GRAFANA NEDiR ?

Grafana , web uygulaması olarak çalışan, açık kaynak kodlu, genel amaçlı pano ve grafik programıdır. Grafit, InfluxDB veya opentsdb’yi yardımcı olarak destekler ..
Grafana ; Zengin görsel yeteneklere sahip metrik analiz ve görselleştirme paketidir.

Grafana’ya giriş, Grafana için örnek verecek olursak.. Hepimizin haşır neşir olduğu Google Analytics’i örnek verebiliriz.. Google sizin websitenizin veya uygulamanızın analizini bir veri tabanına kayıt ediyor. Grafana ise o veri tabanındaki bilgileri alıyor ve sizin için görselleştirip sorgulama yapmanıza olanak sağlıyor.. Grafana’nın en güzel özelliği ise verilerin nerede saklandıklarına bakmazsınız, sizin için buluyor ve analiz görselleştirmeyi oluşturuyor.

Grafana nerelerde kullanılıyor? En yaygın IT altyapı sistemlerinde kullanılıyor.. Uygulamalarınızın analizinde, otomasyon sistemlerinde, hava durumu gibi alanlarda sıklıkla kullanılıyor. IT monitoring sistemlerinde örneğin Zabbix, Icinga, openNMS gibi ve çokça bilinen InfluxDB ve OpenTSB gibi veritabanı sistemlerinde Grafana’ya veri beslemesi yapılmaktadır. Böylece daha üstün ve daha geniş grafik görselleştirmesi sağlanıyor.

Geniş çerçeveden GRAFANA, Her veri kaynağının sorgu dili farklıdır. Grafana’nın geniş altyapısı bir çok veri kaynağını anlamakta, yukarıda belirttiğimiz InfluxDB ve OpenTSB yanı sıra yine çok kullanılan Grafit, Prometheus, CloudWatch veri kaynaklarının da sorgu dillerini anlar ve sizin için hepsini ayrı ayrı panellerde size sunar.
Grafana kullanıcıların kimlik doğrulaması için bir çok yolu desteklemekte.. Bunlara örnek verecek olursak ; Kendi entegre veritabanları veya harici bir SQL sunucu veya LDAP sunucusundan da doğrulama yapabilmekte

grafana

Evet resimde 4 çeşit panel olduğunu ve panellerin arayüzleri hakkında resimleri paylaştık şimdi GRAFANA da bir gösterge paneli nasıl açılır ona değinelim.

Grafana gösterge paneli oluşturma

-Bir kontrol paneli oluşturmadan önce bir veri kaynağı eklemeliyiz. İlk önce Data sourcessoldaki menüden sonra da üzerine Add new tıklayın .

-Adı gibi bir şey olabilir influxdb türüne ayarlanmalıdır InfluxDB 0.9. Bu örnekte, Http ayarları için url’dir http://localhost:8086. Bağlantı noktasının web arayüzü ile aynı olmadığını unutmayın! Veritabanı adı daha önce seçilmiş olana karşılık gelir, örn example. Değilse, kullanıcı adı ve şifre vardır root.

-Test connection Her şeyin çalıştığını görmek için üzerine tıklayın.

-Ardından, ön sayfaya geri dönün Home, sol üst köşedeki simgeyi ve ardından New simgesini tıklayın.

-Şimdi bu biraz karışık olabilir, ancak yeni bir gösterge tablosu eklemek için sol taraftaki küçük yeşil kutuya gelin ve üzerine gelip ardından:Add panel seçeneğini belirleyin.

-Yeni grafiğin başlığına tıklayın ve Edit seçin.

-Grafik ayarlarında sağ alt köşedeki veri kaynağı olarak Metric influxdb seçin.

-Birleştirilmiş verileri seçerek bir sorgu oluşturun. select measurement Yanında bulunan FROM u tıklayın. Açılır menüde, veritabanınızdaki “tablolar” ın bir listesi görünmelidir, örneğin adlandırılmış tablo localhost. Hiçbir öneri gelmezse, InfluxDB ile olan bağlantınız kopmuş olabilir veya henüz bir veri toplanmamış olabilir.

-Kalın metin yanında, örneğin ölçüm verilerini SELECT tıklayın value ve uptime seçin.

-Değişiklikleri kaydetmek için, Back to dashboard simgesine, ardından disket simgesine tıklayın.

Evet bir makalemizin daha sonuna geldik, umarım GRAFANA yı anlatabilmişizdir.

“GRAFANA NEDiR ?” üzerine bir yorum

  1. iyi günler.makaleniz güzel ve anlaşılır biçimde.birazda prometheus ile bağlantısını anlatır mısınız

    Yanıtla

Yorum yapın