Antivirus Yazılımlarını Neye Göre Nasıl Seçmeliyiz?

Piyasada oldukça fazla antivirus yazılımı var bu yazılımların arasında da ciddi bir rekabet oranı var. Her biri birbirinden farklı özelliklere sahipken yine birbirleri ile rekabet anlamında kendilerini daha çok geliştiriyorlar. Kullanıcılar da bu kadar çok antivirus yazılımının içerisinde kaybolup gidiyor. Şu an için bilinen elle tutulur olarak 35 antivirus yazılımı var. Avast, Norton, Avira, ESET, Bitdefender, AVG, Norton, Comodo gibileri ise başı çekiyor.

Bazılarında Firewall, hips, web protection, proactive, smartscreen gibi fonksiyonlar varken yine bazılarında ise sadece dosya kalkanı gibi korumalar mevcut. Peki bu antivirus yazılımlarını tercih ederken neye göre sınıflandırmalı nasıl seçmeliyiz?

Antivirus Yazılımlarını Sistemimize Göre Nasıl Sınıflandırırız?

Antivirus yazılımlarını, sizlere sunduğu çeşitli benzersiz güvenlik bileşenlerine göre değil sisteminize göre tercih etmelisiniz. Düşük özelliklere sahip bir bilgisayarınız var ise yüksek korumalar içeren, RAM kullanımı oldukça yüksek olan bir antivirus yazılımını tercih etmeniz saçma olur. Bunları seçerken kullanılabirlik ile güvenlik orantısını iyi ayarlamalısınız. Sisteminiz çok güvenlikli olabilir ancak bir dosya kopyalama işlemini bile normalden çok daha uzun sürelerde yapmanıza sebep oluyorsa güvenlik yazılımınız onu değiştirmeniz akıllıca bir karar olacaktır.

Bu yüzden ilk olarak sisteminizin özelliklerini bilmelisiniz. Her gördüğünüz antivirus programını deneyemezsiniz. Bazı durumlarda sisteminizin çökmesine, kararsızlığına dahi sebep olabilmektedirler. Sistem özelliklerinizi öğrendikten sonra antivirus yazılımınızı seçmek için hazırsınız.

Düşük Sistemler İçin Antivirus Tavsiyesi

Eğer düşük sistem özelliklerine sahipseniz, örneğin 1 GB RAM, Pentium işlemci gibi hafif bir antivirus yazılımı kullanmanız gerekiyor. Malwarebytess yazılımı bu gibi sistemler için ideal olacaktır. Son geliştirdiği anlık koruma bileşeni sayesinde antivirus gibi çalışarak zararlıları durdurma, engelleme konusunda profesyonel bir iş çıkartıyor. Veri tabanı da oldukça güçlü durumda, sürekli olarak yeni çıkan virüsleri tanıyor ve anında güncelleştirme veriyor.

Buna ek olarak 2 GB RAM ve orta düzey bir işlemciye sahipseniz Avast, ESET gibi bir antivirus yazılımı kullanabilirsiniz. Yine kasma gibi sorunlar yaşarsanız bunların bazı korumalarını örneğin Web protection gibi, devre dışı bırakabilir sadece anlık korumasından faydalanabilirsiniz. Yüksek sistem özellikleriniz var ise Avira, Bitdefender, Comodo ve Norton gibi daha yüksek özelliklere sahip yazılımları kullanabilirsiniz.

Yorum yapın