Akıllı Telefonlarda Dayanıklılık Sertifikaları Ve Özellikleri?

Akıllı telefonlarda dayanıklılık konusu sadece tüketicilerin değil markalarında son dönemde bir hayli önem verdiği konuların başında gelmeye başladı. Hatta öyle ki artık akıllı telefon modellerinde ilk bakılan kriterler arasında dayanıklılıkları geliyor. Dayanıklılık konusunda ise alışılagelmiş çizilmelere karşı, düşmelere karşı gibi kriterler değil bunun dışında suya, toza ve çamura karşı dayanıklılık konuları gündeme gelmeye başladı. Aslında bir akıllı telefonun suya ve benzeri etkilere dayanıklı olması ilk etapta oldukça ilginç gelse de şimdilerde bu özelliğin bulunmadığı akıllı telefonlar garipseniyor.

Özellikle amiral gemisi modellerde birçok markanın su, toz gibi etkilere karşı ekstra dayanıklılık sunduğunu da biliyoruz. Suya ve toza karşı dayanıklı akıllı telefonların bu şekilde ortaya çıkmasıyla beraber ise bazı yeni terimlerde teknoloji dünyasında sıkça kullanılmaya başlandı. Şimdi bu terimler neler? Daha detaylı ele alalım.

Dayanıklılık Sertifikaları ve Akıllı Telefonlara Getirdiği Özellikler

İlk olarak akıllı telefonlarda en çok kullanılan dayanıklılık sertifikaları üzerinden ana mantığı anlatmaya çalışalım. Aslında sistem bir nevi telefonlara derecelendirme vermekte. Şöyle ki verilen bu sertifika ile telefonun suya ve toza karşı dayanıklılık derecesinin ne kadar olduğunu tespit edebiliyorsunuz. Yani doğrudan telefonun dayanıklılık notları belirtilmiş oluyor. Şimdi en çok yer verilen sertifikalar arasında gösterilen IP67 ve IP68 dayanıklılık sertifikaları üzerinden derecelendirmeyi anlatalım.

Şöyle ki mesela IP68 sertifikasında “6” ile gösterilen ilk kısım toza karşı akıllı telefonun güvenliğini gösteriyor. Bu sertifikaya sahip olan akıllı telefonlarda toza karşı ekstra bir koruma sunulduğunu belirtelim. Yani aşırı tozlu ve rüzgarlı havalarda bile telefon tozdan etkilenmeyecek şekilde tasarlanmış anlamına gelmekte. Aynı durum IP68 içinde aynen geçerli.

Zaten IP68 dayanıklılık sertifikasında da toz dayanıklılık derecelendirmesinin “6” olduğunu görebiliyoruz. Peki ilk basamak toza karşı dayanıklılık ise ikinci rakam neyi ifade ediyor. Tabi ki tahmin edebileceğiniz gibi ikinci rakamda akıllı telefonun suya karşı dayanıklılığını göstermekte. IP67 sertifikasında suya karşı dayanıklılık konusunda 1 metreye kadar akıllı telefonun suya dayanıklı olduğunu da belirtelim.

Eğer ki 1 metrenin üzerinde bir suya sokarsanız bu sertifikaya sahip olan akıllı telefonda su geçirmeye başlıyor. Tabi ki markalara göre farklılık göstermekle beraber genelde 1 metre suyun üzerinde suda akıllı telefonların bu sertifikalarda sudan zarar gördüklerini de belirtelim.

Bunun dışında bir başka dayanıklılık sertifikası olan IP68 sertifikasında ise akıllı telefonunun suya karşı ekstra bir koruma potansiyeli olduğunu belirtelim. Samsung’un Galaxy S7 serileriyle beraber yaygınlaşan suya dayanıklılık sertifikasında toza karşı aynı derecede koruma sağlansa da bir önceki sertifikaya göre suya dayanıklılık konusunda ise 1 metreden 1,5 metre suya kadar dayanıklılık sunulduğu belirtiliyor. Üstelik bu sertifikada 30 dakikaya kadar su geçirmezlik özelliği bulunuyor. En büyük örnek ise Samsung Galaxy S7 Edge serisi.

Diğer Akıllı Telefon Dayanıklılık Sertifikaları

Bu noktada her ne kadar IP67 ve IP68 suya ve toza karşı dayanıklılık sertifikalarını görüyor olsa da aslında sadece bu alanda suya ve toza karşı akıllı telefonlarda yer alan tek koruma türü bu değil. Bunun dışında başka derecelendirmelerde var.

Toza karşı maksimum 6 derecede koruma mevcut. Suya karşı da ise 1 derecesin sadece damlayan sulara karşı. 2 derecesinde yine biraz daha yoğun damlayan suya karşı, 3 su püskürtmelerine karşı akıllı telefonların dayanıklı olması anlamına geliyor. 4 derecesi ise akıllı telefonlarınızın su sıçramalarına karşı (yağmur dahil) korumalı olduğunu gösteriyor.

5 ise suya düşmelere karşı kısa süreli koruma bulunduran akıllı telefonlar anlamına geliyor. Zaten diğer serileri yukarı da anlattık. Tüm bunlarla beraber akıllı telefonlarda yer alan dayanıklılık sertifikalarının ana yapısının bu şekilde olduğunu belirtelim.

Yorum yapın