Türkiye’de Diyabet Teknolojilerinin Gelişimi

Ülkemizde diyabet hastası olan kişilerin sayısı azımsanmayacak kadar fazladır. Fakat bu alanda yani diyabet alanında yapılan teknolojik ürünlere baktığımız zaman dünya standartlarının altında olduğumuzu görüyoruz. Bunun asıl sebebi ise; ürünlerin maliyeti ve yurtdışından getirme aşamasında yaşanan zorluklardır.

Türkiye’de Diyabet Teknolojileri Kategorileri

Ülkemizde diyabet teknolojileri farklı kategoriler altında incelenmektedir. Bu kategorilerin kullanılan ürün bazlı olarak ayrım gösterdiğini söyleyebiliriz. Türkiye’deki diyabet teknolojileri ise şu şekildedir:

-İğne yer almayan insülin kalemleri,

-İğnenin yer aldığı insülin kalemleri,

-Sürekli glikoz ölçüm monitörü (CGMs)

-Kan şekeri ölçümü için kullanılan cihaz ve stripler

-Anlık glikoz ölçümü (FGM)

-Kan almadan şeker ölçümü yapan cihazlar

-Uzaktan takip sistemleri

-İnsülin pompaları

İnsülin Kalemi Teknolojisi

Ülkemizdeki insülin kalemlerine baktığımız zaman iğneli ve iğnesiz olmak üzere iki çeşit insülin kalemi olduğunu görüyoruz. İğne kullanılan insülin kalemlerinin renkli olma özelliğine sahip olması ve buçuklu olarak üretilen modellerinin yer alması bu alanda yapılan en büyük değişikliklerin arasında yer alıyor. Eskiden diyabet hastaları insülin enjektörleri kullanıyordu veya insülin iğnelerini kaynatıyordu. Bu kişiler için insülin kalemleri son derece önemli bir teknolojidir.

Son yıllarda ülkemizde aktif bir pazarlama şekli olarak iğnesiz insülin kalemlerinin yer aldığını söyleyebiliriz. Comfort-in ve Injex tarafından üretilen iğnesiz insülin kalemleri bu kategoriye bir örnektir. Fakat iğnesiz enjeksiyon yöntemleri doktorlar tarafından çok fazla önerilmemektedir. Bu yöntemde insülinin emiliminin iyi olmadığı düşünülüyor. İğne fobisi gibi durumlar yaşayan kişilerin dışında bu yöntem önerilmemektedir. Bazıları bu yöntemi kullanmanın ağrısız bir yöntem olduğunu düşünüyor. Fakat bu yöntemde insülin yapılan yerlerde farklı problemler görülebilmektedir.

Kan Şekeri Ölçüm Cihazları

Kan şekeri ölçüm cihazları teknolojileri bakımından gerçekten son derece zengin bir ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. Fakat bu alanda da bazı problemler yaşandığını görüyoruz. Özellikle Uzakdoğu’dan ülkemize giren bazı cihazların iyi bir şekilde denetlenmediği için yanlış sonuçlar gösterdiğini görebiliyoruz.

Ülkemizde kan şekeri ölçüm cihazları arasında gerçekten iyi sonuç veren bazı markalar bulunmaktadır. Ölçüm cihazlarından alacağınız zaman Roche, Abbott ve Bayer gibi markaları tercih etmeniz en doğru sonucu almanıza yardımcı olacaktır.

Sürekli Glikoz Ölçüm Monitörleri

Sürekli glikoz ölçüm monitörleri diğer bir adıyla CGMs’ler, deri altınızda yer alan sıvının değerini ölçer ve size kan şekeriniz hakkında bilgi verilir. Verilen bu bilgiler anlık olarak veya 15 dakika gecikmeli şekilde verilebilmektedir. Bu gecikmenin sebebi ise; insan vücudunun çalışma prensibidir. Yemek yediğiniz zaman besinlerden çıkan şekerler ilk olarak kanınıza giderken sonrasında deri altınızdaki sıvınıza gidiyor. Bunun için belli bir süre geçmesi gerekiyor. Bu zaman farkı da geçmesi gereken süreden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde Medsalus ve Medtronic gibi markaların CGMs’lerini görebilirsiniz. Medsalus tarafından üretilen cihazlar maksimum  dakikalı gecikmeli olarak gösterebilirken Medtronic tarafından üretilen cihazların 15 ile 20 dakika arasında gecikme ile gösterdiğini söyleyebiliriz. İki firmanın da sahip olduğu mühendislikle beraber algoritmanın değişmesi sebebiyle süre farklılıkları ortaya çıkmaktadır.

Bu alanda Dexcom firmasının ürettiği cihazlara bakarsak kişinin kan şekeri değerleri, kan şekeri gidişatına göre tespit ediliyor ve oldukça başarılı tespitler yapılıyor. Maliyet bakımından da Dexcom’un diğer iki markaya göre daha önde yer aldığını görebilirsiniz. Maliyeti yüksek olsa da sunduğu imkanlar özellikle diyabet hastalarının hayatını kolaylaştıracak türdendir.

Yorum yapın