Cracked Yazılımlar Ne Kadar Güvenli?

Bilişim sektöründe yazılımcılar hayatlarını devam ettirebilmek için öğrendikleri işi yapıyorlar. Onların öğrendikleri iş ise bildikleri programlama dilleri ile insanlara fayda sağlayacak, onların işlerini kolaylaştıracak legal yazılımları etik bir şekilde oluşturmaktır. Çoğu zaman tek bir yazılımcı bir program oluşturuyorken genellikle de birden çok yazılımcı bir şirket altında toplanarak bir yazılım oluşturur, geliştirirler.

İşte oluşturdukları bu yazılımları da piyasaya makul fiyatlarda takdim ederler ve buradan paralarını kazanarak geçimlerini sağlarlar. Ancak kötü niyetli insanlar bu yazılımları crack ederek yani kırarak web sitelerinde çeşitli reklamlardan para kazanma amacı ile paylaşırlar ki bazıları da karşılıksız olarak sadece piyasadaki isimlerinin daha çok tanınması amacı ile insanlar ile paylaşır. Peki bunları kullanmak ne kadar etik? Ne kadar güvenli?

Crack Yazılımın Tehlikeli Olup Olmadığını Nasıl Anlarız?

Crack edilen bir yazılımın bilgisayarınıza zarar verip vermeyeceğini üç şekilde anlayabiliriz.

Eğer bir yazılım çok önemli, piyasada kırılmış versiyonu asla bulunmayan, son versiyonu da daha yeni çıkmış bir yazılım ise ve crack edilmişse ayrıca bu yazılımı da sürekli olarak cracked program indirdiğiniz bir web site paylaşmıyor bilinmedik bir site paylaşıyorsa bunun içerisinde backdoor Truva atı olma ihtimali son derece yüksektir.

Eğer bir yazılımın son versiyonunun çıkması üzerinden birkaç ay geçmiş ise ve bilindik bir crack sitesinde paylaşılıyorsa ayrıca indiren birçok kişi herhangi bir zarar görmediğine dair referans olmuş ise bu yazılımın zararlı bir program olma, backdoor gömülmüş olma ihtimali oldukça düşüktür (kesinlikle güvenli diyemeyiz)

Eğer bir yazılımı özel olarak size birisi gönderiyorsa ve bunu piyasada hiçbir yerde cracked olarak bulamadıysanız yine bu yazılımın tehlikeli olma ihtimali oldukça yüksektir.

Cracked Yazılımlarla Gelen Tehlikelerden Nasıl Korunabiliriz?

İlk olarak bu yazılımların yapılarını inceleyelim. Genellikle keygen araçlarında zararlı akteviteler görülmemiştir. Tek görevleri sisteminizin hwid adresine özel key üretmektir. Ancak zararlıda olabilirler bazı durumlarda.

Bu yazılımlardan korunabilmek için bir adet antivirüs programı bir adet güvenlik duvarı ve son olarak bir hips yazılımı kurmalısınız. Tam korumayı ancak bu şekilde sağlayabilirsiniz ki bu koruma şartlarında bile tam güvenli olacağınız garantisini veremeyiz.

Yorum yapın