Bad Sector Nedir? Gerçekten Çözümsüz Mü?

Bad sector olarak adlandırılan bu problem harddisk cihazlarımızın üzerinde sıklıkla karşılaşabildiğimiz bir tür sorundur. Bu sorun genellikle uzun süre boyunca kullanılan ve artık kullanım ömrünü yitiren harddisk’lerde görülmektedir.

Eğer bir harddisk, fiziksel olarak darbeye maruz kalmış ise veya ani elektrik kesintileri gibi hasar almasına yol açabilecek faktörler gerçekleşmiş ise yine bad sector sorunu yaşayabilir. Peki nedir bad sector? Bilgisayarımız içerisinde bir veri kaydetmeye kalktığımızda, bir dosya kopyaladığımızda bu veri hard disk üzerinde rastgele noktalara yazılmaktadır. Bu sektörlerden bir tanesi veya birçoğu hasara maruz kalmış ise artık o tam çeviri yaparsak kötü sektör olarak geçer.  Bu sektörler üzerinde yazılı olan veri de kullanılamaz, okunamaz hale gelmektedir ki sorun da burada oluşmaktadır.

Bad Sector Zararları Nelerdir?

Böyle bir problemin oluşması durumunda harddisk içerisinde bulunan verileriniz hasar görecektir. Hatta Windows sistem dosyalarınız dahi hasar görebilir ve bu hasar sonucunda da sisteminiz çalışmayabilir. Bu sorunun çözümü aslında birçok teknik servis tarafından imkansız olarak adlandırılır. Çünkü çoğu zaman bad sector bütün hard disk üzerine yayılmıştır. Harddisk parçasının her yerinde bad sector oluşmuş ise kurtarılması son derece zordur. Ancak belli bir bölge üzerinde oluşmuş ise kurtarılabilir. Kurtarılma işlemi de yine çeşitli disk analiz araçları tarafından yapılabilmektedir.

Bad Sector Nasıl Onarılır?

Onarılma işlemine gelecek olursak yine bu adımlarda testdisk veya PartedMagic benzeri bir disk analiz yazılımı indirmel ive FLASH Bellek içerisine yüklenmelidir. Bilgisayar açılışında işletim sistemi gibi bunlar açılabilmektedir. Kendisini RAM içerisinde çalıştırarak açılan bu minyatür işletim sistemleri içerisinde kurtarma işlemi yapacağız.

Disk analiz yazılımımızı bulduktan sonra “Partition Editor” harddisk bölümlendirme işlemi yapacağız. Yani Bad Sector olan bölgeyi dışarıda bırakarak yeni alan oluşturacağız. Yine yaklaşık 10 ila 30 GB arasında bir bölgeyi dışarıda bırakmamız gerekebilir. Bu işlemi yaptıktan sonra çalışır halde olan bölgeyi tekrar oluşturacağız. Bu işlemin sonunda da harddisk artık çalışır vaziyette olacak ve rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Yorum yapın