DDR5 RAM Bellekler Ne Zaman Kullanıma Başlayacak? DDR4 İle Farklar Neler?

RAM bellek teknolojilerinde çok hızlı olmasa da istikrarlı bir gelişim sürecinden bahsetmek yanlış olmaz. Özellikle bilgisayarlarda kullanılan RAM bellek teknolojilerinin yanı sıra akıllı telefonlarda kullanılan RAM bellek teknolojilerini de düşünecek olursak çok daha fazla yenilik ile karşı karşıya kalıyoruz. Genel olarak değerlendirdiğimiz zaman RAM bellek teknolojisinde şu an için kullanılan teknolojiler ise DDR4 bellek teknolojileri. Şimdilerde her ne kadar DDR5 RAM bellekler üzerinde çalışmalar başlamış olsa da beklenenden çok daha farklı bir sistem gündemde. Bu nedenle öncelikle DDR4 RAM sisteminden bahsederek yeni teknolojinin ne zaman kullanıma geçeceği hakkında bilgi verelim.

DDR4 RAM Bellek Teknolojisinin Artıları Neler?

DDR4 ilk olarak 2012 yılında gündeme gelen bir bellek teknolojisi oldu. Fakat yeni bellek teknolojisi üzerinde çalışmalar çok sık olmuş olsa da yeni bellek teknolojilerinin son zamanlarda yaygınlaştığını görüyoruz. Bu durumun nedenlerine geçmeden önce DDR4 belleklerinin neler sunduğundan biraz bahsedelim. Bir önceki nesil olan DDR3 belleklerinde en önem verilen konulardan biri olan bellek hızı konusu oldukça yetersizdi. En azından mevcut sistemleri düşündüğümüzde eski bellek tipleri yetersiz kalıyor. DDR3 belleklerinde hız değeri maksimum olarak 1860 MHz miktarına çıkabiliyordu. Sisteminiz ne kadar iyi olursa olsun hız aşırtma sistemi kullanmadan bu değeri geçemiyordunuz. Hız aşırtma sistemi kullandığınızda ise maksimum olarak 2133 MHz değerine ulaşabiliyordunuz. Bunun yanında güç tüketimi de iki katı daha fazlaydı. Ekstra olarak bellek tasarımları ve yapısının da çok daha farklı olduğunu biliyoruz.

DDR4 bellek teknolojisinde ise tüm bu durumlar değişti. DDR4 ile beraber DDR3 belleklerinin hız aşırtması ile elde edilebilecek değeri olan hız değeri giriş seviyesi değeri olarak kullanılıyor. Yani DDR4 sisteme sahip bir cihazınız varsa minimum özelliklerde bile RAM bellek konusunda eski serilerin maksimum değerlerinde bellek hızı elde ediyorsunuz. Bunun dışında DDR4 belleklerinin ise maksimum olarak 3200 MHz değerine ulaşabildiğini belirtelim. 3200 MHz değeri her alanda maksimum performansı almanızı sağlıyor.

DDR4

DDR4 3200 MHz Maksimum Hız Neler Sağlıyor?

Tabi ki hız aşırtma sistemiyle DDR4 Ram belleklerinde de daha yüksek hız değerleri elde edebiliyorsunuz ama biz ana değerler üzerinden konuşacağız. 3200 MHz değeri mevcut kullanılan sistemlerde ilk olarak bilgisayarın işlemci desteğiyle beraber çok daha hızlı çalışmasını sağlıyor. Veri işleme, veri kopyalama, dosya aktarımı gibi konularda maksimum hız değerlerini elde ediyorsunuz. Bunun dışında özellikle çizim programı ya da mühendislik model programları kullanıyorsanız mutlaka DDR4 teknolojisinden yararlanmanız gerekiyor.

3200 MHz değerine kadar çıkan hız sayesinde renderlarınızı çok daha kısa süre içerisinde alabiliyorsunuz. İlk artı noktamız bu. Bunun dışında model çizimlerinde çizgi sayısı ne kadar fazla olursa olsun nesnenin işlenmesinde herhangi bir yavaşlama ya da çökme sorunu yaşamıyorsunuz. Tabi bu açıklamaları bellek kısmına göre yapıyoruz. Oyun bilgisayarlarında ise bellek hızlarının oyun performansını olumlu yönde etkilemesi DDR4 serisinin avantajlarından bir başkası olarak gösterilebilir.

DDR5 bellekler

DDR4 Düşük Güç Özelliği?

Hız konusu yukarıda dediğimiz gibi birçok ayrıcalık sağlamakta. Özellikle kullanım alanlarına göre özelleştirilmiş olan kullanımlarda (model çizim, mühendislik programları) daha da önem verilen bellek teknolojisinin başka bir açısına daha bakmak gerekiyor. DDR4 serisi ile beraber gelen bir diğer ayrıcalık güç tüketimi konusu. Yeni bellek teknolojilerinde ekstra güç tasarrufu dikkat çekiyor. Peki bu nasıl sağlanıyor. DDR3 yani artık eski nesil olarak gösterilen RAM belleklerin içerisinde 1.5 V değeri kullanılıyor. DDR4 serisinde ise 1.2 V değeri kullanılmakta. Yani dışarıdan baktığınızda mantıken daha az V değeri olduğu için daha az enerji tüketimi gündeme geliyor. Bu durumda da güç tasarrufu sağlanıyor.

Özellikle mobil cihazlarda çok sık karşılaşmaya başladığımı DDR4 Ram bellek teknolojisi sayesinde pil sürelerinin daha uzun dayanabildiğiniz görebiliyoruz. Aynı şartlar altında diğer bileşenleri tamamen aynı olması koşulunda DDR4 ve DDR3 belleklere sahip olan iki aynı marka bilgisayarı pil süresi açısından karşılaştırdığınızda en az %20 fark olduğunu görebiliyorsunuz. Bunun dışında DDR4 serisiyle beraber akıllı düşük güç modu da kullanılmaya başlandı. Şimdi bu sistemden bahsedelim.

DDR5

Deep Power Down Teknolojisi

DDR4 içerisinde yer alan başka bir teknoloji de Deep Power teknolojisi. Bu teknoloji tamamen RAM belleklerin enerji tüketimi ile alakalı. Daha çok bilgisayarlar için kullanıldığı bilinse de akıllı telefonlarda da bu teknolojiyi çok sık görüyoruz. Söz konusu özellik sayesinde laptop bilgisayarınızı prizden çekip hazırda beklet ya da uyku moduna aldığınızda bellek otomatik olarak bunu algılıyor ve düşük güç tüketimine geçiyor.

Yani uyku modunda ister prizde ister pil kullanımında deep power teknolojisiyle beraber çok daha az enerji tüketimi sağlanıyor. İşlem yapılmadığında neredeyse güç tüketimi yapmayan belleklerin bu teknoloji ile beraber sunduğu kazan ise %50 oranında. Haliyle özellikler laptop serilerinde çok daha uzun sürelerde pil dayanması elde edilebiliyor. Tabi ki başlı başına yeterli bir sistem olmadığını da ekleyelim. Ama buna rağmen güç tasarrufu konusunda ekstra bir çözüm sağlanıyor.

DDR5

DDR4 Neden Geç Kullanılmaya Başlandı?

DDR4 belleklerinin teknik özelliklerini az çok ele almış olduk. Şimdi ise belleklerin neden bu kadar geç kullanıma başladığını ele alalım. Yeni olarak isimlendiriyor olsak da aslında 5 senelik bir teknoloji olan DDR4 bellek teknolojisi şu an bile üst seviye bilgisayarlardan yeni yeni orta seviye serilere geçmeye başladı. Bu durumun ana nedeni ise işlemci teknolojisi. Ram belleklerin mimarisi ya da nesli değişiyor olsa da bu değişimle beraber bilgisayarların içerisinde kullanılan işlemci teknolojisinin de ana kart teknolojisinin de değişmesi gerekiyor. İşlemci yongasında yeni nesil bellekler desteklenmediği zaman ya da anakart üzerinde yeni teknoloji desteklenmediği zaman ne yazık ki DDR4 bellek teknolojileri kullanılamıyor.

Yani şöyle ki tüm sistemin yeni bellek teknolojilerine uyumlu olması gerekiyor. Aksi halde DDR4 bellek kullanımı mümkün olmuyor. İşte bu durum nedeniyle zaten DDR4 bellek kullanımı da oldukça gecikti. İlk dönemlerde DDR4 belleklerle geldiği söylenen bilgisayarlarda da belleklerin giriş seviyesi hız değeri destekleniyordu. Bu durumda DDR3 ile arasında çok büyük farklı oluşmuyordu. Fakat son dönemde yeni nesil işlemcilerle beraber yavaş yavaş maksimum hızlara yaklaşan kullanımlarda görmeye başladık. Tabi ki hala maksimum hız değeri %100 kullanılıyor demek yanlış oluyor.

Tüm bu değerlerle beraber yeni bellek teknolojisinin kullanımı da giderek yaygınlaşmaya başladı. Intel’in 7.seri Kaby Lake işlemcilerinin bulunduğu bilgisayarların birçoğunda DDR4 bellekler karşımıza çıkıyor. Yeni işlemci serisinin de giderek yaygınlaştığını üstüne üstük AMD’nin de yeni nesil işlemcilerinin de kullanıldığını düşünecek olursak artık yeni bellek teknolojisi de maksimum performans değerleri ile kullanılabilecek. Tabi bu sistemlerde de fiyatların eski nesle göre artış gösterdiğini de unutmamak gerekiyor.

DDR5

DDR3 Takılı Bilgisayara DDR4 Bellek Takılır Mı?

Gelelim merak edilen bir başka soruya. Bu noktada en çok sorulan ikinci soru “Aldığımız bilgisayarın içerisinde DDR3 bellekler varsa daha sonradan DDR4 bellek teknolojisine geçiş yapmak mümkün mü?” sorunu. Aslında bu sorunun cevabı bilgisayar tercihini de doğrudan değiştirebilecek cinsten. Ram bellekler bilgisayarların en kolay değiştirilebilir bileşenleri olduğu için ilk aşamada bu geçişinde kolaylıkla yapılabileceği düşünülüyor. Fakat bu düşünce tamamen yanlış. Her ne kadar yeni bellek teknolojisinin eski slotlara oldukça benzer olduğunu görüyor olsak da yeni RAM bellek teknolojisini kullanmak için mutlaka DDR4 uyumlu bir anakarta sahip olmanız gerekiyor.

Yani anakart DDR3 uyumlu ise ne yazık ki DDR4 bellek kullanımı yapamıyorsunuz. Bunun için ana kartı değiştirmeniz gerekebilir ama bu durumda da tüm bileşenlerde bir anda değişiklik yaşamış olursunuz. Bu nedenle özellikler bilgisayar seçiminde yeni bellek teknolojilerinin seçimine dikkat etmeniz gerekiyor. En azından bu şekilde daha uzun ömürlü bir kullanım elde ediliyor. Bunun dışında eğer anakartınız uyumlu ve bellek hızına da işlemciniz destek veriyorsa o zaman mevcut DDR4 belleklerinizi artırabilme ya da belleklerinizi değiştirebilme ayrıcalığını elde etmiş oluyorsunuz.

DDR5 RAM Belleklerinde Son Durum Ne?

En çok aldığımız bir diğer soruya geçerek artık bir sonraki nesil olan DDR5 üzerine konuşmaya başlayabiliriz. DDR5 bellek teknolojisi için en yetkili kurumlardan yapılan açıklamalara göre yeni bellek teknolojisi üzerinde çalışmalar şu an için başlamış durumda. Şimdilik sadece araştırmalarının sürdüğü belirtilse de çok kısa bir süre sonra üretim için hazırlıklarına da başlayacağı düşünülen bellek teknolojilerinin hakkında belli başlı detaylarda ortaya çıkmaya başladı. Son olarak ortaya çıkan detaylar ise aslında ne kadar başarılı bir bellek teknolojisinin bizleri beklendiğini ortaya koyuyor.

Söz konusu iddialara göre DDR bellekleri için çalışmalar hızlandı. Daha yüksek hız değeri sunabilmek için üretim teknolojisinin bile değişeceği konuşuluyor. Hız konusunda ise eski serilerden çok daha yüksek hızlı belleklerin elde edileceği iddiası var. Hız konusunda ilk gelen iddialarda da 2-3 katı daha yüksek bir performans değerinin sunulacağı belirtiliyor. DDR4 bellekler ile karşılaştırıldığında DDR4 belleklerin 3200 MHz değerinde maksimum hızına karşın yeni serisinin hızlarının ise 6000-7000 MHz değerinde olacağı belirtiliyor.

DDR5

Oldukça büyük bir artış gözlenen hız değerinin tam olarak aralığının ne kadar olacağını bilmek şu an için oldukça zor. Fakat kendi olan bir şey var bu değerler elde edilebilirse eğer yeni bellek rekorlarının kırılması an meselesi haline gelecek. DDR5 belleklerinde değişen tek noktanın hız değeri olmadığını da ekleyelim. Hız değerlerinde gerçekten iki katı bir yükselme söz konusu olacak gibi duruyor. Fakat tek yenilik bu olmayacak. Bunun dışında yeni belleklerin transistör sayılarını artırarak ekstra güç tasarrufu da elde edilmek isteniyor. Güç tasarrufunun ise DDR4 serilerine göre %30-40 arası olması bekleniyor.

Zaten güç tüketimi konusunda geride kalan serilere göre oldukça başarılı bir model olan DDR4 bellek teknolojisinin ne kadar üzerinde bir güç performansı olacak o konu hakkında da şu an yorum yapamayız. Bunun yanında yeni kullanılacak olan bellek teknolojileri ekstra bellek sistemleri, güç tasarruf modları gibi birçok yeni özelliğinde belleklere eklenmesi bekleniyor. Var olan tüm bu özellikleri üst üste koyduğumuz zaman sadece ilk iddialara bile aslında yeni belleklerin çok daha önce olacağını gösteriyor.

DDR5 Belleklere Ne Zaman Geçiş Yapılacak?  

Şu an için çalışmaları devam eden bellekleri çok kısa bir aralıkta beklemek gerekiyor. Zira bellekler yeni yeni hazırlanmaya başladı. Bunun yanında henüz DDR4 sistemlerini performanslı olarak kullanamıyoruz. Bu nedenle bugün bile yayınlanacak olsa DDR5 belleklerin alınması pek mümkün olmayacak. Bunun için öncelikle işlemcilerin ellerini taşın altına koyması gerekiyor. Yeni bellek teknolojisini destekleyecek olan sistemler geliştirme ve işlemci serilerine bu desteği eklemek gerekiyor.

En önemlisi de bu kadar yüksek bir hız değerine sahip olması beklenen yeni belleklerin yüksek hızlarının mevcut işlemciler tarafından ilk aşamada desteklenemeyeceği. Tıpkı DDR4 bellek teknolojilerinde olduğu gibi bir süre geçiş tamamlanamayacak. İlk aşamada DDR4 belleklerini bile yeni yeni destekleyen işlemcilerde DDR5 kullanmak bir anlam ifade etmeyecek. Çünkü belleğin hızı ne kadar yüksek olursa olsun ne kadar destekleniyorsa o kadar kullanılacak. Tüm bu sistemlerin hazır olması için ise 2019 yılı gösteriliyor.

“DDR5 RAM Bellekler Ne Zaman Kullanıma Başlayacak? DDR4 İle Farklar Neler?” üzerine bir yorum

  1. Ürünün çıkması ile bu devirde çöp olması arasındaki yıl sayısı her yıl daha da kısalıyor. Eskiden aldığımız bir telefonu mümkün olduğunca uzun ömürlü kullanmaya çalışıyorduk. Yeni dönemde artık en fazla 3 – 4 sene. Ki zorlama ile oda. Ve bu DDR5 Ram’lar da en fazla 4 – 5 yıl olur. Zaten teknolojinin gelişmesi ile birlikte hızla bir sonraki nesil ürünlerinin üretim aralıkları da kısaldı gözle görülür bir biçimde. Artık bir yılda bir ürün yenilenip geliştirilerek daha güçlü yeni bir hali piyasaya sürülüyor.

    Yanıtla

Yorum yapın