Bilgisayar Mühendisliği Alanları

Bilgisayar Mühendisliği Alanları

Merhaba Genç Mezunlar ve bu yola henüz girmemiş olanlar.

Bu yazımızda, Bilgisayar Mühendisliğinin A dan Z ye ne anlama geldiğini kimlerin bu işe uygun olduğunu ve genç Bilgisayar Mühendisleri’ne bir yol haritası olabilecek bir kaynak olmasını ümit ettiğim bir yazı olması dileğiyle başlamak istiyorum.

Öncelikle Bilgisayar Mühendisliği’ni diğer mesleklerden ayıran en önemli özelliğin oldukça geniş bir kapsama sahip olduğunu hatırlatarak başlayalım.Evet bir Bilgisayar Mühendisi istediği takdirde bir Siber Güvenlik Uzmanı bir Yazılım Mühendisi bir Sistem koruma uzmanı ve buna benzer bir çok mesleğe yönelebilir.

Ancak Bilgisayar Mühendisliğini temelde üç ana dala ayırmak mümkündür.

Yazılım

Donanım

Sistem

Bir Bilgisayar Mühendisi adayı yani hali hazırda bu bölümde bir lisans eğitimi alan bir Üniversiteli bu temel üç alandan herhangi birine yönelmek isteyebilir. Her birey bu üç alandan yalnız birine yönelmek zorunda değildir elbette. Ancak bu sektörde her alanda ortalama seviyede bilgi sahibi olmak zaten istemsiz bir şekilde mümkün olacağından en az bir dalda uzman olmak önünüzdeki iş hayatınızda size oldukça yardımcı olacaktır. Ben şuan size herhangi bir daldan bahsedip bu dala eğilimli olmanızı veya burada daha çok iş imkanına sahip olacağınız vs gibi bilgilerden bahsetmeyeceğim.

Her Bilgisayar Mühendisi kendini  geliştireceği dalı öncelikle o dala ilgi ve alakasını göz önünde bulundurarak karar vermelidir. Ben donanın alanında kendimi yetenekli görüyor iken bir başkası kendini iyi bir program geliştirici olarak görebilir. Bundan dolayı bu üç alanı üniversite hayatınız boyunca ele alıp mezun olduğunuzda karanınızı vermelisiniz. Şimdi bu üç alanı kısaca inceleyelim.

Yazılım Alanı

Yazılım alanı projelerinde iş gücüne çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alana yönelmek isteyen mühendislerin kendini daha çok Algoritma kurma ve geliştirme, Kod yazma becerisi, Projeler geliştirdiği esnada göstereceği iş disiplini konularında geliştirmeleri onlara iş hayatında oldukça fayda sağlayacaktır. Ülkemizde oldukça fazla yazılımcı açığı bulunması sebebiyle bu konularda kendinizi iyi eğittiğiniz takdirde aranan adam olacağınızdan süpheniz olmasın.

Kendini bu alanda geliştirmek isteyen arkadaşların için  tüm programlama dilleri proje yönetme metotları ve problem analiz ve tasarım teknikleri gibi konulara hakim olmaları öncelikleri olmalıdır.

Yazım alanındaki çalışma pozisyonlarına örnek verecek olursak ;

Yazılım Geliştirme Mühendisi,

Proje Yöneticisi

Bilgi Sistemleri Uygulaması Yazma

Veritabanı Tasarımı ve Uygulamaları

Test Mühendisliği

Bunlar en popüler çalışma imkanlarıdır.

 

Donanın Alanı

Bu alanın ilk ve incelikli kuralı temel elektronik bilgilere hakim olmaktan geçer. Ülkemizde bu konuya ilginin çok az olduğu bilinmektedir. Daha çok ürün satış ve montaj üzerine kurulu bir sistem olmasından dolayı bu konuda elektriğe ve elektronik cihazlara merakl olanların yönelmesi tavsiye edilen bir alan olan Donanım alanı son günlerde daha fazla ilgi görmeye başlamıştır.Bu alandaki Pozisyonlara örnek vermek gerekirse;

Donanım Mühendisliği

Donanın Teknisyenliği

Robotik Mühendisliği

Gömülü Sistemler Uzmanı

Telekom Mühendisliği

Ses İletim Mühendisliği

Sistem Tasarımcılığı

Sistem Alanı

Sistemci, teknik ekonomik biyolojik vb sistemleri  analiz ederek birleştiren çalışma dünyasında bu alanlarda oluşturulacak sistemlerin tasarımını, üretimini ve muhafazasını sağlayan kimselerdir. Bu dallarda yapılan işlere ise Sistem alanı diyoruz.

Bu alandan biraz bahsedecek olursak bir sistem geliştirirken öncelikle amacını bilmemiz ve kavramamız gerekir.Daha sonra da bu amaca uygun sistem elemanları belirlenir. Daha sonra önemli bir yeri olan maliyet hesaplamaları yapılır.

Bu alana yönelmek mühendislerin çok iyi bir seviyede analiz yeteneğine sahip, analitik düşünme gücü yüksek olan kendisini sürekli güncel olaylara adapte eden araştırmayı ve geliştirmeyi seven kişiler olması gerekir. Çeşitli büro, ofis, şirket ve fabrikalarda iş imkanına sahiptir. Bu alandaki çalışma pozisyonlarından bahsedecek olursak;

Sistem ve Ağ uzmanlığı

Teknik Destek Yöneticiliği

Sistem Analisti

Yönetim Sistem Uzmanlığı

Üretim Sistem Uzmanlığı

bu alanlardan bazılarıdır.

Bugün Bilgisayar Mühendislerine yol haritası olmasını ümit ettiğimiz alanlar hakkında sizleri bilgi vermeye çalıştık. Umarım bu yazımız amacına ulaşmıştır. Ama şunu aklınızdan çıkarmayın ki hangi alanda geliştiğinizden çok ne kadar uzman olduğunuz önemlidir. Bir başka yazımızda görüşmek dileğiyle. Sağlıcakla kalın.

Yorum yapın