Akıllı Televizyonlar Ne Kadar Güvenli? Neden Güvenlik Sorunu Var?

Akıllı telefonlarla beraber başlayan akıllı ürün furyası akıllı saatler ve hemen arkasından gelen akıllı televizyonlarla beraber devam ediyor. Sürekli olarak yeni bir ürünün daha eklendiği pazarda son dönemde en çok tartışmalara neden olan konu ise akıllı televizyonlar. Samsung, LG ve Sony gibi dev markaların öncülüğünü yaptığı akıllı televizyon dünyası oldukça ilgi çeken bir dünya olarak ele alınıyor. İlk çıkış yaptığı yıllarda da akıllı televizyonlar gerçekten teknoloji dünyasının en çok tercih edilen ürünleri arasında gösterilmeye başlandı. İşletim sistemine sahip olduğu için uygulama çalıştırabiliyor olması, bunun aynında sosyal medya uygulamalarına bile izin veriyor olması gibi ekstra birçok nokta nedeniyle akıllı televizyonlar tercihen akıllı telefonlarda hemen sonra gelen ürünler olmuştu.

Ekran Kalitesinden Çok İşleve Önem Veriliyor

Hatta son dönemde elde edilen satış raporlarına baktığımızda akıllı televizyonların görüntü kalitesinin ikinci plana geçtiği ve televizyonlarda çözünürlük ya da ekran kalitesinin dışında televizyonların işlevleri ön plana çıkmaya başladı. İnternete bağlanan, sosyal medya kullanımına izin veren, uygulama kullanımına izin veren kısacası akıllı olan televizyonlar daha çok tercih ediliyor.

Akıllı televizyonların bu şekilde kullanım oranlarının sürekli olarak artış göstermesine karşın geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan yeni haberler akıllı televizyonların aslında bambaşka sorunlar ile gündeme gelebileceğini gösterdi. Son haberlerle beraber akıllı televizyonların sadece ekran özelliklerinin ya da işletim sistemi özelliklerinin öne çıkmadığını söylemek gerekiyor. Bunun dışında artık akıllı televizyonların güvenlik kısmı da tartışmalara konu oldu.

akıllı televizyon

Akıllı Televizyonlar Neden Güvenli Değil?

Akıllı televizyonların güvenli olup olmadığı sürekli olarak tartışılıyor. Doğrudan akıllı televizyonlar güvenli mi sorunu sormak bu nedenle gereksiz. Her akıllı televizyon için geçerli olmasa da büyük bir çoğunluk için gerçekten akıllı televizyonların güvenli olmadığını biliyoruz. Asıl soru ise akıllı televizyonların neden güvenli olmadığı. Bu noktada da hem güvenlik analistlerinden hem de güvenlik uzmanlarından çeşitli açıklamalar var.

Öncelikle akıllı televizyonların işletim sistemleri sayesinde internet kullanımı yapabiliyor olması akıllı televizyonlarda güvenlik sorunu oluşmasının ana nedeni bunu belirtelim. Fakat tek neden bu değil. Bunun dışında güvenlik analizcilerinin yaptıkları araştırmalara göre akıllı televizyonlara çok basit bir şekilde hacklenebileceği belirtiliyor. Kötü niyetli kişiler tarafından kullanılacak olan alıcılarla beraber akıllı televizyonlarda güvenlik sorununuz ortaya çıkabileceği açıklanıyor.

Güvenlik uzmanları tarafından yapılan açıklamalara göre hackerlar bu şekilde televizyonlarda işletim sistemini yönetme yetkisine ulaşabiliyor. Bu şekilde televizyonun kamerasından tutunda mikrofonlarına kadar hemen her ögesi kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılabileceği de belirtiliyor. Kısacası tüm bunları üst üste koyduğumuzda akıllı televizyonlarda ciddi güvenlik açıkları olduğunu söylemek yanlış olmaz.

Akıllı Televizyonlarda Nasıl Güvenlik Sağlanır?

Akıllı televizyonlarda güvenlik sağlamak için ise kullanıcıların alabilecekleri bazı önlemler var. Bu önlemlerden ilki akıllı televizyonları sürekli olarak güncellemek. Sürekli olarak güncellemeleri yükleyerek markaların akıllı televizyonlardaki açıkları kapattıkları yazılımları almanız mümkün. Güvenliği sağlama konusunda kullanıcıların atacakları ilk adımlardan birisi bu. Bunun dışında kullanıcıların kullanmadıkları sürece akıllı televizyonlarını internete bağlı tutmamaları gerektiği belirtiliyor. Sürekli internet bağlantısı açık olan akıllı televizyonlar daha ciddi güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalabiliyor. Bu gibi bir sorun ile karşılaşmamak için sadece kullanmak istediğiniz zamanlarda akıllı televizyonlarınızın internet bağlantısını yapmanız öneriliyor. Fakat buna karşın akıllı televizyonlarda tam anlamıyla güvenlik sağlamak mümkün mü? Bu konu hala tartışılan konulardan bir tanesi.

Yorum yapın