AMD Ryzen 7 Serisi İşlemciler ve İsimlendirme Sistemleri

Ryzen 7, AMD firması tarafından kısa süre önce piyasaya sürülen yeni seri işlemcilerde kullanılan mimaridir. AMD Ryzen 7 mimarisi ile beraber yeni 3 farklı model işlemci sunulmuştur. Bu işlemciler AMD Ryzen 7 1700, AMD Ryzen 7 1700X, AMD Ryzen 7 1800X işlemcileridir.

Kısa süre önce duyurulan yeni seri işlemciler bir anda işlemci dünyasında AMD’nin gündem olmasını sağladı. Intel’in 7.nesil 4 çekirdekli işlemcilerine rakip olarak gelse de 4 çekirdek serilerine 8 çekirdekle cevap vermesi bir anda bu yeni işlemcilerin gündem olmasını sağladı. Duyurulduğu andan bu yana sürekli olarak konuşulan yeni seri AMD Ryzen 7 mimarili işlemciler performans değerleri ortaya çıktıktan sonra kısa süre içerisinde de piyasaya sürüldü.

Henüz yeni seri işlemciler olması AMD Ryzen 7 mimarisinin serilerinin de özelliklerinin ve kullanılacak olan sistemlerinin merakla takip edilmesine neden oldu. Peki AMD Ryzen 7 serilerinin özellikleri neler? AMD Ryzen 7 mimarisi hakkında bilmemiz gereken tüm noktalar neler? İsimlendirmeler nasıl yapılıyor? İlk seri ile başlayalım.

AMD Ryzen 7 1700 Tüm Özellikleri

Öncelikle yeni işlemlerin ilk modelini biraz ele alalım. Intel’in işlemcileriyle karşılaştırıldığı zaman kendisine karşılık gelen işlemci modelinden %46 oranında daha performanslı çıkan işlemcilerin öncelikle 8 çekirdekli olduğunu belirtmek gerekiyor. 8 çekirdekli olması zaten yeterli gelirken bunun dışında 16 Thread özelliğinin mevcut olması da işlemcilerin gerçekten yüksek bir performansa sahip olmasını sağlamakta.

Temel hız değeri olarak 3.0 GHz hız değerini sunan işlemcinin turbo boost teknolojisinde sunduğu hız değeri ise 3.7 GHz miktarına çıkış yapıyor. Bu hız değerleri ve 8 çekirdekli yapı Intel işlemcilerini bir nebze geride bırakmakta. Eski AMD serileri ile karşılaştırdığımızda ise bu model adeta performans canavarı. Temel hız teknolojilerinin dışında L2 ön bellek miktarı 4 MB L3 ön bellek miktarı ise 16 MB olarak geliyor. Toplamda 20 MB ön bellek değerine sahip olan serinin performansı da oldukça yüksek. Intel Kaby Lake 7700K serisine göre çok daha yüksek performanslı olan işlemcinin TDP değeri ise 65 Watt.

AMD Ryzen 7 1700 Soğutma Teknolojisi

Soğutma teknolojisinde ise seri Wraith Stealth soğutucularına sahip olan işlemci yeterli bir soğutma performansı sunmakta. Tabi 65 W değerinin de bu durumda etkisi oldukça fazla. Soğutucuların gürültü değerleri ise 28 dBa.

AMD Ryzen 7

AMD Ryzen 7 1700X Modeli

AMD Ryzen 7 mimarisinin giriş seviyesi olan 1700 işlemcilerinden sonra bir üst seviyede ise AMD Ryzen 7 1700X modeli kullanıcılara sunuluyor. 1700X işlemcilerinde ise biraz daha yüksek bir değer sunulmakta. Yine 8 çekirdekli bir işlemci olan seride yine ilk modelde olduğu gibi 16 Thread mevcut. Temel hız değeri olarak 3.4 GHz değerini sunan işlemciler maksimum güç ile çalıştıklarında ise 3.8 GHz hız değerine kadar çıkış yapabiliyor.

Bu işlemcilerin en büyük ayrıcalığı ise çarpan kilidinin olmaması Özellikle hız aşırtma işlemi için çarpan kilidinin olmamasıyla kolaylıkla hız artırımı yapılabilen işlemcilerin 4 GHz değerinin üzerine çıkabildiğini de biliyoruz. Fakat 95 W değerinde TDP değerinin olmasıyla beraber bu seride hız aşırtma sistemini kullanırken ısı değerine çok dikkat etmek gerekiyor. Kaldı ki çarpan kilidi olmasa da yanlış yapacağınız bir ayar ile işlemcilerin yanması olası bir durum:

AMD Ryzen 1700X Soğutucuları

Soğutucu teknolojisi konusunda ise yine Wraith soğutucu sistemlerini kullanan işlemcilerin kullandıkları soğutucu serisi ise biraz daha farklı bir seri. Wraith Spire modeli soğutucuları ile beraber gelen serinin soğutucu özelliklerinde ise RGB renk düzeninde ışıklandırma sunulduğunu da belirtelim. Kullanıcıların istediklerinde bu renk düzenini de değiştirme yetkisine sahip. Soğutucunun gürültü değeri ise 32 dBa değerinde. Tabi bu maksimum güç değerinde bu gürültü oranı sunuluyor.

AMD Ryzen 7

AMD Ryzen 7 1800X

AMD Ryzen 7 mimarisine sahip olan en üst seviye işlemci ise 1800X işlemcileri. AMD’nin şimdiye kadar ki en iddialı işlemcileri olarak gösterilen 1800X işlemcilerinin özellikleri de zaten bu durumu kanıtlıyor. Öncelikle bu modelinde 8 çekirdekli bir model olduğunu belirterek işe başlayalım. 8 çekirdekten maksimum performans alan işlemcilerin temel hız değeri ise 3.6 GHz değerinde. 3.6 GHz değerinde bir temel hız bile işlemcilerin ne kadar başarılı bir seri olduğunu gösteriyor.

Bunun dışında turbo hız değerinde 4 GHz miktarına kadar çıkış yapılabiliyor. Intel’in 6900K serisi işlemcilerinden %9 oranında daha başarılı olan işlemcilerin yine bir diğer avantajı da çarpan kilidinin olmaması. Çarpan kilidinin olmaması ile beraber işlemcilerin maksimum hız değerlerinin de epey yükselebileceğini ekleyelim. TDP değeri konusunda ise 95 W değerini sunan işlemcilerin toplamda 20 MB ön bellek miktarı da performans değerlerini arttırıyor.

1800X Soğutucu Sistemleri

Çarpan kilidi olmaması ve yeni mimarinin en hızlı işlemcilerinin olması yeni seride yer alan soğutucuların özelliklerinin de merak edilmesine neden oluyor. Yine Wraith soğutucularını gördüğümüz işlemcilerde Max model çok daha büyük ve ışıklandırmalı olduğunu da ekleyelim. Soğutma performansı da oldukça fazla olan Max soğutucularının maksimum performans değerlerinde bile yeterli bir performans göstereceği de düşünülüyor.

AMD Ryzen 7

AMD Ryzen 7 İsimlendirmeleri

Yeni seri işlemcilerin özelliklerinden sonra geçelim yeni mimaride nasıl isimlendirmelerin yapıldığına. Hemen isimlendirmelerin nasıl olduğundan bahsedelim.

M: Düşük güç tüketiminin öne çıktığı mobil model işlemci.

T: Yine düşük güç tüketiminin öne çıktığı fakat masaüstü olan işlemci modeli.

S: Düşük güç tüketimi ile gelse de beraberinde dahili grafik işlemcisi de olan işlemciler.

G: Grafik yongalı model.

H: Yüksek performansı temel alan güç tüketimini maks seviyeye getiren mobil işlemci.

U: Standart değerlere sahip olan mobil seri işlemciler

X: İşte en ilgi çeken isimlendirme serisi bu seri. İşlemcilerin maksimum güç değerine sahip olan işlemci modelleri olan işlemcilere verilen ismin en büyük ayrıcalığı ise çarpan kilitlerinin bulunmaması. Yani bu isimlendirmelerle beraber gelen işlemcilerde çarpan kilidi yer almadığı için kolaylıkla hız aşırtma teknolojisi de kullanılabiliyor. Tabi yine de işlemcilerin tüm değerlerini düzenli bir şekilde kontrol ederek hız aşırtma teknolojisini gözden geçirmeniz gerekmekte. Yani belli başlı değerler bu serilerde de oldukça önem verilen konular.

Yorum yapın