Bilgisayardan Silinen Veriler Nereye Gidiyor?

Günümüzde bilgisayar kullanıcılarının en sık başına gelen durum bilgisayardan yanlışlık ile silinen verileridir. Bu veriler kimi zaman çok değerli fotoğraflar olabiliyorken kimi zaman da şirketiniz için değerli bilgiler, belgeler olabilmektedir. Yine birçok kullanıcı silinen verinin bir daha asla kurtarılamayacağını zannederken kimileri de verilerini kurtarmak için veri kurtarma şirketlerine haddinden fazla ücretler ödüyorlar.

Bilgisayarınızdan sildiğiniz veriler tamamen silinmez ve bu sayede verilerinizin boyutu ne kadar olursa olsun geri getirilebilme olasılıkları her zaman vardır.  İlk olarak silinen verilerin nereye gittiklerini sonra gittikleri yerden geri nasıl getirebileceğimizi anlatalım.

Silinen Veri Harddisk İçerisinde Saklanır

Harddisk içinde bulunan bilgileriniz, fotoğraf, belge, video gibi her türlü bilgileriniz silindiği zaman ilk olarak sistem tarafından adresleme dizgileri silinmektedir. Bunun anlamı harddisk içinde eğer bir veriye bakılacaksa ilk bakılan yer adresleme dizgisi olarak bilinir. Bunun sebebi veriler parçalanmış bir şekilde disk üzerine kayıt edilmektedirler ve bu kayıt işlemi de dağınık olarak yapılır. Kayıt edilen her parçanın kayıt edildiği noktaların bilgisi vardır. Siz silme işlemini gerçekleştirdiğinizde adresleme girdisi silinir ve sistem tarafından bu girdi boş olarak belirtilir. Bu sayede aynı bölgeye yeni dosyalar yazabilirsiniz.

Eğer siz boş olarak işaretlenmiş olan alanın üzerine yeni bir kayıt yaparsanız bu durumda önceki verinin kurtarılması daha da zor olur. İmkansız değildir ancak çok daha zor olacaktır. Eğer aynı bölgeye birkaç defa veri yazılırsa, ilk verinin kurtarılabilmesi git gide imkansızlaşacaktır. Bu nedenle eğer bir veriniz yanlışlıkla silinirse harddisk üzerinde hiçbir işlem yapmayın ki verilerinizin kurtarılabilme olasılığı yüksek olsun.

Silinen Veriler Nasıl Kurtarılır?

Şimdi gelelim asıl soruya. Silinen verilerimizi nasıl kurtaracağız? Silinen verileriniz için piyasada birçok yazılım ücretli olarak satılmaktadır. Ücretsiz olanları da vardır bu nedenle ücretsiz olanları ile kurtarma işleminizi gerçekleştiremezseniz ücretli olanlara başvurabilirsiniz. Yine bu yazılımlardan bazılarını sayacak olursak;

  • Recovery My Files Technician – $69
  • Recuva – $19

 

Gibi başlıca veri kurtarma yazılımlarını sayabiliriz ki bu yazılımlar da çok pahalı fiyatlara satılmamaktadır ancak çeşitli versiyonları yüksek ücretlerde satılabiliyor. Bu versiyonları ise şirketler tarafından kullanılıyor.

Yorum yapın