Güneş Paneli Türleri Nelerdir

Güneş Panelleri güvenilirdir, hareketli parçaları yoktur, yel değirmenleri gibi mekanik aşınmaya ve yırtılmaya maruz kalmazlar, bu nedenle çok dayanıklıdırlar ve onlarca yıl boyunca kesintisiz hizmet verebilirler. Ayrıca, güneş panelleri kendi aralarında gruplara ayrılırlar. Bu gruplar;

Monokristal güneş panelleri

Monokristal güneş panelleri, geleneksel siyah veya koyu mavi renk tonuna sahiptir. Bu tür paneller bir alüminyum çerçeve ile çerçevelenir ve darbeye dayanıklı camla kaplanır. Monokristalin güneş panelleri sadece saf silikondan yapılır. Saf silikon eriyiği, tohumla temas ettiğinde yavaşça katılaşır, böylece yaklaşık 20 cm çapında ve 2 metreye kadar uzunlukta bir silikon tek kristalinin silindirik bir dökümünü üretir. Elde edilen saf silikon külçe, her biri yaklaşık 300 um kalınlığında gofretlere ayrılır. Bu elemanların verimliliği % 19’a ulaşır, çünkü, bu çoklu yapıda atomlar, elektronlara sırasıyla daha yüksek hareketlilik sağlayacak şekilde düzenlenir ve bunlardan gelen panelleri daha yüksek enerji verimliliği gösterir.

Polikristal Güneş Panelleri

Parlak mavi renkte polikristalin güneş panelleri, tek kristalli olanlardan belirgin şekilde daha ucuzdur. Elementler tek bir silikon kristalinden yapılmaz, bu nedenle, panel içinde silikon atomları rastgele oluşturulur. Ayrıca, yeni panellerde polikristalin, panelin ortalama verimliliği % 13-15 civarındadır. Bununla birlikte, geniş bulunabilirliği nedeniyle, bu tür unsurlar, güneş enerjisine mümkün olduğunca ucuza erişmek isteyen tüketiciler arasında çok yaygındır.

Polikristalin elementlerin büyük eksi, nakliye sırasında aşırı kırılganlık göstermeleridir. Maksimum hizmet ömürleri 25 yıl kadar bilinmektedir. Polikristalin elementlerin endüstriyel üretim süreci zamanla gelişir, bu nedenle gelecekte verimlilik açısından tek kristal olanları yakalayacakları umudu vardır.

İnce Film Güneş Panelleri

İnce film güneş panellerinin üretimi, tek kristal ve polikristalin silikondan daha ucuzdur. Bunlar, küçük katlanabilir güneş panelleri şeklinde aletler için kamp seyahat şarj cihazlarının üretiminde zaten kullanılan polimer filmlere, amorf silikon, alüminyum, kadmiyum tellürür ve diğer yarı iletkenlere dayanmaktadır. Bu tip paneller, aynı güce sahip kristal olanlardan 2,5 kat daha büyük bir alana sahiptir, ancak bulut örtüsü sırasında ortam ışığına sahip bulutlu havalarda bile çalışabilir ve paneller sadece binanın çatısına değil, aynı zamanda duvarlarda da kullanılabilir.

Bu nedenle, ince film panellerin kullanımı, yerleştirilmesi için gerekli alan mevcut olduğunda nispeten büyük güneş enerjisi santrallerinin yapımında da kullanılabilir. Günümüzde ortak bir ağa elektrik sağlayan şebeke bağlamalı invertörlerle endüstriyel ölçekte çalışan sistemlerde özellikle popüler olan ince film panellerdir. Bu sistemler, geleneksel tek kristal ve polikristalin panellerle kullanılan sıradan evlerden farklı bir yüksek voltaj kontrolörü ve özel bir invertör gerektirir.

Not: İnce film amorf silikon güneş panellerinin ortalama verimliliği % 7 olmasına rağmen, tüm güneş panellerinden üretim maliyeti açısından en ucuz olanıdır. Kadmiyum tellürid ortalama % 11 verimlilik gösterir ve amorf silikon panellerden biraz daha pahalıdır. Bakır, indiyum, galyum ve selenyum bazlı güneş panelleri en verimli ince film panellerdir, verimlilikleri % 15’e ulaşır.

Yorum yapın