Bios Nedir? Nasıl Çalışır?

Basic Input/Output System (Temel Giriş/Çıkış Sistemi) kelimelerinin baş harflerinin birleşmesinden oluşur. BİOS bilgisayarımızın çalışması için gereken temel yapıdır. Sadece okunabilir bellek (ROM) üzerine yazılmış bir yazılım olan BIOS,anakartımızın özelliklerini yönetebilmemiz ve kullanabilmemiz için diğer donanımlar arasında bağ kurar.
ROM üzerinde kalıcıdır.Kalıcı olmasının sebebi ise, her defasında bilgisayarınızı açtığınızda BIOS’UN işlem yapmasıdır.İşletim sisteminiz ile diğer donanımlarınız arasında bir bağ kurmaya olanak sağlar.

Bios’un Görevleri Nelerdir?
»Başlangıç Sürücüsünü Ayarlar: Bilgisayar açılırken hangi sürücünün önce okunması gerektiğini belirler.
»Parça Voltajlarını Ayarlar: Bilgisayar üzerindeki işlemci,ram,ekran kartı,chipset,anakart ve daha birçok parçanın çalışma gerilimlerini biostan değiştirebiliriz.
»FPS Hızlarını Ayarlar: Bilgisayardaki parçaların FSB yani çalışma frekansları, başka bir değişle o parçanın çalışması için gerekli olan frekans değerlerini de biostan değiştirebiliriz.
»Parçaları Açma-Kapamaya Yarar: Mesela anakart üzerinde bulunan ses veya Ethernet kartı gibi kartların aktifleştirip pasifleştirilmesini sağlıyabiliriz.
»Çalışma İstatistiklerini Gösterir: Bilgisayar çalışırken elde edilen, işlemci sıcaklığı, işlemci voltajı, diğer parça voltajları, anakart sıcaklığı, fsb hızları gibi istatistikleri bios altında görebiliriz.
»Başlangıç Ayarlamalarını Gösterir: Bilgisayar açılırken birçok temel bilgi ve ayarı bios üzerinden alır.Bu ayarlamaları bios menüsü altında değiştirebiliriz.Ayrıca saat tarih gibi ayarlarda bios menüsünden yapılabilmektedir.

BIOS Menüsü Nasıl Açılır?
Genellikle üreticilerin birçoğu aynı yöntemi kullanmayı tercih etmişlerdir. Bilgisayarı açtıktan sonra sürekli Delete tuşuna basarak veya basılı tutarak bios menüsüne girebiliriz. Fakat bazı üreticiler farklı erişim yöntemleri sunmuştur bunun için ise bilgisayar açılırken F1, F2, F10, esc veya FN + F2 gibi tuşlara basmak gerekebilir.
bios nasıl açılır

Bios Nasıl Çalışır?
Bios’un özelliklerinden biri sistemimiz her açıldığında, temel bir donanım kontrolü yaparak arıza olup olmadığını tespit etmektir.Diğer bir özelliği ise sistem açıldığında bazı ufak Ram bloklarını rezerve edip, bu bloklara sisteminiz hakkında bilgiler yazmaktır.Bunun amacı ise yazılımınızın sistem hakkında bilgi sahibi olmasıdır.Temel Bios işlevlerimizden sonuncusu ise,yazılımlarınızın donanımınız ile iletişimini sağlamak,böylece adını aldığı işlemi, temel giriş/çıkış işlevlerini gerçekleştirmektir.

Bios menüsünün görünüşüde aşağıdaki şekildedir.
bios ekranı

Yorum yapın