Akıllı telefonların, tabletlerin hatta bilgisayarların bile sınırlı hafıza kapasitesi bulunuyor. Son teknolojilerle beraber artık akıllı telefonlarda, tablet ve bilgisayarlarda çok daha yüksek hafıza oranları da görmeye başladık. Telefonlarda bile 256 GB seviyesinde hafıza oranlarının kullanılmasına karşın verilen boyutu da artış gösterdi. Sadece akıllı telefonlarda yer alan sistemlerden örnek verirsek eski telefonlarda 5 MP standart kameralarla çekilen görüntüler 4-5 MB değerinde yer kaplarken şimdilerde kullanılan 4K kameralarla çekilen bir fotoğraf 50-60 MB belki de çok daha üstü miktarda yer kaplayabiliyor. Bu durumda en çok tercih edilen sistem ise bulut depolama hizmetleri.
Google’ın, Apple’ın ve daha birçok firmanın kendi özel bulut depolama hizmeti olsa da bunun dışında birçok markanın bulut depolama hizmeti de bulunuyor. Peki bu sistem ne kadar güvenli? Nasıl çalışıyor? Bulut depolama güvenliği ne kadar önemli?
Bulut Depolama Hizmeti Nasıl Çalışıyor?
Öncelikle sistemin mantığından biraz bahsetmek gerekiyor. Birçok platformdan kullanabileceğiniz bu cihazlar fiziksel bir depolama biriminiz yerine sanal bir depolama birimine sahip olmanız anlamına geliyor. Kullandığınız hizmete göre öncelikle bir hesap elde ederek ardından hesap bilgilerinizi girip bulut depolama sunucularına giriş yapmanız mümkün. Bu şekilde istediğiniz dosyaları anında bulut depolama hizmeti kullanarak sanal olarak depolayabiliyorsunuz. Kullanılan depolama hizmetlerine ise üye olduğunuz hesaplarla anında ulaşmanız da mümkün kılınıyor.
Bulut Depolama Hizmeti Güvenli Mi?
Şimdi ise gelelim ana konuya. Bulut depolama hizmetleri bu kadar çok tercih edilen sistemler olarak bilinse de bunun dışında sistemlerin epey büyük sorunlara neden olduğunu da biliyoruz. Özellikle kullanıcıların özel dosyalarını da bu hizmetlerde yedeklemeleri hackerların doğrudan bulut depolama alanlarını hedef almasına neden oluyor. Son olarak Apple’ın bulut depolama hizmeti olan iCloud üzerinde yaşanan hacker saldırısından sonra bir kez daha gündeme gelen konu hakkında kullanıcılarda meraklanmaya başladı. Peki bu servisler gerçekten güvenli mi?
Söz konusu günlük konusu çok göreceli bir kavram olsa da genel olarak internet sistemi ile çalışan hiçbir servisin tam olarak güvenli olduğunu söylemek yanlış olur. Bulut depolama hizmetleri içinde bu durum aynen geçerli. Kullanıcılar ne kadar dikkat ederse etsin program açıklarından kaynaklanan güvenlik sorunları yine gündeme gelebiliyor. Yani hiçbir zaman için bu sistemlere tam olarak güvenmemeniz gerekmekte. Peki bulut depolama güvenliği konusunda kullanıcılara düşen görevler neler?
Çift Doğrulama Sistemini Kullanın ve Şifrelerinizi Güçlü Seçin
Bu noktada ilk önerimiz ünlü ve maksimum koruma sağlayan hizmetleri kullanmak. Kesinlikle adı duyulmamış ya da yeterli güvenlik açıklaması bulunmayan sistemleri tercih etmeyin. Bunun dışında varsa mutlaka çift doğrulama sisteminden yararlanmak gerekiyor. Ancak bu şekilde şifre güvenliğinden tam olarak emin olabilirsiniz. Son olarak şifre konusunda belirleyeceğiniz şifrelerin gerçekten güçlü, tahmini zor şifreler olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
İçerisinde özel karakterlerin olduğu şifrenizi düzenli olarak değiştirmeniz de artı sağlayacaktır. Ayrıca şifrelerinizi diğer hesaplarınızın şifreleri ile aynı şifreler olarak belirlemeyin. Bir hesapta yaşanacak sorun tüm hesaplarınızın çalınmasına neden olabilir.
Eş Zamanlı Kullanımı Kapatma
Genelde akıllı telefonlarda bulut depolama sistemlerinde en çok tercih edilen yöntemlerden birisi eş zamanlı eşleştirme. Bu sistemde akıllı telefonunuzda yer alan tüm dosyalar bulut sunucularına da yedekleniyor. Haliyle özel dosyalarınızda yedeklenme durumu ile karşı karşıya kalabiliyor. Oldukça olumsuz sonuçları olabileceğini bildiğimiz özelliği eğer iyi bilmiyorsanız kapalı durumda tutmanız daha yaralı olacaktır.