10 nm Üretim Süreci Nedir? Akıllı Telefonlar İçin Önemi Ne?

Gelişen teknoloji üretim teknolojilerinde de birçok konuda değişimler yaşanmasına neden oluyor. Özellikle son dönemde akıllı telefonlar için geliştirilen üretim teknolojileri daha önce benzerine pek fazla rastlamadığımız teknolojileri otaya koyuyor. Bu alanda en çok merak edilen konulardan birisi de mobil işlemcilerin üretim aşaması.

Zira aslında akıllı telefonların en önemli bileşenlerinden biri olarak gösterebileceğimiz mobil işlemciler için son dönemde hiç olmadığı kadar gelişmiş üretim teknolojileri de kullanılmakta. Bu sayede hem akıllı telefonların içerisinde yer alan teknolojiler değişim gösteriyor. Hem de akıllı telefonların yapabileceklerinin sınırları değişiyor.

Konuyu biraz daha açmak gerekirse aslında akıllı telefon üretim sürecinde kullanılan teknolojiler nanoteknoloji olarak geçmekte. Mini devreler, mini çipler ve daha birçok bileşenin yerine getirildiği üretimlerde yeni keşfedilen bir teknoloji de sadece akıllı telefon üretimini değil sistemini ve teknolojisini de değiştiriyor. İşte bunlardan birisi de işlemci alanında yeni yeni uygulanmaya başlayan 10 nm üretim sistemi.

Peki Nedir 10 nm üretim Süreci?

Bunun için öncelikle nm kavramını açıklamamız gerekecek. Nm kavramı doğrudan işlemci üzerinde yer alan transistörler ile ilgili bir kavram. İşlemci üzerinde yer alan binlerce transistörün birbirine olan uzaklığını göstermek için kullandığımız birim ise nm. Mesela 20 nm teknolojili bir işlemci de transistörlerin yan yana dizilimlerinde yer alan aralarındaki boşluğun 20 nm miktarında olduğunu belirtmiş oluyoruz. Tabi nm değerinin burada bir ölçü birimi olduğunu da belirtelim. 1 milimetrenin milyonda biri olarak gösterilen nanometrenin ne kadar küçük olduğunu bu şekilde anlayabiliriz.

İşte 10 nm üretim dediğimizde de aslında işlemci üzerinde bulunan transistörlerin yan yana mesafesinin 10 nm kadar daraltılmış olduğunu belirtiyoruz. Peki neden 10 nm üretim bu kadar önemli? 20 nm üretimine göre ne farkı var? Aslında bu sorunun vebanı da oldukça basit. İşlemci üzerinde yer alan transistörler arasındaki mesafe ne kadar azalırsa bir nevi o kadar çok transistörü sisteme dahil edebiliyorsunuz.

Ayrıca bu durum çalışma mantığına göre performans artışı da yakalanmasını sağlıyor. Üstelik sadece performans artışlarından da bahsetmek yanlış olur. Bunun dışında tasarım konusunda da 10 nm üretim ile üretilen işlemcilerin katkısı oldukça büyük.

Zira şöyle düşünelim işlemci bu teknoloji ile beraber ne kadar küçük boyutlara inerse o kadar çok alanda kazan sağlanır. Haliyle bu durumda da parçanın alacağı yük, kaplayacağı alan yani bir nevi parçanın masraflarını da en aza indirilmiş olunuyor. Bu nedenle Samsung dahil birçok teknoloji devi işlemci üretimlerinde 10 nm üretim sistemini kullanmaya çalışıyor.

Peki Akıllı Telefonlar İçin 10 nm Üretin Neden Önemli?

Şöyle ki 10 nm üretim ile beraber artık işlemciler çok daha küçük bir tasarıma sahip olabiliyor. Tasarımın küçük olması ve tabi ki aslında çok daha ince olması akıllı telefonların doğrudan tasarım detaylarını da etkilemiş oluyor. Aslın bu durum şöyle de değerlendirilebilir akıllı telefonların en önemli bilişenlerinden biri olan işlemcileri daha ince tasarladığımız da doğrudan akıllı telefonun kasa tasarımını da inceltebiliyoruz ve bu durumda zaten telefonun çok daha tercih edilmesini sağlıyor.

Diğer bir nokta ise performans noktası. Zira 10 nm üretim ile üretilen mobil işlemciler çok daha yüksek performans değerlerine sahip olabiliyorlar. Bu sayede akıllı telefonların burası çok önemli çok daha az enerji tüketirken çok daha fazla performans vermesi sağlanıyor. Yani bir nevi akıllı telefon daha da güçlenirken pil süresi daha da artıyor.

Yorum yapın