ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Elektronik Mühendisliği teknik bir bölüm olup, ülkemizdeki hemen hemen tüm Üniversitelerde bulunan bir bölümdür. Bu bölüm genel ifade ile Elektrik-Elektronik Mühendisliği olarak geçse de, bazı üniversitelerde tek bölüm olarak da akademik bölümler arasında kendisine yer bulmaktadır. Bölümün amacı, elektronik araç ve hizmet üretmek ve bunları pazarlamaktır. Bu bölüm, diğer bölümlerin aksine, her zaman gelişen ve ortalama her 5 yılda yeni derslerin eklenmesine gebe olan bir bölümdür. Teknoloji ile paralel ilerlemesi, bu bölümün her zaman ileriye yönelik gelişmesine olanak tanımaktadır. Her yıl yaklaşık 1.500 öğrenci alımı gerçekleştiren bölüm, iş dünyasına binlerce istihdam sağlamaktadır. Bu bölümün gündüz ve gece öğretimi olmak üzere iki eğitim seçeneği bulunmaktadır. Her iki bölümde öğretim görevlileri ve dersler ortak olup tek fark dönemlik eğitim ücretleridir. Ülkemizde 3 yıldır 1. Öğretimler bazı istisnalar dışında öğrenim harcı ödememektedir. Oysa ki 2. Öğretim öğrencileri, ciddi rakamlara ulaşan harçlar ödemek durumunda kalabilmektedir. Bu yüzden, tercih yaparken bunun göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Elektronik Mühendisliği, düşük elektrik akımına sahip elektronik araç üretimi ile ilgilenir. Bunların başında, bilgisayar ve cep telefonları gelir. Ayrıca, motorlu taşıtların ve diğer teknolojik ürünlerin kontrol ve diğer mekanizmalarını da bu bölümün uygulama alanı olduğunu bilmekteyiz. Bölümün en büyük avantajı, iş olanaklarının haddinden fazla olmasıdır. Hemen hemen tüm kamu kurum ve kuruluşlarında bu bölüm mezunları kendilerine iş bulabilmektedir. Ayrıca, özel sektörde de bir çok departmanda, bu bölümün mezunları istihdam edilmektedir. Yine bunun yanında, mezunlar dilerse, kendi işlerini de yapabilmektedir.

Bölüm, elektronik ağırlıklı derslerin yanında, elektrik, fizik ve matematik derslerini de ihtiva eder. Calculus (ileri matematik), Quantum fiziği gibi dersler ile muhatap olan öğrenciler, bilim adamı hüviyetine sahip olmaktadırlar. Bu bölüm, bazı üniversitelerde hazırlık sınıfı okutularak 5 yıllık eğitim sürecine tabi tutulur. Ayrıca, bazı üniversiteler, son yıllarda uygulamaya konulan İntörn (Dönemlik Staj) ile de öğrencilerin iş hayatına atılmasını kolaylaştırmak adına projeler geliştirmektedir.

Elektronik Mühendisliği, ülkemizde ve dünyada en saygın ve güvenilir bölümlerden biri olarak kabul edilir. Bu bölümden beklentiler yüksek düzeydedir. Bölümün mezunları en az 1 yabancı dil bilmek zorundadır. Özellikle dünya dili konumunda olan İngilizcenin yanı sıra, elektronik ürünlerin patent dili olan Almancanın da bilinmesi, kişiye ciddi avantajlar sağlamaktadır. Yine bunun yanında, bu bölümden az bir üst düzey programlama dili öğrenilerek ve bu programlama diline hakim olmakla mezun olunması durumunda kişinin önemli bir avantaj yakalayacağı bilinen bir gerçek. Özellikle Matlab ve C++ gibi program ve programlama dillerinin yanında PSpice programına hakim olmak önemlidir. Bunun dışında, veri iletimi, senkronizasyon, haberleşme ve uydu teknolojisi, kumanda sistemleri, kontrol ve devre mekanizması gibi alanlara yönelmek ve bu alanda bilgi sahibi olmak, Elektronik Mühendisinin iş bulma olanaklarını arttırmasını sağlayacaktır.

Yorum yapın