Açık Emar (Open MR) Teknolojisi Nedir?

Hastalara daha iyi hizmet verebilmek, teşhis ve tanıları doğru olarak yapabilmek için sağlık sektörü sürekli olarak teknolojik gelişmeleri yakından takip etmektedir. Manyetik Rezonans kelimesinin baş harfleri alınarak kullanılan MR, vücuda radyo frekansı dalgası verilerek görüntülerin elde edilmesi için kullanılan teknolojiye verilen isimdir. Vücuda verilen radyo frekansları hiçbir zararlı ışın içermez. MR yapılırken hastalar herhangi ağrı ya da acı hissetmezler. Teşhis amacıyla kullanılan MR seçenekleri ikiye ayrılır. Kapalı emar kullanılırken hasta dar bir tünele yatırılır ve gürültülü bir ortamda hareketsiz olarak bekletilir. Bu süre 20-45 dakika arasındadır. Açık emar (Open MR) kullanılırken hastanın herhangi bir tünel içerisinde bulunmasına gerek yoktur. Hastanın konforu için geliştirilen açık emar (Open MR) teknolojisi sayesinde, vücudun görüntüsü kusursuz bir şekilde elde edilebilir.

Açık Emar (Open MR) Nedir?

Kapalı emar, nispeten gürültülü ve kapalı bir tünelde gerçekleştirilirken; açık emar (Open MR), üç tarafı açık, ferah ve konforlu bir şekilde kolayca çekilebilir. Kapalı alan korkusu ya da anksiyetesi olan hastaların kullanımı için tasarlandığı gibi, aynı zamanda çocuklar ve kilo problemi olan hastalar için de oldukça kullanışlıdır. Aynı zamanda nefes darlığı çeken hastalar da açık emar teknolojisini kullanmaları tedirginliklerini gidermek için oldukça kullanışlıdır.

Açık emar (Open MR) çekilirken hastanın uzun süre sırtüstü yatmasına gerek kalmaz. Kapalı alanda ve gürültülü bir ortamda kımıldamadan beklemesine ihtiyaç duymaz. Yan yatarak ya da oturarak açık emar (Open MR) çekilmesi mümkündür. Kapalı emar çekilirken hasta tek başınadır fakat açık emar (Open MR) çekildiği sırada yanında refakatçi bulunabilir. Açık emar (Open MR) çekilirken hasta sıkılmamak için müzik dinleyebilir, kitap okuyabilir, çok hareket etmemek şartıyla kımıldayabilir. Yanında bulunan refakatçisi ile konuşabilir ve böylelikle kendisini daha güvende hissedebilir.

TESLA Açık Emar (Open MR) teknolojisi sayesinde ülkemizde kullanılmaya başlanılan cihaz sayesinde, hastalıkları teşhis etmek için kullanılmaya başlaması ile birlikte yüksek çözünürlükte görüntüler elde edilmesi daha kolay hale gelmiştir. Titreşimlerden etkilenmeyen yapısı ile oldukça rahat bir kullanım olanağı yaratan TESLA açık emar (Open MR) cihazı kusursuza yakın görüntü kapasitesi sayesinde sıkça kullanılmaktadır. Sürekli hareket halinde olan karın bölgesindeki organlar ve göğüs kafesinin net görüntüsü elde edebilmesi için, hareketten etkilenmeyen açık emar (Open MR) teknolojisi mevcuttur.

Daha hassas görüntüleri yakalayan Phased Array teknolojisi, görüntülerdeki titreşimi minimuma indirir. Hızlı sekans teknolojisi ile birlikte kapalı emarda yapılan tüm tetkiklerin yapılmasına olanak sağlar.

Açık Emar (Open MR) Nasıl Çekilir?

Büyük bir mıknatıs tarafından gönderilen radyo frekanslarının vücuttaki moleküllere çarpması sonucunda kusursuz bir görüntü elde etmek için kullanılan açık emar (Open MR), konforlu yapısı sayesinde gün geçtikçe daha çok kullanılan bir yöntem haline geliyor. Açık emar (Open MR) istenilen vücut alanının görüntülerini 5 mm olarak uzunluğunda ve genişliğinde fotoğraflarını çekerek teşhiste büyük bir kolaylık yaratıyor. Kapalı bir ortamda, 60 cm yükseklik ve 190 cm uzunluğunda tünel diye adlandırılan alanda yaklaşık yarım saati bulan kapalı emar çekimleri sırasında hastanın hareketsiz bir şekilde kalması isteniyor. Açık emar (Open MR) kullanılırken ise böyle bir durum söz konusu değildir.

Kapalı emar cihazına girmeleri önerilmeyen hastalar kolaylıkla açık emar yaptırabilir. Diz, kol, kalça protezi olan hastalar güvenli bir şekilde emar çekilebilir. Vücudunda plak ya da vida bulunan hastalar da aynı şekilde kolaylıkla uygulanabilen açık emar (Open MR) ile vücudunda tetkik yapılmasına olanak sağlar.

Sayısı gün geçtikçe artık MR merkezlerinde, açık emar (Open MR) fiyatları değişiklik gösterir. Açık emar (Open MR) fiyataları arasındaki farklılığın sebebi, cihazların teknolojik altyapılarına göre değişebilmektedir. SGK ile anlaşması bulunan hastanelerde açık emar ücreti 100 TL civarındadır. Hastanın sosyal güvencesi bulunmuyorsa açık emar (Open MR) fiyat bakımından 200 TL ila 2000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Açık emar (Open MR) çekilmesi süreleri de aynı şekilde kullanılan emar cihazının kapasitesi dahilinde farklılık olabilir. Açık emar fiyatları şehirden şehre farklılık gösterebilir. İlaçlı açık emar yapıldığı zamanlarda ilaveten 100 TL civarı ilaç ücreti karşılığında yapılması mümkündür.

Cihazın kalitesinde göre 10 ila 20 dakika arasında görüntülenme yapılabilmektedir. Her yaştan hastanın kolaylıkla kullanabileceği cihazlar sayesinde görüntüler kolaylıkla alınabilmektedir. Oldukça ferah bir ortamda, gürültüsüz bir şekilde uygulanabilen açık emar (Open MR) sayesinde bebekler de bu yöntemden faydalanabilir.

Yorum yapın