Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi Nedir? Hangi Alanda Kullanılır?

Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi, bir yansıtıcı (projektör) ile herhangi bir yüzeye yansıtılan görüntünün, tıpkı dokunmatik bir yüzey kullanılıyormuş gibi kullanılmasını sağlayan teknolojidir. Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi için özel projektör serileri kullanmak gerekmektedir. Ancak bu cihazlar ile görüntü  işlevsel hale getirilir.

Giyilebilir teknoloji alanında yapılan yatırımlarla beraber sanal gerçeklik teknolojileri karşımıza çıkmaya başladı. Sanal gerçeklik adı verilen bu sistemle beraber artık akıllı telefonları ve bir VR kaskı kullanarak sanal alemin içerisine neredeyse fiziksel olarak giriş yapabiliyorsunuz.

Çok daha gerçekçi teknolojiler olarak karşımıza çıkan sanal gerçeklik teknolojisi tüm bu sistemiyle beraberinde birçok yeni teknoloji daha gündeme getirdi. Söz konusu sanal gerçeklik teknolojileri ile beraber gelen teknolojilerden biriside Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi.  Aslında sanal gerçeklikle birebir aynı olmayan teknoloji, sanal gerçeklik kısmında herhangi bir VR gözlük sistemi ya da doğrudan sanal gerçeklik sistemi olarak karşımıza çıkıyor.

Yeni Bir Görüntüleme Teknolojisi

Aslında söz konusu teknolojinin ilk etapta bir görüntüleme teknolojisi olarak karşımıza çıktığını ekleyelim. Fakat bu teknolojide bildiğiniz kullanıcılar ile görüntü arasında bir etkileşim sunuluyor. Sistemin işleyişi ise oldukça basit. Ana bir kaynak üzerinden yani ana bir cihaz üzerinden belirlenen alanlara belirlenen görüntüler veriliyor. Yansıtılan bu görüntü ise kullanıcıların etkileşim kurabildiği bir görüntü olarak karşımıza gelmekte.

Şöyle ki bu görüntüler üzerinde kullanıcılar tıpkı bir akıllı telefon kullanıyormuş gibi görüntü üzerinde kullanım yapabiliyorlar. Yani kısacası Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi sistemini kullanan bir projektör cihazı sayesinde yansıtılan bir görüntüyü dokunmatik ekranmış gibi kullanmanız mümkün. Söz konusu teknoloji için herhangi bir farklı yüzey kullanımı da gerekmiyor. Tabi bu teknoloji kullanılan cihaza da doğrudan bağlı. Mesela Sony tarafından kısa süre önce tanıtılan yeni seri Xperia Touch sistemlerin de doğrudan Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi teknolojisini kullanabiliyorsunuz.

Bunun için özel bir yüzeye ihtiyaç duyulmuyor. Herhangi bir yüzeye yansıtılan görüntü üzerinde teknolojiyi kullanabiliyorsunuz. Üstelik yeni seri Sony cihazında ekstra olarak cihaz üzerinden Android uygulamalar kullanmakta mümkün kılınıyor. Yani yansıtılan görüntü tıpkı bilimkurgu filmlerinde olduğu gibi bir sistemin parçası olarak kullanılabilmekte.

Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi

Sistem Nasıl Çalışıyor?

Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi teknolojisinin çalışma mantığı oldukça basit. Her ne kadar çok mantığa sığmayan bir teknoloji olarak gösterilse de sistemin genel olarak mantıklı bir sistem olduğunu ekleyelim. Çünkü iş yansıtıcı cihazda bitiyor.

Cihazlarda yer verilen kameralar ve kızılötesi sistemleri sayesinde kullanıcıların yansıtılan etkileşimli görüntüler üzerinde yaptığı değişiklikler cihazlar tarafından algılanıyor ve aynı işlem cihaz tarafından da uygulama içerisinde yapılıyor. Böylelikle kullanıcı görüntü ile beraber istediği uygulamayı ya da istediği herhangi bir sistemi kolaylıkla kullanabiliyor. Bunun için ekstra olarak bir özelliğe de ihtiyaç duyulmuyor.

Çoklu Dokunma Yüzey Teknolojisi Eksik Yönleri Neler?

Aslında kullanıcıların çok büyük oranda ilgi göstereceği düşünülen yeni teknolojinin şu an için eksik kalan yönleri de yok değil. Özellikle yeni teknolojide en çok merak edilen konu yansıtılan görüntü aydınlık ortamda yansıtılırsa kullanımın nasıl olacağı.

Bu alanın ilk ürünlerinden birisi olan Sony Xperia Touch üzerinde de aynı sorun yaşandığı belirtiliyor. Bunun için kullanılan projektörün lümen değerlerinin çok yüksek olması ve böylelikle görüntülerin parlak ışık altında bile kullanılabilme sağlanacağı düşünülüyor. Bu durumda da ürünlerin maliyetlerini epey bir arttırması ve haliyle çok kullanışlı bir teknoloji olmaması gibi durumlarla karşılaşmamız mümkün oluyor.

Yorum yapın