Herkesin bir takvim uygulamasına ihtiyacı var. Mesleğiniz, okul yaşantınız, aileniz veya hobiniz fark etmez, vaktinizi iyi organize etmeniz gerekli ve akıllı telefonunuz artık hep sizin yanınızda. Android, iOS ve Windows telefonların dahili takvim uygulamaları ile gelmeleri şaşırtıcı değil. Fakat bu basit araçlardan çok daha gelişmiş seçeneklere sahip uygulamalar mevcut.
Android ve iOS için altı adet takvim uygulaması, sizin için Android ve iOS platformlarında desteklenen altı farklı takvim uygulamasını test ettik. Bunlardan beş tanesi lüks sayılabilecek, 10 – 15 TL aralığındaki uygulamalar. Ayrıca ücretsiz ve iki platformda da çalışabilen Google Takvim uygulamasına da yer verdik. En önemli soru aslında şu: Dahili uygulamalar dururken alternatiflere yönelmek gerekli mi? Cevap kişiden kişiye değişebilir, zira takvim uygulamalarını kullanarak görev yönetmek söz konusu olduğunda herkesin ihtiyaçları farklılaşıyor. Örneğin yakın gelecek planlarını Apple Watch’ları üzerinden görüntüleyenlerin sayısı hiç de az değil. Bazıları takvim uygulamasının mümkün olduğunda basit olmasını isterken, profesyonel etkinlikleri organize edenler, uygulamalarının kapsamlı olmasına özen gösteriyor. Yazımızda her tipteki kullanıcı için önerilerimiz ve ipuçlarımız olacak.
Görev karmaşasının ortasında düzenli olabilmek
Takvim uygulamalarının karmaşık olması sizin de kafanızı karıştırabilir. Dolayısıyla ilk test kategorimizi kullanım basitliğine ayırdık. Yazımızdaki tüm uygulamalar birden fazla takvimi aynı anda idare edebiliyor. Ayrıca farklı stil ve temalarda geliyorlar. Standart paketler günlük, haftalık ve aylık olarak görev ve etkinlikleri gösteriyor. Yine de uygulamaların birbirinden ayrıldıkları noktaları yakalamak oldukça kolay. Örneğin aCalendar+ uygulaması alışıldık takvim görüntüsünden şaşmazken, Fantastical 2 oldukça özgün görünüyor: Ekranın üst kenarı kompakt bir ay veya haftalık plana ev sahipliği yapıyor. Alt tarafta ise ilgili günün etkinlikleri gösteriliyor. Geçmişte kalan her şey gri renkte, yaklaşmakta olan etkinlikler ise farklı renk kodları ile gösteriliyor. Genel olarak listedeki iOS uygulamaları daha dar bir vakit aralığını gösteriyorlar ve daha az küçülüyorlar. Örneğin bilindik sütun görünümün aksine Calendars 5 adlı uygulama, haftalık görünüm için satır bazlı bir tema kullanıyor. Bu cesur görünüm göze de güzel geliyor. Fakat çoğu kullanıcı okunabilirlik sıkıntısı çekecektir. Neyse ki listemizdeki tüm uygulamalar günlük etkinlikler ile gelecek etkinlikleri farklı görseller halinde sunuyor. Ayrıca her biri etkinlikle ilgili ek bilgileri de veriyor ki bu bilgilere konum da dahil. Daha kişiselleştirilebilir seçenekler arayanlar Android uygulamalarına yönelmeliler. Zira bu uygulamalar görünüm, tema ve yazı tiplerini dahi ayarlayabilmenize imkan sağlıyor. Temiz bir takvim kadar önemli olan başka bir etmen de yapılacak görevlerin sade bir şekilde, sizi zora sokmadan gösterilmesi. Google Takvim’in iOS sürümü haricinde, incelediğimiz tüm uygulamalar planlama widget’larına sahipler. Yani uygulamayı açmadan planlarınıza erişebiliyorsunuz. Ayrıca hatırlatıcı özellikler ile bildirim gönderilmesini de sağlayabiliyorsunuz. Bu arada, Google Takvim’in görev planlayıcısının “Hatırlatıcılar” bölümünde olduğunu hatırlatalım. Digical+ uygulamasında görev planlama fonksiyonu bulunmuyor. Diğer uygulamalar ise liste ve tikler şeklinde bir görünüm olarak sunuyorlar. Bu fonksiyonu söz konusu olduğunda Calendar PRO 2 listenin en tepesinde yer alıyor. Görev planlayıcısının yanı sıra, yan görevler ve öncelikler gibi özelliklere de sahip.
Etkinlikleri hızla oluşturabilmek
Bir takvim uygulamasının vaktinizi çalmaması gerekir, yani en önemli ikinci kategori uygulama hızı olmalı. Geliştiriciler de bu gerçeğin farkında olduklarından, takvim uygulamalarına arama çubukları ve benzeri kısayollar ekleyerek öğelere ulaşımı kolaylaştırdılar. Standart sayılabilecek bir öğe de “+” butonu. Bu buton ile hemen her uygulamada tek parmak hareketiniz ile yeni bir etkinlik oluşturabiliyorsunuz. Ücretsiz Google Takvim, bu konudaki performans lideri. Uygulama, girdilerinize göre akıllı öneriler sunuyor, uygun konumları listeliyor ve muhtemel katılımcıları listeleyebiliyor. Ayrıca her bir boşluğu ve detayı tek tek doldurmak yerine bir cümle halinde hatırlatıcı planlamalar da yapabiliyorsunuz. Örneğin “Yarın halı saha maçını unutma!” yazarak hatırlatıcıyı açabilirsiniz. Google Takvim bu tarz cümlelik hatırlatmaları da oldukça başarıyla gerçekleştiriyor. Fakat diğer Android uygulamalarında bu özellik eksik.
Ses ile kullanım ve sözlü giriş
Etkinliklerinizi sesli olarak, yazmaktan daha hızlı oluşturabilirsiniz. Elbette İngilizce konuşmanız gerekecek. Teorik olarak Android ve iOS uygulamalarının konuşma asistanları size bu konuda yardımcı olmalılar. Fakat testlerimiz bize bu konuda henüz yeteri kadar ilerleme kaydedilmediğini gösterdi. Oldukça akıcı bir İngilizce ile de olsa çoğu zaman takvim uygulamalarına erişimde dahi sıkıntı yaşadık.
iOS söz konusu ise Siri’yi kullanarak basit komutlarla takviminizi doldurmaya çalışabilirsiniz. Fakat uzun ve komplike cümlelerde sıkıntıya düşmeniz olası. Örneğin “Yarın maç var unutma!” cümlesi Siri’nin kafasını karıştırmaya yetiyor. Ek olarak haftanın günleri için ayrı planlamaları tek adımda gerçekleştiremiyorsunuz. Google bu konuda biraz daha insaflı. Uygulamaların sesli komutlarla doğrudan iletişim kurmasına izin veriyor. Fakat bu özelliğin, sesli komutları algılama konusunda herhangi bir pozitif etki yaptığını zannetmeyin. Aynı şekilde sıkıntılar çekmeniz olası.
İşiniz ve boş vaktinize göre etkinlik önerileri
Etkinlik yönetimi aslında bir tür alışkanlık. Günlük rutinlerini klasik bir şekilde planlamak ve kaydetmek isteyenler Android ve iOS’un dahili uygulamalarını kullanmaya devam edebilirler. Daha fazla özelliğe herhangi bir ücret ödemeden kavuşmak isteyen kullanıcılar ise Google Takvim’i denemeliler. (Google Takvim hem iOS hem de Android platformunu destekliyor.) Doğal olarak Google Takvim, G-Mail hesabı olanlar için de oldukça uygun bir seçenek. Klasik takvimleri seven kullanıcılar için aCalendar+ harika bir seçenek. Business Calendar PRO 2 ise iş ile ilgili etkinlik ve planları ismine yaraşır şekilde yönetebiliyor. Girdiler konusunda en fazla fonksiyonu da Calendar PRO sağlıyor. Ek olarak ağ bağlantılı planlama yöneticisi de üst düzey çalışıyor. Yani toplantılarını yüksek fonksiyonellik ve kullanılabilirlik ile yönetmek isteyen Android kullanıcıları için ideal bir alternatif. Söz konusu işletim sistemi iOS ise, Calendars 5 en başarılı takvim uygulaması olarak göze çarpıyor. Fantastical 2 kullanıcıları klasik işlev ve görünümlerden feragat etmeliler. Uygulama geliştiricileri yepyeni bir görünüm oluşturmuş ve Apple Watch desteği gibi egzotik özellikler eklemişler.