ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ VE UYGULAMA ALANLARI 2

ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ VE UYGULAMA ALANLARI

Günümüzün en önemli mesleklerinden biri olarak kabul edilen ve her yıl binlerce öğrencinin rağbet ettiği bir bölüm haline gelen elektronik mühendisliği ile ilgili detaylı bilgi bulabileceğiniz yazımızda, elektronik mühendislerinin ne iş yaptığına, hangi bölümlerde iş bulabildiğine, kamu ve özel sektördeki iş fırsatlarına değinecek ve maaşları hakkındaki spekülasyonlara cevap vermeye çalışacağız.

Elektronik Mühendisliği, çoğu üniversitede Elektrik ve Elektronik Mühendisliği olarak geçmekte ve son sınıfta alınan dersler ile birbirinden ayrılarak Elektrik ya da Elektronik mühendisliği olarak 2 kola ayrılmaktadır.  Elektrik Mühendisliği elektrik (circuit) devrelerinin daha çok işlendiği iş kolunu temsil etmektedir. Günümüzde akım, alçak gerilim, yüksek gerilim gibi uygulama alanları, elektrik mühendisliğinin uygulama alanlarıdır. Elektronik mühendisliği ise bu alanda algoritmalar üreterek elektronik araç ve teknoloji üretme alanıdır. Yani elektriksel bir materyali, bilişim ve kontrol panelleri ile dijital alana yönlendirme durumudur.

Elektronik mühendisliği, günümüzde kullandığımız tüm teknolojik ürünlerin yapısı ve işleyişi ile ilgilenir. Kimi zaman bir televizyonun kumanda sistemini dizayn ederken, kimi zaman da bir buzdolabının motor iç yapısını ve periyodunu ayarlar. Bazen bir uçağın kontrol panelini pilota ve kuleye teslim ederken, bazen de arabaların sürüş testlerinden başarılı bir şekilde geçmesini sağlamak için bir çok ekipmanı hazır hale getirir.

Elektronik mühendisliğinin uygulama alanı çok geniştir. Telekomünikasyon ve haberleşme dallarının yanı sıra bilişim dalında da elektronik mühendisliği aktif bir rol oynar. Bir Elektronik Mühendisi, aralarında otomotiv, haberleşme, ulaşım, bilişim, medya, teknoloji ve daha bir çok alanda görev alır ve hemen hemen tüm bu alanlarda ana yüklenici yani birinci şahıs konumundadır. Teknolojinin tüm safhalarında bir elektronik mühendisinin tasarımı olmadan hiçbir gelişme sağlanamaz. Yani, Elektronik mühendisleri aynı zamanda bilim adamlarıdır.

Elektronik mühendislerinin özel ve kamu sektöründe iş bulmaları mümkündür. Özellikle son yıllarda mühendislik bölümlerinin artış eğilimi göstermesi ve bu alanda yığılma meydana gelmesi, piyasa koşullarında “artık” mühendis dediğimiz bir grubun oluşmasına neden olsa da, hemen hemen tüm kurumlarda elektronik mühendisi ihtiyacı vardır ve bu da bu bölümün hala ayakta durduğunu göstermektedir. Elektronik mühendisleri, genellikle büyük kamu kurum ve kuruluşlarında mühendisliğin yanında amir olarak da görev yapar. Yapılan bir araştırmada her 3 elektronik mühendisten birinin, çalıştığı kurumlarda aynı zamanda üst düzey yönetici  olduklarını da göstermektedir.  Ayrıca, elektronik mühendisleri, kendi şirket ya da ofislerini de açarak kendi olanakları ölçüsünde piyasada var olmaya çalışır. Bunu da büyük oranda başarırlar, çünkü özel sektörde nitelikli elektronik mühendisliği açığı ciddi ölçüde bulunmaktadır. Elektronik mühendisleri genel itibari ile proje işleri ile ilgilenirler. Destekli ya da desteksiz proje faaliyetleri ile ürün üretme ya da AR-GE  çalışmalarında bulunmaları sayesinde önemli oranda teknoloji üretir ve bunu da pazarlarlar. Üretilen teknolojinin seri üretime geçmesi, bir elektronik mühendisinin “top point” dediğimiz en üst seviyeye gelmesi durumudur. Zira bu noktadan sonra Elektronik mühendisi, ürettiği teknolojinin meyvesini yemekle ilgilenir. Hepimizin çok yakından bildiği Thomas Edison sadece bir ampul icadı ile önemli bir servet kazanmış ve ünü dünyaya yayılmış bir elektronik mühendisi idi.

Elektronik mühendislerinin kamu sektörüne ilgisi de büyüktür. Garanti iş gözü ile bakılan Mühendis-Memur (Kamu Mühendisi) son zamlar ile birlikte neredeyse  4.500 TL seviyesine gelmiş durumda ve bu da elektronik mühendislerinin ilgisini çekmektedir. Kamu sektöründe mühendis olmak ise KPSS sınavı ile mümkündür. KPSS sınavından 90 civarı bir puan almak sizi avantajlı hale getirecektir.

Yorum yapın