hastalar katarakttan kurtulduğu gibi gözlük kullanmaktan kurtulmuş oluyor.

Katarakt Ameliyatının Bütün Evreleri Femtosaniye Lazer İle Mi Gerçekleşir?

Katarakt ameliyatı yapılacağı sırada Femtosaniye lazer teknolojisi çok büyük bir öneme sahiptir ve ameliyatın belirli evrelerinde kullanılır. Fakat ameliyatın yapıldığı sırada bütün evrelerde bu teknolojinin kullanılmadığını söyleyebiliriz. Femtonasiye lazer teknolojisi robot teknolojisine ne kadar yakın bir teknoloji olarak görülüyor olsa da tam olarak robotik teknoloji olmadığını söyleyebiliriz. Bu yüzden belli bir süre sonra hekim devreye girer ve ameliyatı o tamamlar. Femtosaniye lazer teknolojisi kullanıldığı zaman kornea üzerine atılan çizikler bıçaksız şekilde atılır. Bu yüzden elmas veya çelik bıçak kullanımına daha az ihtiyaç duyulmaktadır.

Ameliyat Sonrası İstenmeyen Problemler Oluşma İhtimali Var Mı?

Femtosaniye teknolojisi sayesinde zar soyulması evresinde her ne kadar komplikasyon yaşama ihtimali çok büyük oranda düşüyor olsa da ameliyatın 0 risk içermediğini belirtmemiz gerekiyor. Bu işlem kornea kesiklerinde sızdırmazlık bakımından çok daha güvenli bir yöntemdir. Aynı zamanda kullanılan lensin ön zarının soyulması esnasında komplikasyon oluşma riskini büyük oranda azalttığı için merceğin pozisyonunu koruma imkanına sahiptir. Fakat teknolojinin sıfır risk içermesi için daha fazla gelişim göstermesi gerekiyor.

Yorum yapın