Cross Platform & VS Code

Öncelikle internette bir çok farklı tanıma rastlayabilirsiniz. Ama sonuç olarak en kısa tabir ile “Cross Platform” un tanımına değineceğiz. Daha sonra Visual Studio code’nin avantajlarından, kurulum ve kullanımıyla alakalı bir video paylaşacağım. Ve C# dilinde bir deneme ile pratiğe dökmeğe çalışacağız.

Cross Platform: Çapraz Platform Yazılımları veya Çoklu platform yazılımları olarak da adlandırlır. Kısaca; tek bir kod çıktısı ile birden fazla (enaz 2) platformda çalıştırılabilmek için sunulmuş ve geliştirilmiştir.

Cross Platform & VS Code

Yani Cross Platform‘da geliştirilen kodların diğer platformalara fazladan koda gerek kalmadan aktarılmasını sağlar. Örneğin; Kullandığımız tarayıcılardan Firefox,Chrome gibi uygulamalar, Eposta araçlarından Thunderbird, FTP araçlarından FilleZilla gibi günlük yaşantımızda işimize yarayan bir çok uygulama artık cross Platform üzerinden sunuluyor. -Bir yazılımın cross platform desteğine sahip olması beraberinde yazılımı kullanan kullanıcı sayısının artmasına en büyük etkendir. -İnsanoğlunda mevcut alışkanlığının dışına çıkmama gibi bir sorun olduğundan dolayı diğer tek platform yazılımlarının kullanım oranı hızla düşmektedir. -Mesela bir chrome kullanıcısı her işletim sisteminde kullanabilmekteyken başka bir tarayıcı arayışına girmeyecektir.

Cross Platform & VS Code

Cross Platform desteği sunan Visual Studio Code sağlıklı ve güçlü bir kaynak kod düzenleyicidir. Windows, MacOS ve Linux için kullanılabilir. sağladığı avantajlardan biraz bahsedecek olursak.

VS Code ;
-Bağımsız kod geliştirebilmeyi, Code Debugger, Code intellisense, refactoring, git desteklerinden bahsedebiliriz. -Bunların yanısıra hata ayıklama özellikleriyle, gelişmiş web ve bulut uygulamaları üstünde kodları düzenlemeye, yeniden tanımlamaya ve optimize edebilirsiniz. – Visual Studio Code tamamen ücretsiz olup, dilediğiniz gibi kullanabilir, kodlarını inceleyebilir ve kendi ihtiyaçlarınıza göre değişim yapabilirsiniz. Uygulama, çoklu platform desteğine sahip olduğu için Linux, Mac OS X ve Windows üzerinde çalışır ve programcılar için yaklaşık 30 programlama dili desteği sunar. Desteklediği dil, kütüphane, çatı ve platformların listesi ise ; Batch-C++ – Clojure – Coffee Script -Dockerfile -F# -Go -Jade -Java -HandleBars-Ini -Lua -Makefile -Objective-C -Perl -PowerShell -Python -R -Razor -Ruby -Rust -SQL -Visual Basic -XML -Groovy -Markdown -PHP -Swift -CSS -HTML -JavaScript -JSON -Less -Sass -TypeScript -C#

Linux kurulumu için Ubuntu kurulum örneği

https://code.visualstudio.com/docs/setup/linux

Mac kurulumu için Mac kurulum örneği

https://code.visualstudio.com/docs/setup/mac

Windows kurulumu için Windows kurulum örneği

https://code.visualstudio.com/docs/setup/windows

 

Yorum yapın